Oaspeți din Turcia, la Școala „Traian” din Craiova

0
769

Școala Gimnazială „Traian” din Craiova a avut, ieri, oaspeți din Turcia. O delegație formată din șase profesori din provincia Mersin a vizitat școala, fiind extrem de încântată de performanțele pe care le obțin elevii de aici.

Vizita oaspeților turci face parte dintr-un proiect educațional amplu, în care este implicată Școala Gimnazială „Traian” din Craiova. Proiectul se intitulează „Education and career guidance – Lets help the students choose a right career!” și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programul de Învățare pe tot parcursul vieții – Comenius Regio. Este coordonat de Casa Corpului Didactic Dolj și Direcția Educației Naționale a Provinciei Mersin, din Turcia și are ca parteneri Liceul „Traian Vuia”, Școala Gimnazială „Traian” și Asociația EduFor din Craiova, iar din partea turcilor – Școala Vocațională de Fete Mezitli, Liceul de Științe „Yahya Akel” și Agenția pentru Ocupare a Provinciei Mersin.

„Proiectul nostru are ca scop îmbunătățirea serviciilor de educare și orientare în carieră a elevilor din învățământul preuniversitar. Principala categorie de grup-țintă sunt profesorii, dar vor fi implicați și directorii, părinții, elevii, precum și reprezentanți ai comunității locale și își propune, printre altele, să reducă distanța dintre lumea școlii și cea a muncii”, a declarat Maria Dașu, directorul Școlii Gimnaziale „Traian”.

Colindele românești, un dar de suflet

Partenerii turci au avut parte de o primire călduroasă la Școala „Traian”, unde au sosit în jurul orei 13.00, după ce, în prealabil vizitaseră și Liceul „Traian Vuia”. Oaspeții au fost conduși în sala de consiliu, aici fiind invitați să audieze un mic concert de colinde, oferit de Corul Școlii „Fantezia”. Coșulețe cu beteală colorată, merele și covrigeii pe care le-au găsit pe mese le-au creat invitaților atmosfera specială a sărbătorilor de iarnă, gazdele fiind bucuroase să-i primească în mijlocul lor. „Românii sărbătoresc foarte frumos de Crăciun și suntem bucuroși că ne-ați călcat pragul chiar în aceste zile”, au fost cuvintele cu care i-a întâmpinat directorul Maria Dașu. De altfel, pentru a le împărtăși oaspeților prietenia, o elevă a școlii a interpretat un cântecel chiar în limba turcă. Invitații au fost conduși apoi prin clase pentru a vedea cum sunt amenajate spațiile de lucru, dar și pentru a face cunoștință cu copii.

Proiectul continuă încă două zile

Proiectul continuă astăzi și mâine. La sediul Casei Corpului Didactic Dolj are loc, astăzi, întâlnirea celor patru grupuri-țintă care sunt conturate prin acest proiect: reprezentanți ai părinților; profesori și consilieri; directori și reprezentanți ai universităților; comunitatea locală (instituții publice, mediu privat și societatea civilă). Sâmbătă va fi ultima zi dedicată acestui proiect. Întâlnirea finală va avea loc la Centrul de Consiliere și Orientare Profesională al Universității din Craiova, discuțiile purtându-se, de această dată, între managerii de proiect.

Oaspeții turci nu își vor încheia, însă, vizita la Craiova înainte de a vedea și orașul. Tot sâmbătă, aceștia și-au propus să vadă clădirile reprezentative ale orașului, centrul Băniei, câteva biserici și, nu în ultimul rând, Parcul „Nicolae Romanescu”.