SUA: Comisia parlamentară recomandă urmărirea penală contra lui Trump

0
304

Comisia parlamentară de anchetă a luării cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021, condusă de Bennie Thompson, reprezentant de Mississippi, recomandă ministerului de Justiţie ca fostul preşedinte republican Donald Trump să fie inculpat penal cu privire la patru acuzaţii penale.

Cele patru acuzaţii sunt de obstrucţionare a unei proceduri oficiale, conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite, conspiraţie pentru a face o declaraţie falsă şi insurecţie.

Acest lucru nu înseamnă acuzaţii penale oficiale – deoarece este de competenţa Departamentului de Justiţie să acuze persoanele – este o recomandare.

Fostul preşedinte Donald Trump a arătat că este „inapt” pentru o nouă funcţie publică, a afirmat luni Liz Cheney, vicepreşedinta republicană a comisiei de anchetă privind atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

„Oricine se comportă astfel într-un astfel de moment nu va mai putea ocupa niciodată o poziţie de conducere în această ţară”, a spus ea în cadrul unei audieri publice finale care urmează să prezinte concluziile comisiei de anchetă.

Cea de a 10-a audiere şi ultima a Comisiei de anchetă care se va dizolva la 3 ianuarie, când republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanţilor, n-a făcut altceva decât să confirme ceea ce se ştia. Mai fac obiectul urmăririi penale Mark Meadows, ultimul şef de cabinet al lui Donald Trump, avocatul Rudy Giuliani, John Eastman şi alţi doi jurişti, Jeffrey Clarck şi Kenett Chesebro. Comisia a estimat că există probe suficiente pentru urmărirea penală a lui Dolald Trump, pentru ajutorul şi încurajarea celor care au luat cu asalt Capitoliul. Republicanii au comis o eroare refuzând să participe, după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a respins mai multe dintre candidaţii lor. Doi republicani anti-Trump, Liz Cheney şi Adam Kinsinger, reprezentanţi de Illinois s-au alăturat celor 7 democraţi. Procurorul general Merrick Garland, într-o poziţie delicată a numit un anchetator special, Jack Smith, pentru supervizarea anchetelor contra lui Donald Trump.