Proiectul “Pe fir de borangic”, la final

0
467

„Pe fir de borangic” este un proiect de mobilitati, bilateral, pateneri fiind Asociatia CREEAZA ROMANESTE, din Craiova, Romania si Narodno Citaliste „Nadejda 1871”, din Oreahovo, Bulgaria. Proiectul se  desfasoara pe o perioada de 11 luni –15.05.2017 –14.04.2018. Cele 2 activitati de mobilitate, precum si activitatile de diseminare vor avea loc la Oreahovo si Craiova.

Grupurile tinta pentru activitatea de diseminare sunt tinerii din cele 2 grupuri, peste 500 tineri din fiecare comunitate, organizatii, institutii de cultura, invatamant, cele 2 comunitati din Craiova si Oreahovo.

Cele 2 asociatii partenere, vor transmite informatii instituţiilor de profil etnografic, cultural,  din Craiova si Oreahovo,  institutiilor de tineret, scolilor, liceelor, facultatilor; din Oltenia, Vratsa, Timocul Bulgaresc; vor imparti in cele 2 comunitati afise, fly-ere, pliante, cu informatii despre proiect, cu imagini din timpul celor 2 activitati. In plus, vor organiza cate o expozitie de fotografie in fiecare dintre cele 2 localitati, cu imagini obtinute in cadrul documentarilor si activitatilor practice, care sa reconstituie istoria borangicului romanesc, dar si din timpul mobilitatilor, care sa reflecte implicarea tinerilor. Vor face cunoscute rezultatele proiectului, cu fotografii, pe forumurile de discuţii pentru tinerii din cele 2 regiuni, dar si pe pagina de facebook a proiectului, care va fi publica si accesibila la nivel national sau european; vor organiza si sustine 2 conferinte de diseminare, in Craiova si Oreahovo;  vor transmite pentru publicare comunicatele cu rezultatele obtinute, în presa scrisă, audio-tv, online si pe site-urile partenerilor;  vor elabora si distribui tiparit sau electronic, pe pagian de facebook a proiectului, albumul de fotografie care reconstituie istoria borangicului din Romania si Bulgaria, primul album de acest fel din cele 2 tari, in comunitatile din cele 2 regiuni. De asemenea, cei 26 de tineri vor participa la emisiuni radio-tv de tineret cultural-educative şi la dezbateri pe tema conservarii si promovarii tezaurului cultural traditional in cele 2 zone si a incurajarii spiritului antreprenorial al tinerilor in domeniul mestesugului abordat si al mestesugurilor tarditionale, in general.Tinerii vor realiza si distribui DVD-uri cu fotografii si filmari din proiect, vor sustine cele 2 sesiuni de diseminare in Craiova si Oreahovo si vor sprijini alti tineri sa le urmeze exemplul si sa se implice in proiecte de formare si dezvoltare antreprenoriala. Cele 2 asociatii vor incuraja si alte organizatii de tineret din Craiova si Oreahovo sa deruleze proiecte de promovare a tinerilor, utilizand proiectul ca model de bune practici. Cei 2 parteneri  vor realiza o analiza SWOT pentru identificarea de nevoi şi noi oportunităţi in randul tinerilor si vor organiza intalniri cu specialisti, comunitate si potentiali beneficiari, pe tema importantei pastrarii mestesugului obtinerii si prelucrarii borangicului, ca valoare traditionala nationala, si a nevoii de formare, instruire si sustinere in gasirea unui loc de munca a tinerilor.

Rezultatele vor fi multiplicate si exploatate comunicand continuu cu partenerii si alte institutii colaboratoare, promovand  voluntariatul în rândul tinerilor de către cei 26 de participanti la proiect si organizand activitati de follow-up care sa promoveze proiectul si rezultatele sale – dezbateri, intalniri pe tema promovarii meseriilor traditionale si a infiintarii de locuri de munca in domeniu pentru tineri. In acest fel, rezultatele proiectului vor avea un efect pozitiv si dupa incheierea lui, atat asupra celro 2 organizatii, cat, mai ales, asupra tinerilor si celor 2 comunitati din Romania si Bulgaria. Prin planificarea unor astfel de activitati de continuare (follow-up), cele 2 organizatii vor creste calitatea muncii, vor incuraja alti tineri sa se implice in proiecte de mobilitati si voluntariat, contribuind activ la impactul pozitiv general al Programului Erasmus+ in comunitate.

 

Plan de diseminare

Vor avea loc 2 campanii de diseminare, una in Craiova si alta in Oreahovo. La cele 2 intalniri vor participa tinerii din cele 2 gruprui, tineri din comuntati, institutii de cultura, tineret, invatamant, presa. Acestora li se va face prezentarea proiectului, cu rezultatele sale si li se vor distribui materiale informative, traduse unde este cazul. In cadrul fiecarei campanii, va fi organizata expozitia de fotografie care sa reconstituie istoria borangicului, dar si cu imagini din timpul celor 2 activitati de schimb, care vor fi expuse public.

Cele 2 organzatii vor organiza, spre finalul proiectului, si alte activitati suplimentare de diseminare: vor finaliza realizarea materialelor promotionale si a albumului bilingve – editare, tiparire, vor multiplica DVD-uri cu prezentarea activitatilor de schimb, vor alcatui listele de participanti la cele 2 conferinte de finalizare a proiectului, pe baza confirmarilor la invitatii, vor transmite comunicate in presa  din Craiova si Oreahovo, vor sustine cele 2 conferinte. Pentru realizarea diseminarii, mijloacele folosite vor fi mapele de prezentare, pliantele, galeria foto, inregistrarile video. Rezultatele si albumele de fotografie vor fi publicate si electronic pe pagina de facebook a proiectului, pentru a fi diseminate la nivel national, iar pe platforma programului Erasmus +, la nivel european.