Consilierii locali liberali au dezbătut subiectul taxelor locale pe anul 2018

0
447

Consilierii locali liberali  Flavius Sirop, Doru Câplea şi Dan Diaconu au susţinut astăzi o conferinţă de presă, având  pe agenda discuţiilor subiecte din administraţia locală. Taxe locale, parcările publice,  diminuarea cotelor defalcate din impozitul pe venit, delimitarea circulaţiei de la pasajul N. Titulescu au fost câteva din subiectele dezbătute în cadrul acestei conferinţe.

Flavius Sirop, liderul consilierilor municipali PNL, a dorit să tragă un semnal de alarmă în ceea ce priveşte abordarea actualei administraţii cu privire la taxele pentru anul 2018: “Actuala administraţie introduce o nouă taxă specială pentru şederea într-o unitate de cazare, denumita taxă hotelieră . Aşadar Craiova intră în elita oraşelor cu potenţial turistic de nivel European. Este continuarea unei politici care nu ţine cont de mediul de afaceri. Noi nu vom vota acest punct de pe ordinea de zi a şedintei de Consiliu Local Municipal privind stabilirea taxelor, mai ales că este vorba şi despre o dublare a taxelor pe clădirile nerezidenţiale”.

Referindu-se la situaţia parcărilor din centrul oraşului, Flavius Sirop a dorit să menţioneze: “Am solicitat ajustarea orarului de taxare cu unul firesc, adică să dăm posibilitatea oricărui locuitor sau cu preponderenta riveranilor, să parcheze după ora 17 gratuit, până dimineaţă. Am depus şi o iniţiativă în acest sens, am însoţit-o de 1700 de semnături şi, ulterior, am mai strâns încă 1000. Din pacate, atitudinea executivului este una de a contra orice fel de iniţiativă venită de la PNL, fiindca am primit un raport de neavizare a propunerii. În argumentaţie ni se povesteşte că nu s-au întrunit cele două condiţii: de oportunitate şi de legalitate. Noi, consilierii, trebuie să argumentăm oportunitatea, ceea ce am şi facut. În ceea ce priveşte legalitatea, trebuie să primim sprijin de la aparatul de specialitate al Primăriei pentru a întocmi respectiva hotărâre. N-am primit niciun fel de sprijin. Este absurd. Cred că Primăria Municipiului Craiova a vrut să îngroape acest proiect din faşă, pentru că nu le aparţinea.

O altă problemă ridicată de Flavius Sirop a fost legată de paza de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă, de la Parc: „Acum aproximativ 2 luni, am avut o interpelare şi am cerut pază la Secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă, de la Parc. Am primit şi un răspuns, iar din ce am citit în răspunsul acela, lucrurile merg ca unse. Vă spun că realitatea este cu totul alta. Mi se pare absurd că cineva minte sub semnătură şi ştampilă. Dar vom avea o discuţie suplimentară despre asta, când o să fie discutat proiectul de buget al acestui spital, pentru anul viitor. Dacă nu se va regăsi bugetarea pentru pază la internări, noi nu o să ne jucăm cu acest proiect şi, bineînţeles, vom vota împotrivă; iar dacă se va întâmpla o tragedie, nu aş vrea să fiu în pielea managerului acestei unităţi, care se pare că nu tratează cu seriozitate problema. Solicit Spitalului de Neuropsihiatrie să-şi revizuiască atitudinea.”

Consilierul local Doru Câplea a făcut referire la diminuarea cotelor defalcate din impozitul pe venit, pe care administraţiile locale le primesc de la bugetul naţional, dar şi la modul cum a răspuns executivul la interpelarea privind problemele din cartierul Făcăi: ”După cum ştiţi, majoritatea PSD-ALDE din Parlamentul României, a respins amendamentul PNL privind păstrarea nivelului cotelor defalcate din impozitul pe venit, care ajung la bugetele locale. Cu siguranţă, această măsură va duce la diminuarea bugetului pe anul viitor al Primăriei Craiova, însă din partea domnului primar Genoiu nu am văzut nicio luare de poziţie pe acest subiect, aşa cum am văzut din partea multor primari, chiar şi a primarului PSD din Iaşi. Mai mult, administraţia PSD încearcă să acopere deficitul generat de diminuarea încasărilor din impozitul pe venit, prin majorarea taxelor şi impozitelor locale, cum ar fi, de exemplu, mărirea tarifului la serviciile de salubritate, sau menţinerea aberantei taxe pe apa meteorică (apa de ploaie), pe care municipalitatea o percepe de la firmele craiovene.

Referitor la interpelarea privind problemele din cartierul Făcăi, în afară de faptul că administraţia locală a răspuns abia după două luni de la momentul interpelării, răspunsul este unul de-a dreptul halucinant, executivul rezumându-se la a constata problemele şi a face ping-pong cu ele între instituţiile subordonate. Cetăţenii de pe străzile Oltului şi Ialomiţa solicită intervenţia cât mai rapidă a administraţiei fiindcă după fiecare ploaie, apa le inundă gospodăriile, însă se pare că executivul este nepăsător la această situaţie.

La interpelarea consilierului Dan Diaconu referitoare la trecerile lungi de pietoni, care nu au fost prevăzute cu scuar pe mijloc (de exemplu trecerea de la Ciupercă), răspunsul executivului a fost că Poliţia Muncipiului Craiova – Biroul Rutier a avut o pozitie fermă, în sensul că se poate dispune doar amenajarea unor scuaruri de refugiu, şi că astfel de amenajări necesită alocarea de fonduri de la bugetul local şi impun parcurgerea unor etape. „Păi, să mă scuze domnii de la Poliţia Rutieră, dar au trecut şase luni. Iar asta am şi cerut să facă: un scuar, pentru a evita producerea de accidente” a declarat Dan Diaconu.

Referindu-se la delimitarea circulaţiei de la pasajul N. Titulescu, faţă de circulaţia de pe breteaua adiacentă pasajului, sensul către Timişoara, Dan Diaconu a precizat: „Acolo este o linie continuă, dar toţi cei care vin pe pasaj, fiind şi semaforizată intersecţia, fac dreapta şi aglomerează această intersecţie, iar dimineaţa la orele de vârf este un infern să parcurgi acea intersecţie. Am primit răspuns că vor pune nişte balize. Sperăm că o vor face cât mai repede, fiindcă deja au trecut câteva luni”.

Referitor la punctul 39 de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal, Dan Diaconu a subliniat : „Aş vrea să îi reamintesc domnului Primar, că înainte de a participa la alegerile locale, ne-a sunat pe fiecare consilier în parte, PNL, PSD, să facem front comun împotriva măririi tarifului pentru gunoiul menajer, iar acum pe ordinea de zi au pus un proiect de hotărâre privind majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor în depozitul ecologic de la Mofleni . Noi, consilierii PNL, vom vota împotriva acestui punct, dacă nu va fi retras de pe ordinea de zi.”