Mărţişoarele timpurii

0
408

Dacă în alţi ani mărţişoarele se lăsau aşteptate, de această dată centrul Craiovei s-a populat cu şnuruleţele alb-roşii mult mai devreme. Comercianţii şi-au scos măsuţele cu frumoasele simboluri ale primăverii şi îşi aşteaptă nerăbdători clienţii. Pentru că mai sunt totuşi destul de multe zile pentru a se decide, cumpărătorii se lasă mai greu de convins şi preferă să sondeze mai întâi piaţa foarte bine.

Piaţa Prefecturii este, încă de pe acum, raiul mărţişoarelor. Şnuruleţele colorate cu care sunt agăţate mărţişoarele se zăresc de la depărtare pe toate tarabele. Micul detaliu îi atrage ca un magnet pe cei care aşteaptă să vină mai repede primăvara, ca şi pe cei care se dau în vânt după aceste mici simboluri ale lunii martie. Chit că nu cumpără, mai toţi cei care se află în trecere prin piaţă se abat din drum la măsuţele pe care sunt expuse tot felul de figurine. Zgribuliţi puţin de frig, comercianţii le ies în întâmpinare nerăbdători şi îi invită la cumpărături. Toată negocierea se lasă doar cu câteva zâmbete, pentru că nici un client nu e decis deocamdată să scoată banii şi să umple punguţa cu mărţişoare.

Cumpărăm doar unicate

Mândri de produsele lor, comercianţii refuză să se mai numească nişte simpli vânzători de suveniruri. Mărţişoarele sunt, de acum, unicate, iar cei care le expun sunt artizani cu acte în regulă. Preţul e aproape nesemnificativ pe lângă răşinele şi materialele delicate din care sunt confecţionate mărţişoarele. „Dacă doriţi un mărţişor pentru o doamnă care lucrează într-un mediu mai tensionat, puteţi să alegeţi un mărţişor cu pandant din perle. Acestea au proprietatea de a menţine calmul în situaţii tensionate cum sunt cele de la serviciu”, vine sugestia amabilă a unui confecţioner de mărţişoare dacă zăboveşti mai mult la taraba lui. La fel de bine, poţi să alegi un mărţişor lucrat pe o bucăţică de tafta, despre care artizanul spune că s-a gândit la eleganţa pe care o conferă celei care îl va purta pe reverul hainei.

Coşarul şi trifoiul nu şi-au pierdut clienţii

Nici clasicele mărţişoare nu au dispărut de pe piaţă. Îţi trebuie însă multă răbdare să cauţi prin panerele cu floricele, pietricele, bucăţi de sticlă, pene colorate. Coşarul sau trifoiul norocos nu mai sunt acum la modă şi sunt căutate doar de cei nostalgici. Micile simboluri au fost vârâte în câte o jumătate de plic şi, ştiind că nu mai au priză la public, au fost lăsate de comercianţi mai la fundul sacului. „Dacă doriţi ceva clasic, un trifoiaş sau un coşar, cum se purtau pe vremuri, avem şi din acestea…”. Preferinţele se ghicesc după faţa clientului şi comerciantul ştie că niciodată nu poate să dea greş. Minuscul la prima vedere, dar cu o mare încărcătură sentimentală pentru mulţi, trifoiul cu cele patru petale ale sale vopsite într-un lac verde-crud este scos la iveală şi înmânat, ca altădată, pentru a aduce mult noroc celei care îl poartă.

Mărţişoarele de salon

La polul opus, există şi destul de multe exemplare de mărţişoare mai puţin reuşite. Dar cum totul ţine strict de imaginaţie şi, de cealaltă parte, nici gusturile cumpărătorilor nu se discută, am decis să renunţăm la clasamentul kitschurilor şi să vă lăsăm dumneavoastră plăcerea de a explora aceasta frumoasă lume a vestitorilor primăverii. „După mine nici un mărţişor nu e urât, fiecare are mesajul său. Poţi să spui că e potrivit sau nu pentru ceea ce cauţi tu, dar nu că e urât”, era de părere un comerciant care, de pildă, oferă mărţişoare de dimensiuni mari. Pe taraba lui puteţi găsi aranjamente cu flori uscate, prinse în scoarţă de copac, mărţişoare ornamentale care pot fi purtate mai degrabă… în salon.

Taxele îi fac să stea mai mult în piaţă

Peste 200 de comercianţi au depus cereri la Primăria Craiova pentru a-şi întinde tarabele cu mărţişoare. Potrivit autorităţilor publice locale, sunt solicitate toate zonele din municipiu, chiar şi în cartiere. În ceea ce priveşte taxele pe care aceştia le plătesc, ele sunt mai mari decât cele de anul trecut. Astfel, în zona 0, care este Unirii şi platoul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, comercianţii achită 7 lei pe metru pătrat pe lună, faţă de 6 lei cât se plătea anul trecut. Pentru zonele 1, 2 şi 3, vânzătorii sunt taxaţi cu 5 şi 4 lei pe metru pătrat pe lună. O hotărâre a CLM Craiova, adoptată la sfârşitul anului trecut, prevede ca în cazul în care comercianţii de mărţişoare doresc să stea mai puţin de 10 zile cu marfa expusă trebuie să plătească aceste taxe mărite cu 300%. Reprezentanţii municipalităţii susţin că acesta este şi motivul pentru care comercianţii s-au orientat spre varianta cu taxe mai mici şi aşteptatul mai mult la tarabe.