Dezbateri aprinse în plenul Senatului pe marginea OUG 13

0
348

Plenul Senatului a respins, ieri, OUG 13/2017, în favoare exprimându-se 110 senatori, unul împotrivă, iar nouă senatori s-au abţinut, proiectul urmând să fie trimis spre dezbatere în Camera Deputaţilor.

Parlamentari participa la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in care se dezbate motiunea de cenzura initiata de PNL si USR, in Palatul Parlamentului din Bucuresti, miercuri, 8 februarie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Parlamentari participa la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in care se dezbate motiunea de cenzura initiata de PNL si USR, in Palatul Parlamentului din Bucuresti, miercuri, 8 februarie 2017. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

”Guvernul susţine abrogarea OUG 13/2017. Prin urmare, susţine proiectul de lege pentru respingerea OUG 13/2017”, a spus reprezentantul Ministerului Justiţiei, Sofia Mariana Moţ. Raportul Comisiei juridice a fost votat de 113 voturi favorabile şi şapte abţineri.

         Călin Popescu-Tăriceanu a criticat faptul că în plenul Senatului este supusă la vot legea de respingere a OUG 13, spunând că este o ”premieră absolută”, care face rău instituţiei. Şeful Senatului a refuzat să prezideze şedinţa de plen. ”Astăzi suntem în faţa unei premiere absolute, prin care Senatul urmează să adopte o lege de respingere a unei ordonanţe abrogate, deci care nu mai produce efecte juridice. E ceva care pentru mine este inexplicabil. Suntem în această situaţie pentru că, în special cei de la USR şi, într-o măsură mai mică cei de la PNL, au făcut mare caz că după ce ordonanţa a fost abrogată, să o mai respingem o dată şi în Parlament. În viziunea unora care sunt aici, mă refer în special la cei mai nou veniţi, este să facă cu orice preţ rău. Orice trebuie respins”, a declarat Tăriceanu.

           Şeful Senatului a criticat şi faptul că PSD a ales să ”promoveze” legea de respingere a OUG 13. ”Inaugurăm, printr-o pemieră, o situaţie care, după părerea mea, ne pune pe noi, ca Senat şi întreg Parlamentul, într-o situaţie nedorită, care ar putea, dincolo de penibilul situaţiei, să aducă o serie de consecinţe juridice pe viitor”, a mai adăugat preşedintele Senatului.

      Călin Popescu-Tăriceanu a criticat şi faptul că protestele au continuat după abrogarea OUG 13, cu ”patimi aprinse” şi ”ultimatumuri”.”Este o luptă de putere între cei care sunt votaţi democratic, care înseamnă Parlament, ca instituţie esenţială a democraţie, Guvern, care este expresia majorităţii parlamentare şi cealaltă parte, forţe politice oculte, instituţii care acţionează ocult şi care nu au niciun fel de legitimitate, dar vor cu orice preţ să îşi păstreze puterea pe care au câştigat-o în ultima vreme şi care a dus la toate aceste excese pe care le-aţi văzut”, a spus Tăriceanu.