Încep dezbaterile pentru independenţa Scoţiei

0
78

scotiaParlamentul Scoţiei începe astăzi dezbaterile pentru cel de-al doilea referendum de independenţă. Șefa executivului scoţian, a anunţat că va încerca din nou separarea de Marea Britanie, din cauza Brexitului. Nicola Sturgeon a declarat că, până în prezent, premierul britanic Theresa May a refuzat orice compromis cu Scoţia pe tema ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Nicola Sturgeon a declarat că un referendum pe tema independenţei Scoţiei ar trebui să aibă loc undeva începând din toamna lui 2018 şi până în primăvara lui 2019.

Alegătorii scoţieni au respins independenţa provinciei prin referendum, în 2014, însă Sturgeon a declarat că decizia Regatului Unit de a pleca din UE a provocat o „schimbare sau circumstanţe materiale”.

Potrivit The Guardian, Sturgeon vrea să se asigure că Scoţia are o opţiune la finalul procesului Brexitului.

Pe de altă parte, premierul Theresa May consideră că un nou referendum privind independenţa Scoţiei ar provoca diviziuni şi ar putea duce la o incertitudine economică enormă în cel mai prost moment posibil pentru Marea Britanie.

Premierul de la Londra, Theresa May, a anunţat că va iniţia săptămâna viitoare procedurile de ieşire din Uniunea Europeană.