Primarul comunei Secu a decis: „Dau în judecată Guvernul!”

1
1391

Deşi a avut privilegiul să demareze primul la nivel naţional, lucrările la baza sportivă pe Ordonanţa Guvernului nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural, primarul de la Secu pare să-şi fi pierdut încrederea în guvernanţi, hotărând să acţioneze executivul în judecată, pentru nenumăratele amânări ale finanţării. Nici până astăzi obiectivul nu a fost finalizat, iar ceea ce s-a realizat până acum s-a făcut, potrivit lui Adrian Popa, cu banii de la bugetul local.

Adrian Popa - Primar Secu

În luna noiembrie a anului trecut, când anunţa sistarea lucrărilor la baza sportivă, dar şi la alte proiecte pe Măsura 322 pentru care banii de Ministerul Dezvoltării nu au mai ajuns, iar investiţia de la bugetul local s-a epuizat, Adrian Popa spunea: „Dacă va mai trece încă o iarnă peste lucrările deja realizate, acestea se vor deteriora complet”, în speranţa că totuşi lucrurile se vor îndrepta. A trecut iarna, trece şi recesiunea, potrivit premierului Emil Boc, iar Guvernul nu dă semne că va contribui cu ceva la finalizarea proiectelor. Sătul de atâtea runde de sistare a lucrărilor şi redistribuire a fondurilor, care au lăsat în voia sorţii lucrări începute, edilul a decis să ceară socoteală în instanţă. „S-a creat o întreagă nebunie, eu o să dau în judecată Guvernul pentru că baza sportivă în comuna Secu reprezintă prima lucrare pe Ordonanţa 7/2006 începută în ţara aceasta. La momentul actual, e realizată în proporţie de 70% cu banii primăriei. Nu ne-a dat nimeni doi lei, dar am avut de strâns atâtea hârtii încât numai asta făceam toată ziua. Investiţia de la bugetul local se ridică la 1,6 miliarde lei vechi”, a explicat Adrian Popa, primarul comunei Secu.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece!”

„Campion” la implementarea proiectelor europene, Adrian Popa, spune că deşi barierele politice au devenit din ce în ce mai solide şi nu mai aşteaptă nimic de la „portocalii”, se va zbate în continuare pentru binele comunităţii. „Să nu ne îmbătăm cu apă rece! Am proiecte depuse peste tot, la Fondul de Mediu, unde am obţinut punctaj maxim, dar niciodată nu o să le mai câştig pentru nu că vor portocalii să le câştig, este clar. Am depus proiecte pe Măsurile 125 şi pe 322 – pentru canalizare, eu ce am făcut în comuna asta a fost numai pe fonduri europene, nu mi-a dat nimeni bani. Am nouă programe începute şi terminate. Primul program extern din Oltenia l-am făcut eu aici, primul PNDR l-am făcut tot eu, primele lucrări pe fonduri Phare au fost făcute tot aici, cât a existat puţină normalitate. Acum lucrăm la încă cinci studii de fezabilitate, le vom depune şi pe acestea, dar fără mari aşteptări. Vreau să redepun un proiect pe Măsura 125, şi s-o ţin aşa”, a mai spus Popa.

„Sunt primar de 20 de ani, dar nu cred că a fost niciodată mai greu ca acum”

Edilul spune că şi-a chibzuit mereu bugetul local pentru a duce la capăt aproape toate proiectele demarate. „Am lucrat întotdeauna cu bugete aşa că ştiu unde să mă opresc cu cheltuielile şi ce investiţii să fac. Despre bugetul de anul acesta nici nu vreau să vorbesc. Am ridicat două biserici de la zero, printre care şi Mănăstirea cu hramul „Sfinţii Constantin şi Elena”. În acest moment, pe raza comunei nu mai există palmă de drum nemodernizat. Am introdus apă curentă, iar acum mă zbat pentru introducerea canalizării, dar mă lupt cu morile de vânt. Sunt multe proiecte pe care le-am realizat doar cu banii primăriei. Acum avem un proiect pe alimentare cu apă la Smadovicioara, începem reabilitarea căminului cultural şi sper că, în doi ani de zile, să şi finalizăm lucrările. Este singurul cămin din zonă care mai funcţionează pentru tot felul de activităţi populare”, a explicat edilul. „Sunt primar de 20 de ani, dar nu cred că a fost mai greu ca acum niciodată. Chiar nu ştiu dacă voi mai candida pentru această funcţie, ce rost are când te întorci acasă fără nici un fel de satisfacţie? Nu poţi să faci nimic în localitate…”, a mărturisit Adrian Popa.

Şcoala

Primarul localităţii Secu, Adrian Popa:

„Am depus până acum 20 de proiecte dar pentru ce, ca să mă fac că lucrez?”, spune edilul, supărat foc pe cei ce conduc azi România, şi îl pun acum în postura de a închide trei şcoli după ce au fost modernizate, una chiar ridicată din temelii. „Am toate şcolile construite şi reabilitate pe fonduri externe, ce nu are nici Craiova, sunt nişte bijuterii pe care acum le închid. În urma ordinului de comasare, din cinci şcoli mai rămân două deschise”.

 

Primăria

Cinci secole de existenţă

Comuna Secu este o localitate liniştită, aflată la graniţa nordică a judeţului Dolj, la 80 de kilometri de Craiova. Cu o populaţie peste 1.500 de locuitori, risipiţi în patru sate – Comănicea, Secu, Smadovicioara de Secu, Şumandra, Secu a fost o comună de moşeni, oameni înstăriţi cu pământuri. Aici nu exista casă fără cel puţin un membru cu studii superioare. Mulţi oameni mari au plecat de aici, unii s-au numărat printre primii oameni din ţară. În 2013 se fac 500 de ani de când este atestată ca aşezare. Astăzi, oamenii de acolo nu mai sunt aşa de înstăriţi, iar majoritatea tinerilor au plecat în străinătate.

ALINA DRĂGHICI şi LAVINIA ILINA

1 COMENTARIU

Comments are closed.