Craiovenii, invitaţi să dezbată bugetul pe 2017

0
66

Craiovenii sunt aşteptaţi, la mijlocul acestei săptămâni, la Primăria Craiova să dezbată cum va fi cheltuit bugetul municipiului. În acest an, municipalitatea a calculat un buget de 600 de milioane de lei, dintre care aproximativ 40 milioane de lei pentru lucrările de investiţii. Reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I” se află în topul priorităţilor din 2017, autorităţile promiţând că va aloca fonduri pentru a începe lucrarea.

primaria craiovaConformându-se unei practici instituite de câţiva ani, autorităţile locale îi invită, joi, pe locuitorii municipiului să dezbată împreună bugetul de venituri şi cheltuieli al Craiovei. Întâlnirea cu craiovenii va avea loc în Sala Mare a instituţiei, în prima parte fiind prezentat proiectul de buget şi detaliată lista de investiţii pentru acest an. Toţi cei care vor participa la dezbatere vor putea să adreseze întrebări autorităţilor locale şi să vină cu propuneri legate de buget. Abia după ce va fi dezbătut public, proiectul de buget va fi pus pe ordinea de zi a CLM Craiova pentru a fi votat şi de consilierii municipali. Bugetul Craiovei va fi rectificat de mai multe ori pe parcursul anului.

600 milioane de lei, bugetul acestui an

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 este de 600 milioane de lei, cu puţin mai mare decât cel din anul trecut, care a fost de 583 milioane de lei. Autorităţile au calculat că o parte din aceste venituri vor veni din taxele şi impozitele pe care le vor achita craiovenii şi persoanele juridice. În acest an, cuantumul taxelor încasate de la populaţie va fi de 140 milioane de lei, în timp ce anul trecut a fost de 135 milioane de lei. O altă sursă la buget sunt sumele de la bugetul de stat, şi anume cotele defalcate din impozitul pe venit – 194 milioane de lei şi cote defalcate din TVA – 177 milioane de lei. De precizat că subvenţiile de la bugetul de stat sunt mai mici – doar 243.000 de lei faţă de 1,1 milioane de lei, în anul 2016.

Cultura – 100 milioane de lei

baniCele mai mari sume sunt alocate, în acest an, Învăţământului şi Culturii. Dacă anul trecut, Primăria Craiova a alocat învăţământului preuniversitar suma de 170 milioane de lei, în acest an se alocă 211 milioane de lei. Capitolul Cultură primeşte jumătate din această sumă, respectiv 96,75 milioane de lei. Potrivit structurii bugetare, Opera Română Craiova va avea un buget de 10,8 milioane de lei; Filarmonica „Oltenia” – 10,4 milioane de lei; Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” – 2,96 milioane de lei; Teatrul de Păpuşi „Colibri” – 2 milioane de lei, iar Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – 1 milion de lei.

Sănătatea – 40 milioane de lei

bugetPentru capitolul Sănătate, Primăria Craiova a alocat, în acest buget, o sumă de 39,6 milioane de lei, care este împărţită spitalelor din subordine. Spitalul „Filantropia” are alocată, în 2017, cea mai mare sumă – 7,45 milioane de lei, cu 1,2 milioane lei mai mult decât anul trecut. Spitalul Clinic „Victor Babeş”  a primit 3,8 milioane de lei; Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie – 3 milioane de lei, iar Serviciul de creşe din subordinea Primăriei Craiova beneficiază de un buget de 11,41 milioane de lei, faţă de 9,4 milioane de lei.

40 de milioane de lei pentru lucrările de investiţii

În ceea ce priveşte lista de investiţi, Primăria Craiova şi-a trecut o sumă de 39,95 milioane de lei, dintre care 2,55 milioane de lei pentru funcţionare, reprezentând plata salariilor funcţionarilor publici şi restul de 37,39 milioane de lei pentru lucrările pe care municipalitatea intenţionează să le facă în acest an. O lucrare anunţată pentru 2017 este reabilitarea Colegiului Naţional „Carol I”, care ar trebui să se regăsească obligatoriu pe lista de investiţii. Pentru acest obiectiv, Primăria a alocat 1,5 milioane de lei care vor fi folosiţi pentru proiectare şi execuţie.