Ion Cristoiu vorbește la Craiova despre „Presa postdecembristă: sub semnul permanentei neaşezări”

0
44

După Cristian Tudor Popescu, care, în 6 aprilie 2014, a vorbit la Craiova despre „Mit și minciună. Epopeea națională în cinematografia românească”, un alt jurnalist este invitat la „Întâlnirile SpectActor” organizate de Teatrul Național „Marin Sorescu”.

Duminică, 22 februarie, de la ora 11.00, în Sala „Ion D. Sîrbu”, Ion Cristoiu va susține conferința intitulată „Presa postdecembristă: sub semnul permanentei neaşezări”. La final, publicul va putea să intre în dialog cu invitatul, moderator al întâlnirii fiind Nicolae Coande, secretar literar al TNC.

„Întâlnirile SpectActor” reprezintă un eveniment cultural inițiat în anul 2009 de Naționalul craiovean. În cadrul acestuia sunt programate conferințe și discuții cu publicul ale unor personalități din lumea culturală românească.

Ion Cristoiu s-a născut la 25 noiembrie 1948 (după actul de naştere) / 16 noiembrie 1948 (în realitate), în comuna Găgeşti, județul Vrancea. A urmat cursurile Facultății de Filosofie a Universităţii din Cluj și a debutat în gazetărie în 1968. Și-a legat numele de săptămânale și cotidiene precum „Zig-zag” „Evenimentul zilei”, „Expres Magazin”, „Cotidianul”, „Național”, „Libertatea”, „Curentul”, „Azi” și altele. În ultimii ani a desfăşurat o activitate intensă în televiziune.

A publicat mai multe cărți de proză, de publicistică și de eseuri și este autor al unor ediții critice Camil Petrescu și Marin Preda. A scris chiar și o istorie a literaturii proletcultiste (1.440 pagini), care n-a putut să apară înainte de 1989 din cauza cenzurii, iar după 1989, din cauză că autorul n-a mai avut timp să-şi revadă manuscrisul.