Conferinţă Internaţională, la Liceul Energetic din Craiova

0
208

 Liceul Energetic din Craiova a fost gazda Conferinței Internaționale de diseminare și valorizare a rezultatelor proiectului Erasmus+ “Ancorele învățării – armonie prin educația nonformală”, Acțiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scopul învățării, nr. 2022-1-R001-KA122-SCH- 000072031, proiect cofinanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

În cadrul conferinței au fost  prezentate rezultatele finale în urma implementării proiectului, cu exemple de bune practici atât din cadrul școlii noastre cât și din alte școli.  Exemplele de bune practici prezentate au constituit o oportunitate excelentă de a împărtăși cu cei 60 de participanți ai comunității educaționale doljene, rezultatele și beneficiile obținute în cadrul acestui proiect de parteneriat strategic. Activitatea a constat în momentul introductiv asigurat de directorul unității de învățământ, prof. Gabriela Achim, iar apoi, coordonatorul proiectului, directorul adjunct, prof. Popescu Dalia Eugenia a prezentat, concret, datele proiectului, scopurile și obiectivele acestuia, echipa de proiect, grupul țintă, rezultatele vizate și impactul preconizat. Prof. Ştefan Alexandru LIŢĂ-Inspector Școlar pentru Proiecte Educaționale a reprezentat Inspectoratul Școlar Dolj și a încurajat implicarea cât mai multor școli în accesarea Proiectelor Erasmus.

Prezenţă şi în online

La conferință au participat online și reprezentanții instituțiilor europene partenere: domnul Sertan AY, Edremit Town National Education Directorate, Special Office and Project Department, Edremit, Balıkesir, Turcia și domnul  Ricardo Querido Marques, președintele asociației EDU2GROW, Portugalia. De asemenea, am fost onorați de prezența tinerilor voluntari, Leonardo Rotondaro și Tamara Anido Rey, care activează în România în Asociația Comunități pentru Tineret, prin Corpul European de Solidaritate, Erasmus, precum și de prezența doamnelor prof. Adina Enache și prof. Silvia Pătru,  formatori în cadrul asociației EDU2GROW. Pentru a învăța împreună, organizatorii au propus două secțiuni ale conferinței, având următoarele teme: “Alternative nonformale pentru elevi fericiți” (secțiune în cadrul căreia au avut loc sesiuni maraton de prezentare a materialelor digitale și sesiuni de prezentare de lucrări  referitoare la experiențele europene ale cadrelor didactice în cadrul proiectelor Erasmus+) și o secțiune cuprinzând trei workshop-uri: „Strategii inovative pentru lectii atractive”, „Metode nonformale în educația incluzivă”, „Metode de utilizare a educației outdoor în învățare”. Toate cele 12 cadre didactice participante la mobilități au împărtășit din experiențele  trăite în anul școlar 2022-2023 în Turcia, Portugalia, Malta și Spania, prezentând și felul în care au implementat în școală noile competențe și deprinderi dobândite, privind integrarea activităților  nonformale în activitatea curriculară formală, de predare-învățare-evaluare și a programelor de incluziune a elevilor din grupuri dezavanatajate.