„Pacea în Siria este garanţia pentru înfrângerea Daesh”

0
86

Eurodeputatul Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat că pacea în Siria este garanţia pentru înfrângerea Daesh şi implicit, garanţia pentru reducerea fluxului de refugiaţi. Declaraţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în contextul unei noi dezbateri privind situaţia din Siria, în prezenţa Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

„Războiul civil din Siria intră în al şaselea an deja, iar săptămâna trecută am asistat îngroziţi la tragedia de la Madaya care a oferit încă o mostră a nebuniei pe care războiul, violenţa şi confruntarea o pot aduce într-o ţară. Am trăit cu imaginea copiilor sirieni murind de foame şi am fost fericiţi când, în sfârşit, un convoi umanitar a reuşit să pătrundă într-un oraş asediat, în care aproape 40.000 de persoane îndurau foamea de luni de zile. Alte oraşe de la frontiera de vest a Siriei sunt în aceeaşi situaţie. Reiterez aici declaraţia Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon: «utilizarea înfometării ca armă este o crimă de război şi va trebui tratată astfel…”, conform eurodeputatului Victor Boştinaru.

O soluţie politică trebuie să implice: Iran, Turcia, Rusia, Arabia Saudită

  Eurodeputatul român a reiterat importanţa implicării tuturor actorilor în procesul de pace. „Este evident că avem nevoie de o soluţie politică imediată şi aceasta poate fi posibilă doar prin implementarea acordului de la Viena şi a rezoluţiei 2254, care au fost adoptate cu sprijinul substanţial al Uniunii Europene şi al dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant. Avem nevoie de o soluţie politică ştiind că doar aceasta poate crea paşii pentru o pace durabilă. Bombardamentele, inclusiv cele ruseşti care distrug fără discernământ ţinte civile, construcţii şi care de asemenea ţintesc opoziţia moderată sunt contraproductive. O soluţie politică trebuie să implice, aşa cum aţi menţionat: Iran, Turcia, Rusia, Arabia Saudită, ceilalţi actori locali şi regionali. În acest sens, salut efortul UN Confidence Building Measures şi doresc succes Conferinţei Donatorilor pentru Siria care va avea loc la 4 februarie.”, a mai spus deputatul român.

 

Vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, Victor Boştinaru: „Ştim foarte bine că pacea în Siria este garanţia pentru înfrângerea Daesh, garanţia pentru reducerea fluxului de refugiaţi şi în egală măsură, este garanţia că această nebunie a violenţei pe care Daesh a generat-o, va fi înfrântă”.