Eforturi susţinute  pentru   şcolarizarea  copiilor romi

0
1023

elevi-romiÎn urmă cu  161  de ani, a avut loc  Dezrobirea ţiganilor din Prinicipatele Române. Un eveniment  care a  rămas în istorie ,  şi în prezent  tratat  cum se cuvine, iar  etnia  îşi duce  mai  departe  tradiţia şi istoria.  Învăţământul  în limba „romani”  este  cât se poate  de actual, iar, în Dolj, este la cote ridicate.  Sunt peste  3.000 de copii care şi-au ales , ca limbă maternă, „romani”, din ciclul gimnazial, trecând prin „primar”, care fac parte din sistemul educaţional de stat românesc. Mai mult, sunt şi 20 de cadre specializate care lucrează cu tinerii şi 31 de mediatori sociali pentru comunităţile defavorizate, cu precădere din comunitatea romă, ceea ce clasează judeţul nostru pe primul loc în România, în ceea ce priveşte efortul de incluziune socială.

lucian cherataMai sunt, încă, destule probleme legate de ţigani. S-a trecut, în multe puncte, peste percepţia  peiorativă asupra etniei, dar  sunt rezerve în societate, în ceea ce priveşte rasa respectivă. Însă, procesul de învăţământ merge înainte şi foarte mulţi copii romi merg la şcoală, alegând să înveţe în limba maternă. Sunt înregistraţi, în Dolj, peste 7.700 de copii vorbitori nativi, iar aproape jumătate dintre ei sunt, în prezent, cuprinşi în sistemul de învăţământ naţional, cu studiere în „romani”, ceea ce nu este puţin lucru. „Avem înregistraţi peste 7.000 de vorbitori de limbă ţigănească, dacă putem spune aşa. Dintre aceştia , mai mult de 3.700 au optat, şi cu acordul părinţilor, pentru limba maternă „romani”, iar  566 au  ales  să studieze şi istoria şi tradiţiile etniei. Sunt 14 unităţi de învăţământ din judeţ unde se învaţă  în această limbă, cu 20 de cadre specializate, la care se adaugă  31 de mediatori.  Sunt şcoli unde avem şi câte doi – trei  profesori, de aceea apare această diferenţă.  Dacă este să vorbim despre cei mai mulţi elevi, care urmează aceste cursuri, putem aminti Şcoala Gimnazială „Anton Pann” din Craiova ” şi cea din satul Ocolna, a precizat prof.  Lucian Cherata, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Pe primul  loc în  România

Munca într-o astfel de comunitate este una foarte  dificilă, în care trebuie  să ai aplecare , să înţelegi oamenii şi să-i faci să înţeleagă că este în beneficiul lor educaţia. „Sunt  convins că  experienţa îşi spune cuvântul. Am 15 ani de vechime în domeniu şi  am  văzut cu ceea ce  se confruntă  etnia. Cel  mai  bine  este perceput un mediator care vine  din rândul acesteia. Avem, în prezent, 31 de mediatori, iar scopul nostru, pentru anul şcolar viitor, este să-l mărim . Acum, suntem pe primul loc  în România, în ceea ce priveşte numărul celor implicaţi în fenomenul de incluziune socială.  Ne dorim cu toţii să ridicăm nivelul de  pregătire a acestor copii”, a  mai spus Lucian Cherata.

Există şi „A doua şansă”…

elevi-romi 1Nu este un lucru foarte simplu să lucrezi într-un astfel de mediu. Toţi tinerii din  etnie merită tot ceea ce este  mai bun pentru ei.  Abandonul şcolar, aplecarea spre tradiţii,  lipsa unui cadru adecvat de dezvoltare sunt factori care conduc la rămânerea în urmă a romilor, faţă de ceilalţi. Dar, nu este totul pierdut … „Sunt cazuri în care, mai ales fetele, renunţă la studii, fiindcă respectă tradiţia. Nici pentru ele, nici pentru alţii nu este totul pierdut. După cum se ştie, există o alternativă în învţământ, care se numeşte „A  doua şansă ”. Are mai multe  componente. Prima ar fi că şi aceia care nu au făcut parte din sistem pot participa  la cursuri  , să le zicem, de alfabetizare.  A  doua se referă la completare de studii, iar cea de-a treia conţine recunoaşterea  unor competenţe, pentru cei care au terminat primele opt clase şi care, din diverse motive, au prestat mai multe activităţi şi pot  urma cursurile profesionale ale   unor  instituţii de învăţământ  şi  pot  primi diplome  de atestare . Vreau să mai spun că,  în  învăţământul universitar, am avut, în acest an, 38 de locuri rezervate (33  la  Universitatea  din Craiova,  cinci la Universitatea de Medicină şi Farmacie din  Craiova), toate fiind  ocupate, dar foarte mulţi romi  merg să concureze cu majoritatea,  ceea ce înseamnă că sunt bine pregătiţi ” , după cum a mai menţionat Lucian Cherata. Prea multe nu mai sunt de spus, poate doar  că incluziunea romilor în societate  este  pe un drum bun.