Spitalul regional din Craiova a dat de o altă problemă. Primarul Mihai Genoiu susține că proiectantul, care a fost desemnat de către Ministerul Sănătății, nu se deplasează la faţa locului şi se limitează să solicite toate informaţiile prin videoconferinţe. Asta după ce autorităţile locale i-a asigurat până acum câteva runde de întâlniri cu furnizorii de utilităţi.
După ce asupra autorităților locale a planat suspiciunea că nu s-au interesat într-un mod expres de această investiție, primarul Craiovei și-a propus să urmărească din scurt implementarea proiectului privind construcția Spitalului Regional și să vorbească deschis despre toate impedimentele care apar. Edilul-șef al Craiovei a ținut să semnaleze, în ultima conferință de presă, faptul că firma de proiectare, desemnată de către Ministerul Sănătății, nu se deplasează la fața locului pentru a-și culege informațiile legate de rețelele de utilități, preferând să le obțină prin alte mijloace, precum cele de tip videoconferință. ”Din punctul meu de vedere, cel care o problemă în momentul acesta este proiectantul. Şi o spun cu cea mai mare fermitate. Nu ştiu cine este proiectantul din partea Ministerului Sănătăţii, dar acest proiectant cerea, în videoconferinţă, lămuriri pentru care orice proiectant se deplasează la faţa locului, se deplasează la administraţie, solicită toate informaţie şi după aceea prezintă un plan de situaţie. Deci acolo este o problemă”.
Mai multe runde de întâlniri proiectant-furnizori de utilități
Primarul Craiovei este de părere că procedura de strângere a datelor din teren de către firma de proiectare este cu atât mai de neînțeles cu cât autoritățile i-au asigurat, până acum, mai multe runde de întâlniri cu furnizorii de utilități. „Nu e posibil să ceri într-o videoconferinţă informaţii de la furnizorii de utilităţi, atâta timp cât noi am asigurat câteva runde de întâlniri între proiectant şi furnizorii de utilităţi. Eu, personal, am fost cu domnul preşedinte Prioteasa (n.r. – Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj) la câteva întâlniri în care au fost reprezentanţii Distrigaz, CEZ, Transgaz, Compania de Apă şi proiectanţii, iar acum mai cer încă o dată informaţii în videoconferinţă”, a spus Genoiu. Autoritățile din Craiova susțin că proiectantul se poate debarasa de colaborarea directă cu factorii locali, autorități și furnizori, abia în momentul în care se trece la fluxul interior al spitalului, la asigurarea tehnologiei interne a spitalului, când se impune colaborarea cu specialişti din sănătate.
Extinderea rețelelor, în sarcina companiilor
În privința utilităților pentru spitalul regional, primarul Craiovei a subliniat că extinderea rețelelor până la respectiva suprafaţă de teren, aceasta reprezintă, potrivit legii, obligativitatea furnizorilor de energie electrică şi gaze. ”Şi mai este o problemă pe care se pare că multă lume nu o înţelege. Noi avem în România o legea, este vorba de Legea 123, legea energiei, care stipulează obligativitatea furnizorilor de energie electrică şi de gaze de a extinde reţelele de distribuţie, atunci când din studiu de oportunitate rezultă eficienţa acestor extinderi. Deci, dacă la un moment dat se pune problema cine asigură extinderea utilităţilor până la suprafaţa de teren, este un studiu care se face şi care spune că şi-o asumă distribuitorul. Deci nu cred că un spital regional, cu o capacitate de aproximativ 1.000 de paturi, nu poate să fie un consumator interesant pentru orice furnizor de utilităţi (că este vorba de gaze sau de energie electrică)”, a explicat Mihail Genoiu.
Se dorește recuperarea timpului pierdut
Acesta a mai afirmat că în proiectul spitalului regional nu s-a pierdut timp din cauza autorităţilor locale care a eliberat certificatul de urbanism pentru amplasament şi va solicita Ministerului Sănătăţii să facă toate demersurile pentru recuperarea timpului pierdut. ”Voi solicita Ministerului Sănătăţii să se recupereze acel timp pierdut care nu s-a pierdut nicio clipă din cauza noastră, pentru că noi la ora aceasta avem eliberat certificatul de urbanism pentru PUZ-ul cel nou, pentru suprafaţa de 18 ha în condiţiile în care am luat deja măsură că urmează să fie mărită cu o suprafaţă de 9 ha însumând 27 ha. Deci tot ce ţine de noi este rezolvat. Nu ştiu cine sunt şi de unde sunt aceşti proiectanţi, dar ei trebuie să se adapteze la legislaţia românească şi să ştie cum stau lucrurile. Sperăm să se mişte mai repede, sperăm să înţeleagă că şi noi ştim pe ce lume suntem şi ştim clar că vrem acest spital regional şi cât timp vom fi aici nimeni nu o să se apropie şi să ni-l ia de aici, pentru că ştim ce vrem”, a mai spus primarul Craiovei.
Potrivit autorităților județene, în viitoarea ședință a Guvernului va fi promovat proiectul de hotărâre pentru transferul terenului de la Ministerul Apărării Naționale, astfel că vor fi asigurate cele aproape 27 de hectare necesare pentru construirea spitalului. Totodată, s-a convenit ca întreaga echipă de specialiști să se reunească la Craiova, la sediul Consiliului Județean Dolj, în data de 24 aprilie, pentru a aprofunda discuțiile și a analiza progresele realizate în derularea acestui proiect.