Cinci doljeni condamnaţi pentru evaziune fiscală cu fier vechi

0
542

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în cazul unei grupări de doljeni destructurată în octombrie 2014, de poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova, acuzată că a creat un prejudiciu de  un milion de euro desfăşurând activităţi comerciale ilicite cu deşeuri metalice. Cinci din cei şase doljeni, cu vârste cuprinse între 28 şi 57 de ani, între care trei administratori ai unor societăţi comerciale şi contabila lor, trimişi în judecată în acest dosar, au primit pedepse cuprinse între 2 ani de închisoare cu suspendare şi 4 ani de închisoare cu executare, faţă de al şaselea inculpat procesul încetând. În plus, pentru una dintre firmele folosite în activitatea infracţională instanţa a dispus dizolvarea. Hotărârea Tribunalului, pronunţată vineri, 17 martie a.c., nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

mascatiReamintim că, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau, pe 1 octombrie 2014, faptul că, în urma unei anchete desfăşurate de poliţiştii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova, în cursul aceleiaşi zile (1 octombrie), au fost reţinuţi pe 24 de ore şi introduşi în arest cinci doljeni bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, folosirea creditului societăţii în interes personal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din cercetările oamenilor legii s-a stabilit că Gheorghiţa Mihai, de 48 ani, Virginica Bimbai, de 28 ani, Birea Cianghiri, de 28 ani, administrator ai firmelor Patrimet, Polivergi Star şi Intermet, Gheorghe Cianghiri, de 51 de ani, toţi din comuna Coţofenii din Faţă, şi Agripina Dicu, de 57 ani, contabilă la firmele celor trei, din comuna Orodel, în perioada 2009-2013, în mod succesiv prin intermediul societăţilor comerciale administrate de primii trei suspecţi, au desfăşurat activităţi comerciale ilicite cu deşeuri metalice. În fapt, susţineau poliţiştii, aceştia cumpărau deşeuri de fier de la persoane fizice, iar Gheorghiţa Mihai, Virginica Bimbai şi Birea Cianghiri, pentru a justifica aprovizionările societăţilor comerciale pe care le administrau, ajutaţi de Gheorghe Cianghiri şi Agripina Dicu, au falsificat documentele de aprovizionare, astfel încât să rezulte că deşeurile proveneau de la persoane juridice, la un preţ mai mare decât cel real de achiziţie. Prin aceste tertipuri, cele cinci persoane au produs un prejudiciu total bugetului de stat de peste 4,4 milioane lei. „Cei cinci suspecţi au fost introduşi în arestul I.P.J. Dolj urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ulterior judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă”, declara, la momentul respectiv, inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Pe 2 octombrie 2014 toţi cei cinci doljeni au fost arestaţi preventiv, în baza mandatelor emise pe numele lor de Tribunalul Dolj, însă la Curtea de Apel Craiova, pe 8 octombrie 2014, au avut câştig de cauză, fiind puşi în libertate.

Şase persoane la judecată

tribunalPoliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au continuat cercetările în cauză, iar pe 28 iulie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Gheorghiţa Mihai, Virginica Bimbai, Birea Cianghiri, Gheorghe Cianghiri, Agripina Dicu, Gabriela Peica, dar şi firma lor, SC POLIVERGI STAR SRL, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de evaziune fiscală. Procesul pe fond s-a încheiat vineri, 17 martie a.c., după mai bine de un an şi jumătate de judecată. Magistraţii doljeni i-au găsit vinovaţi şi i-au condamnat pe cinci dintre inculpaţi, în timp ce faţă de Birea Cianghiri procesul a încetat. Astfel, Gheorghe Cianghiri şi Gheorghiţa Mihai au primit câte 4 ani de închisoare cu executare, Agripina Dicu şi Gabriela Peica au fost condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, iar Virginica Bimbai a primit 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 4 ani. În plus, societatea Polivergi, inculpată în dosar, a fost amendată şi s-a dispus şi dizolvarea ei: „Condamnă pe inculpata SC POLIVERGI STAR SRL la pedeapsa amenzii de 20.000 lei. Aplică inculpatei SC POLIVERGI STAR SRL pedeapsa complementară a dizolvării. (…) Dispune ca inculpaţii să nu fie fondatori, administratori, directori sau reprezentanţi legali ai unei societăţi comerciale, iar dacă au fost aleşi, sunt decăzuţi din drepturi. În baza art. 7 din Legea nr. 26/1990 dispune comunicarea sentinţei la Oficiul Registrului Comerţului pentru înscrierea cuvenitelor menţiuni, după rămânerea definitivă a hotărârii”, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj. Inculpaţii trebuie să achite prejudiciul creat, dar şi câte 4000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.