A scăzut numărul concediilor medicale acordate doljenilor

0
134

Doljenilor le-au fost acordate anul trecut mai puţine concedii medicale comparativ cu anul 2010. Ţinând cont de raportările depuse de medicii care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj şi au încheiate convenţii de eliberare a concediilor medicale, în 2011 au fost eliberate 40.821 de concedii medicale, în scădere cu aproape 4.000 faţă de 2010. 

Cele mai multe concedii medicale, nu mai puţin de 34.281, au fost cele de boală, urmate la distanţă mare de concediile de maternitate (5.918) şi concediile pentru îngrijirea copilului (622). Comparativ, în anul 2010 medicii din judeţul Dolj raportau eliberarea unui număr de 44.662 de concedii medicale, din care 7.511 au fost concedii medicale de maternitate, 699 concedii medicale pentru îngrijirea copilului, iar 36.452 au fost concedii medicale de boală. Astfel, anul trecut, s-a înregistrat o diminuare cu 8,6% faţă de numărul de concedii medicale raportate în anul 2010, iar din punct de vedere strict al concediilor de boală scăderea a fost de 5,95%.

„Analizând, pe anul trecut, evoluţia raportării concediilor medicale eliberate de medici se observă lunar o evoluţie lentă în scădere pentru concediile medicale de maternitate şi cele de îngrijire a copilului şi o evoluţie în funcţie de anotimp a concediilor medicale de boală, pe ansamblu păstrându-se trendul descrescător”, a precizat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

Peste 40.000 de concedii medicale, acordate în 2011

O scădere a numărului de concedii medicale se constată şi dacă ţinem cont de raportările angajatorilor. Potrivit actelor depuse de aceştia la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, anul trecut au fost eliberate 40.521 concedii medicale. Mai puţine decât în 2010 când angajatorii cu sediul social în judeţul Dolj au raportat un număr de 46.565 concedii medicale, adică o diminuare cu 12,98%. Şi în acest caz se observă o evoluţie în funcţie de anotimp a concediilor medicale, pe ansamblu păstrându-se trendul descrescător. De altfel, spre deosebire de alţi ani, de data aceasta raportările transmise de medici dar şi cele ale angajatorilor au valori apropiate.

„Menţionăm că raportarea la CAS Dolj a concediilor medicale de care au beneficiat salariaţii angajatorilor din judeţul Dolj conţine numărul total de concedii medicale eliberate pentru salariaţii din toate subunităţile din ţară. Şi raportările depuse de medicii care au încheiate convenţii de eliberare a concediilor medicale, la CAS Dolj, conţin concedii medicale eliberate pentru asiguraţi din alte judeţe, Craiova fiind centru universitar, cu o largă adresabilitate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.