Unul din marii sportivi ai României, în vizită la şcolile din Călăraşi

0
3631

La doar doi paşi de Dunăre, fluviul pe care l-a străbătut, anul acesta, înot de la un capăt la altul, de la izvoare şi până la revărsarea în mare, Avram Iancu a poposit, ieri, pentru câteva ore, în comuna Călăraşi. Bibliotecarul în vârstă de 41 de ani, din Petroşani, care a uimit pe toată lumea cu performanţele sale sportive, le-a vorbit elevilor despre cât de importantă este mişcarea, dar şi lectura, şi i-a încurajat să nu renunţe la visele şi aspiraţiile pe care le au, chiar dacă acum li se par imposibil de realizat. Nimic nu este imposibil!

Avram Iancu este primul om din lume care a înotat pe toată lungimea Dunării (2.860 de kilometri) fără costum de protecţie şi labe de înot, reuşind această performanţă în 89 de zile. Pe lângă recunoaştere internaţională, reuşita l-a adus într-un cerc restrâns de campioni români –alături de Elisabeta Lipă, Andrea Răducan, Carol-Eduard Novak şi Ivan Patzaichin – selectaţi, prin intermediul unui program al Ministerului Tineretului şi Sportului, să meargă în şcoli pentru a promova educaţia fizică şi sportul.

Program pentru încurajarea sportului în şcoli

Programul, intitulat „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”, îşi propune să ajungă în aproximativ 2.500 de unităţi şcolare din cele 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Astfel, se doreşte creşterea gradului de participare activă şi sistematică a copiilor şi tinerilor la activităţi sportive, promovarea valorilor sportului ca mijloc de îmbunătăţire a stării de sănătate, a condiţiei fizice şi psihice, dezvoltarea comportamentelor sociale şi cooptarea marilor sportivi în promovarea beneficiilor sportului.

În prezent, în România, sunt aproximativ 250.000 de sportivi, scopul programului fiind ca, până la sfârşitul anului viitor, acest număr să crească cu 25%. Un accent aparte va fi pus pe şcolile din mediul rural, în care copiii fac sport într-o mai mică măsură şi nu au acces la diferitele competiţii sportive.

„Am vrut să arăt că ADN-ul românesc este foarte puternic”

Ieri, prin intermediul acestui program, Avram Iancu a ajuns în la Liceul Teoretic „Petre Baniţă” din comuna Călăraşi, unde s-a întâlnit cu elevii, dar şi cu profesorii din localitate. Sportivul le-a povestit despre aventura sa pe Dunăre, despre momentele dificile pe care a reuşit să le depăşească cu brio şi i-a încurajat să lupte în permanenţă pentru fiecare obiectiv pe care şi-l trasează.

«Mi-am propus să fac această cursă după ce am recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne. În felul acesta, am dorit să atrag atenţia asupra importanţei pe care o au, în egală măsură, lectura şi sportul. Apoi, am vrut să arăt lumii întregi că un român poate străbate Dunărea înot, fără costum special, în 89 de zile. Am vrut să arăt că ADN-ul românesc este foarte puternic. Nu în ultimul rând, am dorit să atrag atenţia asupra acestui minunat ecosistem al Dunării».

Bibliotecarul, care în 2016 a străbătut înot şi Canalul Mânecii, din Franţa până în Anglia, le-a transmis elevilor, atât celor de la  Liceul Teoretic „Petre Baniţă”, cât şi celor de la Şcoala Generală din Sărata, să aibă mai multă încredere în forţele proprii şi să persevereze pentru a reuşi. „România a avut şi are o mulţime de campioni. Mă gândesc la Nadia Comăneci, mă gândesc la Simona Halep. Mă bucur că se derulează un astfel de program în şcoli, licee şi universităţii. În felul acesta, copiii vor putea să discute faţă în faţă cu marii sportivi ai ţării. Viitori posibili campioni sunt foarte mulţi. Aş vrea să încurajez toţi copiii să fie încrezători în viitorul României”, a mai spus Avram Iancu.

„Un model atât pentru copii, cât şi pentru profesori”

Întâlnirea cu Avram Iancu a fost un moment special pentru elevii şi profesorii de la Călăraşi, care auziseră de performanţele înotătorului român şi ieri au avut ocazia să-l cunoască personal. „Avram Iancu este un model atât pentru copii, cât şi pentru profesori, iar promovarea sportului şi a educaţiei fizice în şcoli este un exemplu de bună practică pentru generaţiile viitoare. Ne bucurăm să avem alături de noi un campion”, a precizat Florin Onete, director al Liceului Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi.

Din 27 octombrie a.c, Avram Iancu este membru de onoare al sindicatului administraţiei publice „Forţa Legii”, iar la propunerea preşedintelui Ringo Dămureanu, sportivul a acceptat să se întâlnească în Craiova şi judeţul Dolj, cu elevi şi studenţi din şcoli, licee şi facultăţi, în perioada 19-21 decembrie a.c. «Este o mare bucurie şi onoare că prin intermediul acestui program – „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate” – este prezent astăzi (n.r. – ieri), la Călăraşi, un mare sportiv, aşa cum este Avram Iancu, primul om care a traversat înot Dunărea, fără costum special», a afirmat Ringo Dămureanu.

Avram Iancu poate fi votat pentru titlul de înotătorul anului în lume

Zilele acestea  Avram Iancu se află şi într-o altfel de competiţie. Sportivul a fost nominalizat la titlul de înotătorul anului de către World Open Water Swimming Association. Înotătorul român se află în competiţie alături de alţi 12 sportivi din întreaga lume, decizia finală urmând a fi comunicată, pe baza voturilor primite, pe 1 ianuarie 2018, printr-o ceremonie care va avea loc în California, Statele Unite ale Americii.

Nominalizarea lui Avram Iancu a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă de către reprezentanţii Canah, compania care l-a susţinut pe Avram Iancu în toată această expediţie. Voturile pentru Avram Iancu în cursa pentru obţinerea titlului de înotătorul anului se contabilizează pe site-ul organizaţiei mondiale, https://www.worldopenwaterswimmingassociation.com/2017-wowsa-awards/.

Avram Iancu a traversat înot şi Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de 17 ore şi 54 de minute în care a parcurs 62 de kilometri.

Până în prezent, alte două persoane au reuşit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren şi labe de înot. Şase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat acelaşi traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU