Dialog expozițional Gorj-Dolj, de Ziua Olteniei

0
440

Un dialog expozițional Gorj-Dolj, pe tema tradițiilor și istoriei acestor două zone, a fost inițiat, ieri, de Muzeul Olteniei și Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, evenimentul fiind dedicat Zilei Olteniei, sărbătorită astăzi, 21 martie. Ceramică, icoane pe lemn, documente, numeroase fotografii unele înfățișându-l pe Constantin Brâncuși, costume populare gorjenești ori covoare țesute, cu motive tradiționale specifice, au fost reunite în expoziția „Gorjul istoric și pitoresc”, pe care craiovenii o pot vizita la Casa Băniei până spre sfârșitul lunii iulie a.c.

Organizată de Muzeul Olteniei din Craiova – Secția de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și Consiliului Județean Gorj și în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, expoziția temporară „Gorjul istoric și pitoresc” reprezintă o valorizare a patrimoniului acestei zone. Deopotrivă, este un omagiu adus distinsului dascăl Alexandru Ștefulescu, importantă personalitate a Gorjului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, de numele său fiind legată înființarea Muzeului Gorjului, dar și cea mai importantă monografie, sugestiv intitulată „Gorjul istoric și pitoresc”.

„Este o expoziție prin care aducem în fața publicului vizitator mai multe elemente ce țin de istoria, de tradițiile și meșteșugurile Olteniei. Gorjul și Doljul sunt două județe învecinate, care au dat foarte multe elemente culturii românești”, a menționat, ieri, la vernisaj, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei. Acesta s-a referit și la momentul 21 martie 1821, „o zi foarte importantă pentru provincia noastră istorică, Oltenia – data la care Tudor Vladimirescu, în fruntea oștilor de panduri, intra triumfător în București, un eveniment care a schimbat mult istoria provinciilor românești”. 

Albinel Firescu,  șeful Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, a subliniat că este vorba despre „un dialog cultural pe multiple planuri între Gorj și Dolj, iar în cadrul expoziției, între fotografie și obiect muzeal, între concepte”. De asemenea, Irinel Cănureci, șeful Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei, a salutat acest demers expozițional, invitând publicul „să vină la Casa Băniei și să se reîntâlnească cu tradiția” vizitând nu numai această expoziție temporară, ci și pe cea permanentă a instituției.

Vizitatorul va regăsi în expoziția „Gorjul istoric și pitoresc” un interior de casă țărănească din Gorj, cu vatra cu corlată, cu ceramică de Găleșoaia și icoane de vatră, precum și cu mai multe covoare țesute, cu motive tradiționale specifice zonei. Între exponate se regăsește și o icoană pe lemn din colecția Iosif Keber – pictor român, născut la Târgu Jiu, într-o familie de evrei de origine flamandă, specializat în pictură bisericească și restaurarea lăcașurilor de cult. De asemenea, sunt expuse opere ale lui Ion Popescu Voitești – savant, născut în 1876 în Voitești, bursier al Colegiului „Carol I” din Craiova în anul 1888.

Expoziția mai cuprinde numeroase fotografii ce înfățișează fie obiective ca Mănăstirea Tismana, Biserica Peștișani, Cula Tătărăscu, Cascada Viadeeni ori casa-muzeu Constantin Brâncuși, alături de care se află imagini cu celebrele opere Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit. În alte fotografii vizitatorii îi pot vedea pe Arethia Tătărăscu, Constantin Brâncuși și Liga Femeilor Române ori familia Ecaterinei Teodoroiu.