Premierul britanic, Theresa May, va insista la întâlnirea cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump, asupra importanţei relaţiilor cu UE, NATO

0
438

theresa-may-brexit-politics-newsnight-689302Premierul britanic, Theresa May, va insista, la întâlnirea pe care o va avea cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump, asupra importanţei ca Uniunea Europeană să rămână unită şi asupra menţinerii angajamentelor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Theresa May îl va îndemna pe Donald Trump să nu submineze unitatea Uniunii Europene, insistând că Marea Britanie consideră UE un partener esenţial în domeniul economic şi al securităţii.

Într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, Theresa May a transmis că se aşteaptă să aibă “discuţii foarte clare” cu noul preşedinte al SUA în cursul vizitei la Washington, argumentând că “onestitatea” va fi un element-cheie al viitoarea relaţii bilaterale “extrem de speciale”.

Liderul de la Londra speră să obţină progrese în sensul unui acord comercial Marea Britanie / Statele Unite, subliniind însă că nu împărtăşeşte abordarea lui Donald Trump despre riscul destrămării Uniunii Europene. “Decizia Marii Britanii de ieşire din UE nu este o decizie în sensul destrămării UE. Eu vreau ca Uniunea Europeană să continue să fie puternică, vreau un parteneriat apropiat şi strategic cu UE. Este important din punctul de vedere al securităţii. În contextul ameninţărilor cu care ne confruntăm, nu este momentul să reducem cooperarea”, a insistat Theresa May.

Theresa May s-a declarat convinsă că Donald Trump “recunoaşte importanţa şi semnificaţia NATO”. “De asemenea, sunt încrezătoare că Statele Unite vor recunoaşte importanţa cooperării pe care o avem în Europa pentru garantarea apărării şi securităţii colective”, a subliniat May.

Rugată să nuanţeze poziţia despre Brexit, Theresa May a precizat: “Ideea pe care am vrut să o prezint (în recentul discurs -n.red.) este că nu vom semna un acord prost”.

Premierul Theresa May a semnalat marţi că Marea Britanie nu va rămâne membră a pieţei unice a Uniunii Europene, dar doreşte un acord pentru menţinerea accesului la uniunea vamală europeană.

Într-un discurs care cel mai probabil are rolul creării unor condiţii de negociere favorabile Londrei, May a afirmat: “Niciun acord este o situaţie mai bună decât un acord prost. Nu vrem o apartenenţă parţială la UE, nici o asociere cu UE, nimic care să ne lase jumătate în interiorul UE şi jumătate în afară. Nu vrem adoptarea unui model adoptat deja de alte ţări”.

În schimb, premierul britanic crede că va exista o perioadă de tranziţie şi vrea apartenenţa la uniunea vamală comunitară. În plus, Theresa May a semnalat că acordul pe tema Brexit va fi supus votului Parlamentului britanic, ceea ce lasă deschisă, cel puţin teoretic, posibilitatea rămânerii Marii Britanii în UE.

În replică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că negocierile Uniunii Europene cu Marea Britanie pe tema Brexit “nu vor fi ostile”, dar vor fi “foarte, foarte dificile”.La rândul său, Germania a transmis, miercuri, Marii Britanii că nu va putea menţine accesul la piaţa internă a Uniunii Europene dacă nu va respecta normele fundamentale UE, cerând Guvernului Theresa May să declanşeze procedura de părăsire a Blocului comunitar.