Primăria Craiova propune consilierilor municipali preluarea, în patrimoniul public al orașului, statuia lui Carol I de la intersecția străzilor „Popa Șapcă” cu „Ion Maiorescu”. Până acum, monumentul s-a aflat la Ministerul Culturii întrucât banii cu care a fost realizat au venit de la bugetul de stat, autoritățile locale subvenționând doar costurile cu realizarea soclului.
Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a CLM Craiova, de astăzi, iar inițiativa pleacă de la propunerea reprezentanților Ministerului Culturii. În raportul care însoțește proiectul de hotărâre se precizează că secretariatul general adjunct al respectivului minister a făcut două adrese în acest sens către Primăria Craiova prin care a solicitat „trecerea din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în domeniul public al municipiului şi administrarea Consiliului local al municipiului Craiova a monumentului de for public „Statuie Carol I”. Autoritățile locale au inițiat un proiect de hotărîre în acest sens, iar după votul consilierilor municipali, acesta va sta la baza unui noi hotărâri de guvern care va stipula, de această dată, prinderea obiectivului în patrimoniul local al Craiovei.
Statuia a fost confecționată în anul 2007
Statuia este realizată integral din bronz și a fost confecționată în anul 2007, la cererea autorităților de atunci, de către sculptorul Mircea Spătaru. Monumentul în sine are o înălțime de 4 metri, iar soclul are și el o înălțime separată de 2,5 metri. După ce a fost terminată, lucrarea de artă a fost așezată în giratoriul de la intersecția de pe strada „Popa Șapcă”, pentru a marca astfel liceul ce poartă același nume. Statuia lui Carol I a fost montată, pe locul respectiv, în decembrie 2007, iar primele impresii ale craiovenilor au fost că înfăţişarea dată de sculptorul Mircea Spătaru regelui Carol I nu corespunde cu înfățișarea reală a acestuia, așa cum ni este păstrată în portretele de epocă. Opinia specialiștilor a fost diferită, susținând că este vorba de o înfăţişare stilizată a lui Carol I.
O imagine „stilizată” a lui Carol I
În momentul în care statuia lui Carol I a fost așezată în fața liceului „Carol I”, unul dintre consilierii municipali era și arhitectul Emilian Ştefârţă, şef al comisiei de urbanism a consiliului local, la vremea respectivă. Ștefârță, care este acum directorul Muzeului de Artă, a fost întrebat care este părerea sa vizavi de modul în care a fost realizată statuia domnitorului, iar răspunsul a fost pozitiv. „Eu cred că s-a făcut un lucru bun, statuia este o operă de artă, din câte înţeleg eu – o imagine mult stilizată a principelui, şi care ar trebui privită ca atare. Apreciez, de asemenea, faptul că statuia este unică, şi nu o copie a altui Carol I“, spunea Ştefârţă. Presa de la vremea respectivă mai consemna și că un alt sculptor craiovean, Gheorghiţă Rodion, a fost chestionat în această privință, dar nu a făcut nici o apreciere.
Ministerul a plătit monumentul, autoritățile – soclul
Statuia de la Craiova a fost realizată de sculptorul Mircea Spătaru, autoritățile locale apreciind alte două monumente care fuseseră confecționate de către acesta – cel al lui Charles De Gaulle şi al lui Nicolae Bălcescu, ambele dezvelite în Bucureşti. În ceea ce privește monumentul de la Craiova, opera de artă a costat aproximativ 15 miliarde de lei vechi, dintre care o sumă de 7,5 miliarde de lei a fost plătită de Ministerul Culturii şi Cultelor. Primăria a mai suportat 6,4 miliarde de lei vechi, bani care au acoperit costurile de realizare a soclului şi celelalte intervenţii de pregătire a înscăunării. Faptul că ministerul a alocat banii pentru realizare, monumentul a intrat în patrimoniul cultural de stat, fiind dată și o hotărâre de guvern în acest sens, în anul 2013.