Confort sporit pentru studenţii craioveni

0
360

Studenţii craioveni, „căminiştii”, şi nu numai, au şi vor avea parte de condiţii decente de viaţă, în timpul anilor de studii. Cămine studenţeşti, cantine şi săli de studiu sunt toate bine puse la punct. Investiţiile, pe lângă cele de anul trecut, vor continua şi în 2015, cel puţin la aceeaşi valoare. Universitatea din Craiova, prin Serviciile specializate are planuri mari şi sunt speranţe că acestea se vor materializa.

Peste 2.700 de locuri de cazare, în cele 13 Cămine studenţeşti, unul dintre ele la Drobeta Turnu-Severin, sunt la dispoziţia studenţilor Universităţii din Craiova. „Nu am avut probleme mari, la cazarea studenţilor, în anul universitar actual. Au fost numai discuţii, fiindcă, ştiţi cum este, fiecare doreşte să locuiască în condiţii mai bune. Însă, am reuşit să-i satisfacem pe toţi, în limitele legale şi putem spune că le-am satisfăcut pretenţiile. Şi anul trecut, şi în acest ani s-au alocat şi vor fi alocate fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea iar, acolo unde este cazul, ridicarea din temelii a unor spaţii dedicate studenţilor”, a declarat George Ancuţa, director al Direcţiei Administrative – Cămine, din cadrul Universităţii din Craiova. Acesta a mai spus că, şi în acest an, vor fi alocaţi bani la fel ca în 2014, dar cel mai bine poate da detalii şeful Serviciului Cantine – Cămine, Emil Staicu.

Bani pentru modernizare

Nici n-a fost vorba de prea multe eforturi pentru a-l face pe Emil Stoica sa dea detalii. „Anul trecut au fost alocaţi 650.000 de lei pentru modernizări, reabilitări şi tot ce ţine de confortul studenţilor. În fiecare cămin, la fiecare palier, s-a amenajat câte o bucătărie, cu toate dotările necesare. Vorbim numai de anul 2014, deoarece, mai devreme, Căminul 10, de lângă Facultatea de Electrotehnică, a fost modernizat. Acolo, fiind cel mai mare cămin al nostru, au fost făcute investiţii serioase, În 2014, Căminele 3,6,7, 12, 14, ultimul foarte nou, la Facultatea de Mecanică, au beneficiat de modernizări serioase – s-au montat apometre, contoare pentru consumul de electricitate,, s-au achiziţionat televizoare şi frigidere pentru camere, s-au efectuat lucrări de igienizare, ultimele prin lucrători proprii ”, a spus Emil Stoica. Cea mai importantă lucrare, cel puţi până în acest moment, este reconfiguraţia Caminului nr.8, de la „Mecanică”. „Acolo este o lucrare mai amplă. Etajele 1-4 vor fi, în continuare, folosite ca spaţii de cazare pentru studenţi, iar parterul şi fosta Catedră de sport vor face parte dintr-un ansamblu care va avea laboratoare, de fapt o bază de cercetare pentru studenţi. La finalul acestui an, sperăm să finalizăm lucrările”, a completat Emil Staicu. Căminul nr.9, tot de la „Mecanică” este, deocamdat, închis, el fiind repartizat modernizării, fiind alocate, până acum, fonduri numai pentru studiul de fezabilitate. De asemenea, Cămiele 11-13 vor avea şi ele parte de reabilitări, iar cel mai ambiţios proiect este cel al realizării unei Cantine, în sediul Central al Universităţii din Craiova.

Cazare pe categorii

A momentul actual, studenţii craioveni pot fi cazaţi, în căminele studenţeşti, conform unor standarde diferenţiate în funcţie de confort. Astfel, pentru un loc într-o cameră categoria a – III- a – Căminele 1, 2, 11, 13, 15 (ultimul, de la Turnu – Severin) – fiecare locatar plăteşte 145 lei/ lunar, la cei de la „buget” costurile fiind supoarte de către stat, în camere de 4 paturi, grup sanitar comun. În C10, – categoria a II-a – sunt 5 persoane în cameră, la preţul individual de 175 de lei/lunar, dar cu grup sanitar propriu, iar la categoria I, – Căminele  3,6,7, 12, 14 – cu camere de maximum trei locatari, cu televizor, figider, contorizare proprie, preţul unei persoane, pentru o lună, este de 195 de lei.

CRISTI PĂTRU