Expoziția temporară “Pești marini și oceanici din patrimoniul Secției de Științele Naturii”, la Muzeul Olteniei!

0
635

Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei Craiova vernisează luni, 23 decembrie 2019, ora 11,00  la sediul său din str. Popa Șapcă nr. 8, expoziţia temporară Pești marini și oceanici din patrimoniul Secției de Științele Naturii”, un demers cultural-educativ realizat pentru toate categoriile de vizitatori, dar îndeosebi pentru tineri, cărora încercăm să le trezim interesul pentru cunoaşterea patrimoniului muzeal.

Expoziţia temporară este realizată de către muzeograf dr. Claudia Goga și are un caracter ecologic, hidrobiologic şi biogeografic, constituind un cadru optim de prezentare a celor mai valoroase piese din ihtiofauna marină și oceanică, aflate în patrimoniul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei.

Cunoaşterea vieţii apelor, a mărilor şi oceanelor a fost şi rămâne o dorinţă permanentă a omului de a descoperi și cunoaște tainele şi misterele adâncurilor, acesta fiind și scopul expoziţiei noastre, de a populariza importanța Colecției  ihtiologice care conservă specii spectaculoase de pești atât ca înfățișare, cât  și comportament.

Speciile marine şi oceanice conservate reprezintă o latură spectaculoasă a colecţiei prin prezenţa: căluţului de mare, scorpiei de mare, peştele geamantan, remona, rechinul, precum şi peştele pescar.

În organizarea expoziţiei sunt etalate și cuprinse trei medii de viață importante:

  • Marea Neagră un ecosistem deosebit (expunere specii de pești pelagici, demersali și anadromi)
  • Oceanul Atlantic Est-Central(Sectorul Mauritania), dar și Oc. Atlantic de Sud-Est(Sectorul     Namibia)
  • Oceanul Indian de Vest(Sectorul Somalia)

Constituirea  Colecţiei de ihtiologie a început din anul 1952 şi conservă 1711 piese preparate în lichid conservant și naturalizate, piese provenind din apele dulcicole ale Olteniei, ape salmastre (Marea Neagră) dar și ape sărate (Oceanul Atlantic şi Oceanul Indian).

Marea diversitate a speciilor dulcicole, marine şi oceanice, ca şi speciile rare şi de interes ştiinţific, conferă colecţiei un loc aparte în patrimoniul secţiei.

Colecţia este compusă din: donaţii (Constantina Sorescu – 492piese), achiziţii (Peşti marini si oceanici – Achiziția Constanţa -129 piese) şi colectări în teren(1090 piese).

Fiecare ecosistem acvatic reprezentat prin butaforie prezintă particularităţi exprimate prin exponatele prezentate. Astfel, atunci când vorbim despre mări şi oceane vor fi evidenţiate cele mai spectaculoase specii de pești existente în colecție.

Piesele colectate din Marea Neagră ocupă un loc aparte în expoziție, de la cele specifice ecosistemului marin până la cele anadrome(sturionii). În Marea Neagră trăiesc circa 198 specii de pești dintre care pe litoralul românesc au fost identificate 131 specii. Din cele 9 specii cu statut nefavorabil de conservabilitate conform IUCN o mică parte sunt prezente în expoziție: nisetrul (Acipenser gueldenstaedti – sp. periclitată), păstruga(Acipenser stellatus – sp. pericliată), șipul(Acipenser sturio – sp. dispărută) și morunul(Huso huso – sp. critic periclitată). Pe lângă acestea impresionează speciile de pești cu forma și comportamentul lor curios: căluțul de mare(Hyppocampus guttulatus), acul de mare(Syngnathus typhle), pisica de mare( Dasyatis pastinaca) și vulpea de mare (Raja clavata).

Oceanul Atlantic Est-Central (Sectorul Mauritania) și Oceanul Atlantic de Sud – Est (Sectorul Namibia) cele mai întinse acvatorii fiind reprezentate de o mare diversitate de pești și nevertebrate, iar peștii buzați, imperiali, cu falduri, pești-doctor și pești turtiți au ponderea cea mai mare (Fistularia tabacaria – pește flaut, Lophius piscatorius – pește undițar, Antigonia capros – pește mistreț, Remora remora – remona).

Oceanul Indian de Vest (Sectorul Somalia) este cel mai mic dintre cele patru mari oceane ale lumii marine având o serie de caracteristici unice. În Oceanul Indian au fost depistate până în prezent peste 5400 de specii de pești (Abalistes stellaris – balistă stelată,  Chaetodon kleinii – fluturașul de mare), adulții prezenți  de cele mai multe ori în apele adânci de coastă sau în apropierea recifelor de corali.