Bilanţ îngrijorător: Tot mai mulţi minori ajung la închisoare

0
386

Delincvenţa juvenilă s-a transformat, în ultimii ani, într-un adevărat fenomen, tot mai greu de stăvilit. Numărul celor care ajung de la o vârstă fragedă în închisoare, după ce au comis diverse infracţiuni, a crescut în mod alarmant. Iar recentul bilanţ al penitenciarelor craiovene nu face decât să confirme acest lucru. 

De cele mai multe ori, tinerii cad în capcană din cauza anturajului şi a mediului social în care trăiesc. Ajung, astfel, să ispăşească pedepse cu închisoarea, unele chiar pentru crimă sau trafic de droguri. Iar cifrele sunt cu adevărat alarmante. În ultima zi a anului trecut, în Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) din Craiova, spre exemplu, se aflau 540 de persoane private de libertate, din care 74 minori, 431 tineri şi 35 majori. Spre deosebire de anul 2011 se poate constata o creştere semnificativă a numărului de persoane încarcerate, cu aproape 150 de deţinuţi. Tocmai din acest motiv, odată cu această tendinţă, a fost nevoie chiar de amenajarea unor noi spaţii de cazare, în anul 2012 creându-se încă 90 astfel de locuri.

Programe de reintegrare socială pentru cei aflaţi în spatele gratiilor

Având în vedere vârsta celor închişi aici, o ţintă importantă în cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova o reprezintă recuperarea celor aflaţi în spatele gratiilor, astfel încât aceştia să se reîntoarcă în comunitate apţi să se încadreze în modelele şi rolurile dezirabile social. Primul pas, în acest sens, ţine de atenţia deosebită acordată activităţii de instruire şcolară. În semestrul II, al anului şcolar 2011-2012 au promovat cursurile un număr de 103 elevi din cei 208 înscrişi. De asemenea, în toamna anului trecut au fost înscrişi la cursurile şcolare 212 elevi, din rândul cărora au promovat semestrul I 125 de elevi.

Tot în cadrul programului de reintegrare socială, persoanele private de libertate implicate în activităţi lucrative şi educative au fost recompensate cu acordarea, în anul 2012, a 1.121 recompense, din care, pentru păstrarea relaţiilor de familie şi pregătirea reintegrării sociale, 16 permisiuni de ieşire din penitenciar pentru o zi.

În cadrul activităţilor de educaţie şi asistenţă psihosocială s-a înregistrat un progres în motivarea persoanelor private de libertate de a participa la activităţile specifice prin implementarea Sistemului de creditare cu ajutorul căruia fiecare persoană este evaluată în funcţie de numărul de credite obţinute în cadrul activităţilor zilnice.

80 de deţinuţi de la PMT Craiova s-au recalificat profesional

Plecând de la nevoia reconsiderării relaţiei penitenciarului cu societatea, PMT Craiova a participat şi la „Festivalul MultiArt pentru Deţinuţi”, eveniment unic în spaţiul european, aflat în 2012 la a IV-a ediţie.

În acelaşi timp, activitatea de formare profesională a cunoscut o creştere a numărului persoanelor private de libertate calificate comparativ cu anii trecuţi. Au fost organizate patru cursuri de care au beneficiat 80 de persoane private de libertate. Acestea au fost calificate în meseriile de confecţioner-asamblaj articole din textile, lucrător în tâmplărie în lemn, ECDL Start şi iniţiere în artă fotografică.

Potrivit reprezentanţilor închisorii, pentru anul 2013, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova are ca obiectiv principal dezvoltarea activităţii de asistenţă şi sprijin a minorilor şi tinerilor în condiţiile aplicării cadrului legislativ intern şi european pentru respectarea demnităţii umane şi facilitarea reintegrării sociale.

Numărul de femei închise la Penitenciarul Craiova a crescut cu 37%

La Penitenciarul Craiova, în schimb, bilanţul a scos în evidenţă că numărul femeilor încarcerate aici a crescut cu 37%. Astfel, la 1 ianuarie a.c., unitatea avea în custodie 1.186 de persoane private de libertate, din care 106 femei şi 1.080 bărbaţi, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când în închisoare se aflau 1.081 persoane private de libertate din care 77 femei şi 1.004 bărbaţi.

Tot în cadrul bilanţului ce a avut loc la Penitenciarul Craiova, s-a specificat faptul că prezentarea persoanelor private de libertate şi a arestaţilor preventiv la instanţele de judecată şi organele de urmărire penală s-a efectuat la termenele stabilite potrivit citaţiilor. În acest sens, s-au desfăşurat 961 de misiuni la instanţele de judecată şi organele de urmărire penală, fiind escortat un număr de 14.254 persoane private de libertate. Au fost folosite la muncă 251 de persoane private de libertate pentru 14 puncte de lucru exterioare de unde s-au obţinut venituri în valoare de 302 mii lei. Persoane private de libertate au prestat muncă şi la puncte de lucru din interiorul penitenciarului, iar un număr 20 de persoane private de libertate au participat la activităţi de voluntariat.

De asemenea, au fost prezentate 622 de persoane private de libertate la Institutul de Medicină Legală Craiova şi policlinici din reţeaua Ministerului Sănătăţii.

Actele de violenţă în penitenciar au cunoscut o tendință descendentă

În ceea ce priveşte acordarea dreptului de petiţionare şi corespondenţă pe parcursul anului trecut, la Penitenciarul Craiova s-au distribuit 17.425 expedieri poştale. Expedierile, cu excepţia celor cu apărătorii, cu instituţiile statului şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului, au fost controlate, fiind confiscate sume de bani şi obiecte interzise, cu avizul judecătorului delegat. De altfel, pe linie disciplinară, numărul sancţiunilor s-a menţinut în media obişnuită. La Penitenciarul Craiova, din 808 deţinuţi cercetaţi, 669 au fost sancţionaţi, actele de violenţă deosebită sau vătămări grave au o evoluție descendentă.