Angajaţii ABA Jiu au ridicat, astăzi, peste 50 de tone de deşeuri de pe malurile apelor aflate în zona de competenţă

0
341

Angajații Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu au continuat, astăzi, 23 martie a.c., seria acțiunilor de salubrizare a râurilor prinse în calendarul evenimentelor dedicate Zilei Mondiale a Apei 2023 , a cărei temă este „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”. Astfel, peste 49 de tone de deşeuri au fost ridicate , de pe malurile apelor administrate de ABA Jiu, într-o singură zi.

Plecând de la tema aleasă în acest an de către Organizația Mondială a Apei, “Fiecare gest contează!” , prin acțiunile de salubrizare desfășurate în ultimele săptămâni, gospodarii apelor doresc să atragă un semnal de alarmă tuturor cetățenilor privind schimbarea pe care o putem aduce fiecare și de care natura și lumea are nevoie.    “Mai mult, orice gest de economisire a apei sau de grijă pentru apă este o schimbare pe care o putem face în stilul nostru de viață. Amplificate, toate acestea sunt cheia adaptării noastre la evoluția pe care o are natura prin manifestările ei extreme”. ” Cei peste 70 de angajați ai instituției, din cele două subunități, Sistemele de Gospodărire a Apelor Dolj și Gorj, au colectat, în câteva ore, peste 50 tone de deșeuri de pe malurile a șase cursuri de apă. Igienizarea a început încă de dimineață, pe malurile fluviului Dunărea, râurilor Jiu, Amaradia, Baboia, Șușița și barajului Fântânele, astfel:

  • malul fluviului Dunărea, zona Port Rast, aval și amonte de Pod. Formația Dunăre- Bistreț a strâns manual 65 de saci de deșeuri.
  • barajul Fântânele de unde Formația Desnățui a colectat 22 saci cu deșeuri selectate ce au fost transportate la punctele de colectare ale Primăriei Radovan.
  • pârâul Baboia, zona Siliștea Crucii. Formația Desnățui a colectat manual 42 saci cu gunoi selectat, aceștia fiind depozitați în punctul de colectare al comunei Siliștea Crucii.
  • râul Amaradia, zona Troaca. Formația Robănești a desfășurat acțiunea de igienizare atât manual, cât și mecanic cu ajutorul unui buldoexcavator și o autobasculantă. S-au adunat din această zonă 30 de saci deșeuri și autobasculanta de 24 tone.
  • râul Jiu, zona amonte și aval pod Bucovăț și pârâul balta Alba, zona Școlii. Au fost colectati 30 saci gunoi.
  • râul Șușița, zona localității Ursați, Târgu Jiu, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj strângand o basculantă de 25 tone și 75 saci cu pet-uri și deșeuri menajere, materiale de construcții pe care oamenii le aruncă pe malul apei, fără să se gândească că acestea poluează. Pe lângă pet-uri, doze, hârtie, colegii au gășit pe malurile râului cauciuc de mașină, lemn provenit de la mobilă, burete-tapițerie scaun, materiale textile”, a precizat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt al ABA Jiu.