Prof. Alina Ioanicescu: „Elevii asociază limba franceză cu plăcerea şi pasiunea”

0
449

Pentru un grup de elevi din clasa a V-a A, de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, anul acesta culorile tradiţionale s-au tradus prin  rouge şi vert,  iar urarea de Joyeux Noël pe care, entuziaşti, au transmis-o publicului prezent luni, 16 decembrie, la Biblioteca Franceza „Omnia” cu ocazia concursului interjudeţean „Noël dans le mond e francophone” a fost însoţită de zâmbetele, inocenţa şi emoţiile micilor actori. 

Începători în tainele limbii franceze, dar motivaţi şi pasionaţi deja de muzicalitatea, stilul, valorile umaniste si angajamentul care definesc lumea francofonă, elevii de la Colegiul Naţional „Carol I”, îndrumaţi de prof. Alina Ioanicescu, au interpretat sceneta „La surprise de décembre”, obţinând Premiul al II-lea la categoria sketchuri. Preţ de câteva minute, elevii Buzărnescu Andreea, Giorgi Razvan, Marin Rareş, Tocea Andreea, Gheorghe Radu, Turcitu Natalia, Vochiţa Laura, Zarea Raluca, Bălan Marta, Gîju Mihai, Neşea Iulia, Manolea David şi Ionescu Răzvan au interpretat diverse zile ale lunii decembrie, fiecare încercând să dezlege misterul momentului cel mai important al acestei perioade – ziua de 25 decembrie.

«Dincolo de „gloria” unui astfel de „palmares”, Premiul al II-lea la un concurs interjudeţean – important pentru a materializa şi răsplăti eforturile celor mici –, prezenţa elevilor în cadrul concursului organizat de ARPF, filiala Dolj, mărturiseşte entuziasmul lor pentru învăţarea limbii franceze, pasiunea pentru teatru, pentru a juca şi a se juca, bucuria de a anunţa şi împărtăşi mesajul creştin al naşterii lui Iisus – adevărata surpriză a lunii decembrie», ne-a spus prof. Alina Ioanicescu.

La fel de importantă este piesa din spatele piesei

Câştigul acestei experienţe festive este faptul că elevii asociază limba franceză cu plăcerea şi pasiunea. «Participarea la concurs  a fost piesa de pe scenă,  doar faţa văzută a unei întregi poveşti, aşa cum se scriu nenumărate în spaţiul sălii de clasă. La fel de importantă, ba chiar mai mult, este piesa din spatele piesei: dorinţa elevilor de a face parte din distribuţie, orele suplimentare de repetiţii, greşelile inerente, fâstâcelile din rostirea actoricească a replicilor, realizarea costumelor, ideile de decor, glumele copiilor pe seama propriilor performanţe de actori la firul ierbii.

„Doamna, eu vreau sa mă fac actriţă şi dacă nu mă alegeţi pentru piesă, o să-mi spulberaţi visul de carieră…” spunea Natalia, nerăbdătoare să întruchipeze în scenetă ziua de „13 décembre, la Sainte-Lucie”. Sau Andreea, eleva care a deschis defilarea zilelor din Calendarul Ajunului, afirmând cu dezinvoltură:  „Eu nu am emoţii, doamna, că eu sunt de mică pe scenă…”. Sau Mihai, care îşi ştia atât de bine replica, dar se poticnea mereu la cuvântul brusquement… Astfel de poveşti, cu astfel de cuvinte şi scene de neuitat dau viaţă, fundament, substanţă, trăinicie profesiei de dascăl şi relaţiei privilegiate profesor – elev», a mai spus prof. Alina Ioanicescu, de la Colegiul Național „Carol I”, responsabilul Catedrei de limba franceză.

Felicitări tuturor elevilor participanţi!

O experienţă frumoasă pentru aceşti elevi de clasa a V-a care se află abia la începutul aventurii numite învăţarea limbii franceze. «Mă bucur pentru satisfacţiile elevilor, prilejuite de participarea la astfel de evenimente. Felicitări şi elevilor Mihalcea Diana (clasa a VII-a ) şi Jucătoru Mihai (clasa a VIII-a), de la Colegiul „Carol I ”, coordonaţi de prof. Cristina Preda, care au obţinut Premiul al II-lea la secţiunea cântece, felicitări de altfel tuturor elevilor participanţi, de la numeroase şcoli din Craiova, Dolj şi alte judeţe. Ne aflăm la sfârşitul unui an 2013 în care performanţele la limba franceză au fost la ele acasă, la Colegiul Naţional „Carol I”», a subliniat prof. Alina Ioanicescu.

Rezultatele remarcabile

Responsabilul Catedrei de limba franceză a trecut în revistă şi numeroasele participări, premii, menţiuni la concursurile şi festivalule de specialitate, la care au participat elevii de la „Carol I”, amintind mai ales performanţa greu de egalat obţinută la Olimpiada Naţională de Limba Franceză: din cei 8 elevi care au reprezentat Doljul la faza naţională, în anul şcolar  2012-2013, 4 au fost elevii Colegiului Național „Carol I”. „Rezultatele au fost remarcabile: Dumitru Andreea Elena – Premiul al II-lea (clasa a X a), Tălîngă Ioana Ruxandra – Menţiune (clasa a IX-a),  Ciocan Clarissa – Menţiune (clasa a XI-a). Sperăm că anul viitor vom avea cel puţin tot atâtea motive de mândrie şi că elevii, mai mici sau mai mari, vor continua să aşeze învăţarea limbii franceze sub semnul pasiunii”, a conchis prof. Alina Ioanicescu.