Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, la Craiova : “România ar trebui să înlocuiască Rusia din Republica Moldova”

0
623

anatol salaru2Domnule ministru, ştim ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, care au avut loc anul trecut. În acest context, vă întrebăm cum a apărut acest proiect – înfiinţarea unui nou partid pe dreapta, Partidul Unităţii Naţionale ?

          După alegerile prezidenţiale din 2016, în Republica Moldova, dreapta pro-europeană s-a prăbuşit, partidele de dreapta : PL-ul, PLDM-ul, precum şi alte partied mai mici nici nu mai apar în sondaje pentru că au mai puţin de 1%. Doar PAS-ul condus de Maia Sandu a mai rămas pe partea dreaptă, ceea ce este foarte puţin pentru cei 45% dintre alegători de dreapta din Republica Moldova. De obicei, alegătorul de dreapta este mai sofisticat, mai pretenţios şi pentru a ieşi la vot are nevoie de o motivaţie, de o convingere puternică, ca să dea votul pentru un partid sau altul, pentru un lider sau altul. Acesta este motivul pentru care până acum niciodată un partid de dreapta din Moldova nu a luat mai mult de 25%-27%. Doar în 2011, când PLDM-ul lui Vlad Filat a luat 27% în Parlament. Astăzi, chiar dacă este un partid pe partea dreapta, cu şanse mari, partidul Maiei Sandu, mai este totuşi nevoie de un partid care ar reprezenta şi interesele alegătorului unionist, alegătorului român. Astăzi, în Basarabia nu există un astfel de partid, cu excepţia partidului lui Ghimpu, PD-ul care s-a discreditat. Mihai Ghimpu ne mai reprezentând o alternative pentru clasa politică.

          Presupun că au existat discuţii cu cetăţenii din Moldova, s-au făcut şi sondaje, ce doreşte cetăţeanul moldovean ?! Care este direcţia ?

În discuţiile pe care le-am avut cu politicienii, cu studenţii, cu alegătorii din Republica Moldova am ajuns la concluzia că este nevoie de un nou partid românesc, un partid de dreapta, nu numai geopolitic de dreapta. Noi, în Republica Moldova nu avem partied doctrinare, toate sunt numai partied geopolitice. Cei care sunt pro-europeni se consideră de dreapta, cei care sunt pro-est se consideră de stânga. Dar un partid doctrinar de dreapta şi un partid geopolitic de dreapta, un partid care să reprezinte interesele unioştilor, interesele celor care se vor în UE, interesele celor care vor să construiască o clasă socială mijlocie, care ştie ce vrea şi care este foarte sensibilă la orientările guvernării. Astăzi, practic, Republica Moldova nu are relaţii economice cu Rusia, sunt relaţii foarte încordate şi unica soluţie, chiar şi pentru Transnistria, care exportă 65% din toată producţia în România şi UE, pentru toată lumea este clar că Republica Moldova are o singură direcţie : România – Uniunea Europeană – NATO. Ne pregătim să facem Congresul Partidului Unităţii Naţionale, iar până atunci se lucrează la înfiinţarea filialelor, adunăm semnături pentru a înregistra partidul la Ministerul Justiţiei şi eu sunt sigur că acest partid va avea succes, pentru că în ultimul sondaj făcut, 45% dintre alegători consideră că este nevoie de un nou partid pe dreapta.

          anatol salaru 1Recent, a avut loc vizita Ambasadorului Rusiei  la Craiova. Excelenţa Sa, Valery Kuzmin a ţinut să precizeze că Rusia nu impune condiţii Republicii Moldova în ceea ce priveşte Acordul de Asociere cu UE, în timp ce Bruxelles-ul impune Republicii Moldova să nu aibă relaţii economice cu Moscova. Care este jocul real pe care îl face Rusia în ceea ce priveşte Republica Moldova ?

       Acest ambasador a fost şi ambasadorul Rusiei la Chişinău şi noi îl cunoaştem foarte bine. Uniunea Europeană pune condiţii în ceea ce priveşte reforma în justiţie, reforma în economie, reforme în general, pentru relansarea economică a Republicii Moldova şi pentru a putea creşte încrederea investitorului străin în economia Republicii Moldova. Rusia pune o altfel de condiţie. Unica condiţie este de a renunţa la Acordul de Asociere, să renunţăm la perspectiva noastră europeană. Pe ei nu îi interesează respectarea drepturilor omului, pe ei îi interesează decât să recâştige influenţa în Moldova pentru aş putea consolida capul de pod din Transnistria. Există acest cerc vicios. Republica Moldova în conformitate cu Constituţia este stat neutru s-a autodeclarat stat neutru, dar în realitate nimeni nu ne-a recunoscut ca stat neutru, pentru că pe teritoriul nostrum avem armată de ocupaţie. Rusia de fiecare dată ne adduce aminte că suntem stat neutru că nu ne putem apropia de NATO, nu putem colabora cu NATO, nu putem să deschidem nicio misiune NATO în Moldova, dar în acelaşi timp, Rusia pune piedici în calea recunoaşterii neutralităţii noastre. Dacp Rusua ar dori să fim neutri în realitate, şi-ar retrage armata din Transnistria, armata ilegală şi ar fi prima ţară care ar recunoaşte neutralitatea noastră.

      anatol salaruRolul pe care îl joacă România…ce ar trebui să facă de exemplu, România pentru ca proiectul pe care îl creionaţi să fie unul de  succes ?

       Începând cu 2013 de când a fost demis Vlad Filat, iar din 2014 de când au ieşit la suprafaţă multe reţele de corupţie, a început să se răcească relaţia noastră cu Uniunea Europeană. UE nu mai consideră o ţară de succes, nu mai consideră că Republica Moldova poate să facă faţă exigenţelor europene. Clasa politică s-a decredibilizat şi unica ţară care a mai crezut în noi şi care ne-a mai întins o mână de ajutor a fost România. România a făcut foarte mult pentru parcursul european al Republicii Moldova, chiar mai mult decât au făcut unii politicieni din Moldova şi astăzi, pentru că noi nu mai suntem credibili în UE, cei care ne mai deschid uşile în UE sunt politicienii din România. România ar trebui să înlocuiască Rusia din Republica Moldova. În 1940, România  a plecat din Basarabia, nu pentru că ar fi vrut, ci pentru că a fost alungată de Rusia, pentru a evita un război cu Rusia. Mulţi i-am auzit spunând să aducem Basarabia acasă, dar mesajul nostru este să aducem România acasă, în Basarabia, pentru că Basarabia nu  a plecat. România trebuie adusă acasă sub formă de economie, investiţii, locuri de muncă, justiţie, DNA, sub forma de unificare a sistemului energetic, prin unificarea sistemului educaţional, a sistemului de sănătate, prin unifcarea mentalităţiilor noastre. Noi avem astăzi peste 50% din cetăţenii Republicii Moldova care nu au văzut niciodată România. Unii dintre politicieni din Moldova, susţin ceva greşit şi anume că “cu cât populaţia este mai sărăca, cu atât îşi va dori mai mult unirea”. Eu sunt de altă părere şi anume, cu cât populaţia este mai săracă, cu atât este mai influent Putin în Moldova, cu atât mai influent este Dodon. Dacă România până în 2018 nu se va implica masiv în Republica Moldova, existăm riscul ca Dodon şi cu acoliţii lui să câştige alegerile parlamentare şi va reprezenta un dezastru pentru parcursul  european, va avea loc transnistrizarea Republicii Moldova. Ei vor să facă o federalizare în Republica Moldova. Transnistria să aibă drept de veto, Găgăuzia să aibă drept de veto şi atunci parcursul nostru european va fi blocat mulţi ani, iar Putin asta vrea, să facă un cap de pod în Transnistria, să-şi mărească armata şi să ţină într-o ameninţare continuă Ucraina,  România, Ungaria şi alte ţări din această zonă. Rusia vrea să facă Novorusia….