Planuri pentru un nou spital municipal la Craiova

1
325

Noua unitate sanitară ar urma să se ridice pe şase nivele şi va reuni toate secţiile Spitalului „Filantropia” care acum se găsesc în mai multe părţi ale oraşului. Potrivit estimărilor preliminare, costurile necesare pentru construcţia şi dotarea clădirii vor depăşi 20 de milioane de euro.

Reprezentanţii Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova au trimis la sfârşitul lunii martie a.c. către Primărie planul pentru construcţia unei noi clădiri care să deservească unitatea sanitară. La scurt timp, Consiliul Local a aprobat efectuarea unui studiu de fezabilitatea care va lămuri în totalitate poate cea mai delicată problemă a acestui proiect: finanţarea. În momentul de faţă, în opinia inginerilor de la spital numai pentru ridicarea construcţiei ar urma să fie cheltuite peste 8,6 milioane de euro. La această sumă se adaugă încă 10 milioane de euro, bani necesari pentru dotarea cu aparatură.

„Sperăm ca anul acesta să facem studiul de fezabilitate pentru a stabili costurile, după care vom vedea de unde obţinem banii pentru proiect. Abia apoi putem să trecem la procedurile de licitaţie. Ideea construirii unei unităţi sanitare municipale este mai veche. Vom reduce, astfel, cheltuielile, care acum sunt foarte mari. Până acum am funcţionat în 35 de clădiri, case naţionalizate care după anul 2000 s-au retrocedat şi noi ne-am reaşezat, aşa cum am putut, în locaţiile care au rămas”, a precizat Sorin Marinescu, şeful Biroului Tehnic şi Investiţii din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia”.

Clădirea va avea şase etaje

Conform proiectului întocmit de inginerii spitalului, construcţia va fi ridicată în curtea unităţii sanitare, în imediata apropiere a maternităţii, pe locul unde acum se află un părculeţ. Noua clădire va avea şase etaje şi urmează să fie legată de cea veche (maternitatea) printr-un corp în care vor funcţiona mai multe clinici medicale.

La subsolul noii construcţii se vor afla magaziile, morga, mai multe vestiare şi un spaţiu destinat sterilizării. La parter, reprezentanţii spitalului şi-au propus să amenajeze ambulatoriul de specialitate, care va cuprinde nu mai puţin de 18 cabinete: două de medicină internă, trei de oftalmologie, două de ORL, un cabinet de neurologie, două de dermatologie, un cabinet de diabet, unul de endocrinologie, alergologie, fizioterapie, urologie, ortopedie, chirurgie şi cardiologie. Tot la parter va funcţiona şi compartimentul de primiri urgenţe.

Conform planului, la etajul I ar trebui să funcţioneze trei cabinete de radiologie, un cabinet pentru RMN, un cabinet pentru computerul tomograf şi două laboratoare – unul de anatomie patologică şi unul de analize medicale. Etajul II va găzdui clinica medicală I şi farmacia, iar la etajul III vor funcţiona clinica medicală II şi o sală de curs. Hematologia şi Oncologia au fost aşezate de ingineri la etajul IV, în timp ce clinica medicală III şi cardiologia vor funcţiona cu un etaj mai sus. La ultimul nivel, cel de-al VI-lea, ar trebui să fie amenajate secţiile de pediatrie şi fizioterapie. În corpul de legătură care va face conexiunea între clădirea nouă şi cea veche se vor afla clinicile de chirurgie, urologie şi ortopedie, fiind prevăzute şi patru săli de operaţie, respectiv secţia ATI.

Investiţia ar reduce costurile

Construirea unui nou spital municipal ar fi necesară, dat fiind faptul că în momentul de faţă unitatea sanitară îşi desfăşoară activitatea în mai multe locaţii din oraş, în spaţii pentru care se plăteşte chirie. În plus, clădirea fostei policlinici în care acum funcţionează două secţii clinice, laboratorul de analize medicale şi laboratorul de radiologie a fost retrocedată. Şi secţia de oncologie se află într-o situaţie asemănătoare, contractul de închiriere urmând să expire la sfârşitul acestui an. Tot chirie se plăteşte şi pentru clădirea în care funcţionează birourile administrative ale unităţii sanitare.

„Pentru că este spital pavilionar, costurile de întreţinere sunt mult mai mari. Plătim factură pentru căldură şi gaze la fiecare locaţie, întreţinere la fel. În plus, pentru că mobilierul este foarte vechi trebuie să facem reparaţii foarte des. Igienizările trebuie făcute în fiecare dintre clădiri, iar suprafeţele sunt foarte mari, de aici şi costurile pe măsură”, a declarat dr. Mihaela Tătaru, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.

 

1 COMENTARIU

  1. Radule, Am fost nedumerit si intrigat cand am citit ca va fi construit pe 6 nivele. Cat de mari trebuie sa fie nivelele si cat de rezistente ca sa tina pe ele un spital intreg. Noroc ca mai jos scria 6 etaje. Asa m-am dumirit ca era vorba de 6 niveluri. Ca nivelele stim ce sunt. Niste aparate care ne arata abaterea sau neabaterea de la orizontalitate a constructiei. Mai jos un dom” doctor vorbeste despre “locatiile” spitalului. Chiar sa fi platit spitalul locatii, nu prea inteleg. Poate a vrut sa spuna ca spitalul a fost gazduit in mai multe locuri. Pa, Radule. Ai grija ce scrii, ca la scoala, la limba romana, nu cred ca ai invatat asa.

Comments are closed.