După o lună de pauză, Ştiinţa revine azi, de la ora 20, pe teren, şi pe un teren nefast pentru ea, la Botoşani, unde a avut parte de o replică dură şi n-a izbândit prea des. Ca de obicei după pauza de iarnă, deşi aceasta nu mai e aşa lungă ca pe vremuri, fanii olteni sunt nerăbdători, curioşi să-şi vadă echipa, schimbările, să tragă concluzii, să constate dacă merită investite speranţe, să vadă cum se prezintă noii-veniţi, să observe ce a schimbat antrenorul, mai ales dacă e unul nou, cum e cazul acum.
Pauza de iarnă a mai pus tăcere pe dezamăgirile din finalul anului trecut, dar o revanşă tot e aşteptată din partea juveţilor. Pe hârtie, echipa nu pare mai bună decât anul trecut. I-a pierdut până la vară pe Bancu şi Baiaram, probabil singurii jucători care-şi asumau acţiuni verticale şi îşi provocau adversarii fotbalistic. Au venit Işfan şi Zajkov şi rămâne de văzut dacă şi Koljic va fi cel de acum 2-3 ani. În astfel de condiţii, schimbarea în bine e aşteptată de la Neagoe. Din păcate, Craiova se prezintă la restart fără antrenor, despărţirea lui “Geană” de Cluj nefiind rezolvată. Să sperăm că Ştiinţa nu se va prezenta şi pe teren ca o echipă fără antrenor… Fără Neagoe, dar cu Sabău reîncărcat, Clujul a arătat excelent contra Voluntariului, ofensivă, activă, pe alocuri entuziasmantă, deşi a jucat pe un teren execrabil şi împotriva unei echipe care se apără supranumeric. Vom vedea dacă şi pentru Neagoe varianta plecării a fost cea potrivită, cum a fost pentru ardeleni, în ciuda regretelor pe care le-a stârnit iniţial.
“Geană” ştie că răbdarea nu e punctul forte al oltenilor săi şi echipa trebuie să “le ia ochii” fanilor cât mai repede. La Botoşani, spre exemplu, ar fi de acceptat numai victoria sau cel puţin o remiză acompaniată de un joc solid, în care numai ghinionul, ratările să saboteze succesul. Botoşaniul a intrat pe mâna unui antrenor care, ca şi Neagoe, a adus un plus echipelor pe care le-a preluat, dar nici Stoican e vreun magician care să metamorfozeze complet grupul care încasa 7 de la Sepsi şi 8 de la Farul. Va mai conta, măcar prin prisma atitudinii, dorinţa de revanşă a celor 3 ecşi ai Ştiinţei, Roman, Ivanov şi Florescu.
Mihai Rotaru, probabil pe ultima sută de metri ca implicare la club, fiind cunoscută intenţia sa de a se retrage în vară, a pus la bătaie peste 600.000 de euro pentru o promisiune, Işfan, un jucător cu calităţi, dar nu o certitudine. Impresionează mai mult investiţia în sine, care arată disponibilitate şi forţă financiară, decât aportul aşteptat din partea jucătorului. A venit şi fundaşul macedonean Zajkov, mai mult ca o acoperire de viitor pe post, ţinând cont că Papp şi Găman încheie conturile cu Ştiinţa la vară, fiindcă în acest moment Neagoe are la dispoziţie nu mai puţin de 6 stoperi pe 2 locuri. Da, sunt două locuri, fiindcă “Geană” a renunţat la aşezarea cu trei stoperi, strategia sa aplicându-se pe un sistem 4-3-3 sau 4-2-3-1.
În stagiul de iarnă, echipa n-a arătat rău în amicale, iar revelaţia a fost Roguljic. Pe de altă parte, croatul obişnuieşte să impresioneze în amicale şi când intră de pe bancă, problema sa fiind când e titular. Ştiinţa mai vrea un fundaş stânga, Vătăjelu mai având o jumătate de an de contract, cam până revine Bancu. Din păcate, nu s-a urmărit nici acum aducerea unui mijlocaş de creaţie, deşi Baiaram e accidentat pe termen lung, Roguljic promite, dar nu confirmă când e cazul, în timp ce Nistor a alternat perioadele bune cu cele de lehamite.
Mai multe vom şti deseară, după ce Ştiinţa va fi consumat primul meci oficial al anului şi primul de când e antrenată de Neagoe, chiar dacă el nu va fi pe bancă. Probabil că va fi un handicap care va conta, mai ales ca moral pentru echipă, fiindcă una e să fie “Geană” pe margine, alta e să-l vezi pe Ionuţ Stancu oferind indicaţii, acesta fiind invizibil şi insipid inclusiv la interviurile fabricate de cei din club, cu atât mai puţin poate fi vocal sau impunător în hărmălaia de la Botoşani, unde moldovenii înfierbântaţi de diverse licori creează ceva presiune, chiar dacă nu-s prea mulţi.