Medicii din Dolj au intrat în grevă japoneză

0
637

Medicii din spitalele din judeţul Dolj, afiliaţi la Sindicatul Promedica şi USMR – Alianţa Medicilor, au intrat, vineri, în grevă japoneză, în semn de nemulţumire faţă de reducerea bugetului alocat sistemului de sănătate, fără niciun fel de dezbatere, reducerea veniturilor tuturor angajaţilor din sistem şi interzicerea cumulului pensie-salariu.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Promedica şi USMR Alianţa Medicilor, dr. Eleordor Cârstoiu, bugetul alocat Sănătăţii scade cu 22,83%, România fiind pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte cheltuielile pentru acest domeniu, care au atins un nivel minim istoric, motiv pentru care medicii solicită audienţă la ministrul sănătăţii.

“Nu putem accepta această decizie, având în vedere că, în România, cheltuielile pentru Sănătate sunt mai mici decât în orice altă ţară din UE, atât pe cap de locuitor, cât şi ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017, comparativ cu media UE de 9,8 %), conform celui mai nou raport al Comisiei Europene. Subfinanţarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populaţiei. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, iar resursele se diminuează. În România, speranţa de viaţă este cu aproape şase ani sub media UE, iar medicii continuă să plece din ţară”, a declarat dr. Eleodor Cârstoiu pentru AGERPRES.

Preşedintele Sindicatului Promedica a mai afirmat că Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de lege privind modificarea OUG 114, prin care care se interzice cumulul pensie-salariu la stat şi se  limitează sporul pentru condiţii vătămătoare pentru bugetari, măsuri care vor duce la scăderea numărului de salariaţi din sistemul de sănătate.

“Atragem atenţia asupra faptului că deficitul de forţă de muncă în domeniul Sănătăţii rămâne critic, numărul de medici şi de asistente medicale fiind printre cele mai scăzute din Europa. În 2018, Guvernul a abordat această problemă printr-o ordonanţă de urgenţă care prevedea creşteri salariale substanţiale şi rapide, în urma căreia salariile medicilor din spitalele publice au crescut de peste două ori. Ordonanţa a fost adoptată ca urma protestelor personalului medical”, a mai afirmat dr.Cârstoiu.

Medicii susţin că nu acceptă un buget fără dezbatere, aşa cum s-a întâmplat acum, “pentru prima dată în ultimii 30 de ani, pentru că democraţia înseamnă dezbatere”, iar dacă veniturile personalului medical vor scădea, vor ieşi din nou în strad