Falimentul Termo se amână

0
1211

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au amânat, ieri, pronunţarea asupra falimentului SC Termo Craiova SRL, decizia urmând să fie dată pe 17 februarie. Până atunci, autorităţile locale trebuie să finalizeze procedurile de constituire a noului operator regional, Termo Urban Craiova, al cărui acţionariat a fost votat, în unanimitate, de aleşii locali.

Aşteptat cu mare interes, procesul în cazul falimentului Termo Craiova, care s-a judecat ieri la Curtea de Apel Craiova, nu s-a finalizat cu o sentinţă. Judecătorii au amânat luarea unei decizii, oferind un nou termen, respectiv data de 17 februarie, când se va da verdictul final. Reamintim că acest proces a fost început de Complexul Energetic Oltenia, care a cerut intrarea în insolvenţă a SC Termo, pentru o datorie de recuperat de aproximativ 300 de milioane de lei, echivalentul a 70 de milioane de euro. Tribunalul Dolj a admis cererea şi a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă. Conducerea firmei a fost atribuită, conform legii, unui administrator judiciar, respectiv SC Siomax SRL.

Datorii de peste 300 de milioane de lei

Administratorul judiciar, SC Siomax, a întocmit o listă cu toţi creditorii SC Termo – pe lângă CEO fiind Direcţia Regională a Finanţelor Publice Craiova, care are de recuperat 60 de milioane de lei, şi Primăria Craiova, cu 8,7 milioane de lei. Totodată, Siomax a întocmit şi un plan de reorganizare, care se întinde pe trei ani. Ceea ce este bun în acest plan de reorganizare, după cum susţin reprezentanţii Siomax, este faptul că aproape toţi creditori au acceptat să renunţe la o parte din datoriile de recuperat. Dintre toţi creditorii, CEO, care are şi cea mai mare restanţă de recuperat, a acceptat să primească o sumă de 119 milioane de lei, în loc de 299 de milioane de lei.

CEO a cerut primul insolvenţa

Numai că, pe 21 octombrie 2015, judecătorul sindic de la Tribunalul Dolj a respins respectivul plan de reorganizare. Drept urmare, SC Termo a fost declarată în procedură de faliment şi urma să fie dizolvată, instanţa numind un lichidator judiciar care să vândă bunurile SC Termo. Complexul Energetic Oltenia, principalul creditor, şi Primăria Craiova au depus însă apel la decizia Tribunalului Dolj, cerând suspendarea acestei decizii. Ieri, judecătorii Curţii de Apel Craiova au reluat procesul, dar au amânat pronunţarea unei decizii până luna viitoare. În opinia administratorului judiciar, declararea falimentului nu este cea mai bună soluţie pentru oraş, motivaţia fiind că locatarii ar putea rămâne un timp fără căldură.

Termo Urban este aproape gata

Numai că, profitând de termenele de judecată, care se lungesc, autorităţile sunt pe punctul de a pune pe roate noua societate care să preia activitatea de distribuţie a agentului termic. În şedinţa de marţi, consilierii municipali au aprobat, cu unanimitate de voturi, acţionariatul noii SC Termo Urban Craiova SRL, iar reprezentantul municipalităţii în adunarea generală a societăţii a rămas să definitiveze şi formalităţile de constituire de la Registrul Comerţului. Conform viceprimarului, Mihail Genoiu, intenţia municipalităţii este să atragă în structura acţionariatului şi Complexul Energetic Oltenia şi, în această formulă, să se acceseze fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de distribuţie care este unul foarte vechi, pierderile pe reţea fiind de 30%.