Burse de 700 de lei la masteratele cu profil didactic

0
357

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a anunţat că tinerii care doresc să devină profesori trebuie, din această toamnă, să dea admitere la un masterat didactic, unde vor primi o bursă echivalentă cu salariul debutantului.

Ministrul Educaţiei a explicat că toţi studenţii care vor intra la acest masterat vor primi bursă lunară de 700 de lei, iar locurile vor fi finanţate în totalitate. Tinerii care vor absolvi un asemenea program de pregătire nu sunt obligaţi să rămână în sistemul de învăţământ. Metodologia este în curs de publicare, iar admiterea va avea loc in luna septembrie.

Planul de pregătire profesională a viitorilor profesori funcţionează după modelul rezidenţiatului. Absolventul acestui masterat didactic va intra să lucreze pentru un an la clasă împreună cu un profesor tutore. După acest an de practică la clasă, tânărul se poate prezenta la examenele de definitivat şi apoi de titularizare. Absolvenţii de masterat care nu vor promova examenele de intrare în sistemul de învăţământ preuniversitar nu vor mai putea să-şi desfăşoare activitatea la catedră nici ca suplinitori. În acest fel se va încerca să se asigure o calitate mai bună a învăţământului.

Admiterea ar putea fi pe bază de examen

Universităţile care vor opta pentru înfiinţarea acestor masterate vor avea  de luat decizii strategice, pentru că trebuie înfiinţate programe de studii pentru fiecare discipline de studiu. În această situaţie, ministrul Educaţiei a anunţat că nu se aşteaptă ca multe universităţi să solicite aceste masterate de la început.

Prin înfiinţarea acestor noi programe de pregătire a cadrelor didactice pentru învăţământul preuniversitar, departamentele de pregătire pedagogică din universităţi vor rămâne doar pentru cadrele didactice din învăţământul superior, dar facultăţile vor trebui să încheie protocoale cu şcolile, pentru că va exista şi o parte de practică. Proba de admitere rămâne să fie discutată între MECTS şi universităţi, dar se doreşte să existe un sistem de admitere care să îi trieze pe cei care vor cu adevărat să devină cadre didactice. În acest fel se preconizează ca admiterea să fie pe bază de examen, interviu sau chiar ambele variante. Candidaţii admişi vor fi obligaţi să frecventeze cursurile, pentru că nu se va accepta învăţământul la distanţă.