Seara emoţiilor şi a premiilor la Festivalul „Maria Tănase”!

0
780

 

Momente de bucurie maximă, dar şi de copleşitoare emoţie, vineri seara, la Gala Laureaţilor celei de-a 24-a ediţii a Festivalului „Maria Tănase”! 40 de concurenţi, selectaţi dintre cei 59 care s-au înscris la preselecţia naţională, au aşteptat cu nerăbdare să vadă dacă se numără printre premianţi, însă doar 13 dintre ei şi-au auzit numele rostit de membrii juriului care au înmânat diplomele şi trofeele.

În aplauzele unei săli arhipline, tânăra Alexandra Chira (19 ani), din Sălaj, a primit chiar din mâinile preşedintelui executiv al juriului, prof. univ. dr. Niţă Frăţilă, Marele Premiu al festivalului. «Vă mărturisesc că trăiesc acum, aici, pe această scenă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, o seară pe care n-am să o uit niciodată!», a spun câştigătoarea. «Este cel mai important premiu câştigat de mine. „Maria Tănase” este cel mai mare festival de folclor din ţară şi nu pot decât să mă bucur că am reuşit să obţin această mare performanţă. Este o încununare a întregii mele activităţi artistice», a adăugat Alexandra Chira.

Un moment special în cadrul Galei Laureaţilor, care a adus lacrimi în ochii publicului şi ai membrilor orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, l-a reprezentat rostirea numelui maestrului Nicu Creţu şi acordarea unei Diplome de Excelenţă în memoria sa.

Trei seri de spectacole, pe lângă alte evenimente conexe – o expoziţie de costume populare autentice, o sesiune de comunicări, lansarea mai multor lucrări recent editate de organizatori –, a avut Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”. Iar ultima dintre ele a fost rezervată, ca de fiecare dată, Galei Laureaţilor. «Este o mare responsabilitate pe care o primesc aceşti copii prin premiile din seara aceasta. Au o misiune grea mai departe, pentru că Festivalul „Maria Tănase” înseamnă excelenţă în folclor. Iar tot ce au ei de făcut este să promoveze mai departe la fel, aşa cum au făcut-o şi aici, folclorul acesta frumos pe care noi îl avem», a afirmat actriţa Miruna Ionescu, prezentatoarea serii.

«Festivalul „Maria Tănase” este un brand cultural»

Invitaţi să rostească numele premianţilor şi să le înmâneze diplomele şi trofeele au fost chiar membrii juriului – cei care au audiat la preselecţie 59 de concurenţi, cu vârste între 16 şi 35 de ani, din aproape toate zonele folclorice din România, ca şi din Republica Moldova şi Serbia, hotărând ca în concurs să intre doar 40 şi mai apoi alegându-i pe cei mai buni dintre cei buni.

«Festivalul „Maria Tănase” este un brand cultural, este o emblemă cunoscută a Craiovei şi a Doljului, care se datorează în primul rând organizatorilor – Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cărora le adresez felicitări şi le doresc reuşite şi pe viitor. Știţi cum se spune… când o ediţie de festival se încheie, începe pregătirea următoarei ediţii. Și să ştiţi că este mult de lucru, pentru că, în contextul culturii populare contemporane, folclorul muzical deţine supremaţia între genurile culturii tradiţionale. Și acest lucru îl face şi Festivalul „Maria Tănase” – cinsteşte memoria inegalabilei Maria Tănase şi promovează, din rândul purtătorilor de folclor, interpreţi buni şi foarte buni», a afirmat Oana Gabriela Petrică, membru în juriul festivalului şi director al Direcţiei Patrimoniu Imaterial la Institutul Naţional al Patrimoniului Bucureşti.

„Maria Tănase a fost, este şi va rămâne pentru totdeauna în sufletul meu supremul modelului cântecului popular românesc”

Marele Premiu şi Trofeul „Maria Tănase” au ajuns, în acest an, la Alexandra Chira (19 ani), din localitatea Plopiş, judeţul Sălaj, în prezent studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Totodată, tânăra a primit Premiul Radio România, acelaşi care i s-a acordat şi fratelui ei, Alex-Teofil Chira, concurent la Secţiunea solişti instrumentişti (clarinet).

«Vă mărturisesc că trăiesc acum, aici, pe această scenă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, o seară pe care n-am să o uit niciodată! O seară magnifică, amprentată la maximum de o întreită stare de bucurie şi emoţie. În primul rând, pentru faptul că am reuşit să obţin Marele Premiu şi Trofeul Festivalului „Maria Tănase”, cel mai râvnit, poate, trofeu din istoria concursurilor naţionale de folclor. În al doilea rând pentru că această Pasăre Măiastră, aşa cum o numea Nicolae Iorga pe inegalabila Maria Tănase, a fost, este şi va rămâne pentru totdeauna în sufletul meu supremul modelului cântecului popular românesc. Al treilea motiv pentru care sunt atât de bucuroasă este faptul că astăzi am trăit emoţia fratelui meu pe scenă – este pentru prima dată când participăm amândoi la un concurs şi iată că ne numărăm printre laureaţi. Mă bucur din toată inima!», a rostit Alexandra Chira, în faţa publicului, la primirea trofeului. «În aceste momente speciale, gândul meu de mulţumire se îndreaptă întâi către înaltul cerului, de unde Dumnezeu m-a binecuvântat cu dragostea de cântec. Le mulţumesc din toată inima părinţilor mei pentru susţinerea necondiţionată şi pentru faptul că mi-au insuflat încă de mică dragostea pentru folclor», a mai spus laureata.

Pe lângă trofeu, în cadrul galei de vineri seara au mai fost acordate premii pe cele două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, premii speciale şi un Premiu de popularitate nominalizat de public, care i-a revenit violonistului Iulian Băluţel (Bucureşti). Între laureaţi s-a aflat şi un tânăr doljean, din Băileşti: Alexandru-Ionuţ Lilea, care a obţinut Premiul al II-lea (solişti vocali).

Moment emoţionant în memoria maestrului Nicu Creţu

Un moment cu totul special în cadrul Galei Laureaţilor l-a reprezentat cel dedicat memoriei maestrului Nicu Creţu, care a ridicat în picioare o sală arhiplină. «Pe scena acestui festival, timp de 42 de ani, a fost un om, care şi-a dedicat întreaga viaţă cântecului popular de cea mai bună calitate: Nicu Creţu. (…) A fost un om cu care am lucrat extraordinar de bine. A manageriat atât de frumos activitatea orchestrei Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, a fost director al ansamblului. A fost un om sensibil, blând, un căutător de folclor – acest lucru se vede şi în cartea „Nestemate ale jocului popular oltenesc”, în care găsim dansuri de pe Valea Dunării, zona din care dânsul venea», a menţionat Amelia Etegan, director al festivalului şi manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. O Diplomă de Excelenţă din partea instituţiei, în memoria domniei sale, a fost ridicată de solista Mădălina Stoica-Tănasie, fina maestrului. „Ar fi meritat un moment de reculegere, dar a meritat din plin aplauzele publicului. Dânsului aplauzele îi plăceau!”, a mai spus Amelia Etegan.

***

„Un astfel de premiu reprezintă o mare responsabilitate”

Alexandra Chira a început să cânte la vârsta de 7 ani, moştenind talentul de la tatăl său, care este preot. Îndrumată de mama sa, a participat atunci la un concurs, apoi a mers mai departe, înscriindu-se la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei şi urcând pe scenele altor concursuri din ţară. «Sunt copleşită de emoţie! Nu am cuvinte… Sunt atât de fericită! Este cel mai important premiu câştigat de mine. „Maria Tănase” este cel mai mare festival de folclor din ţară şi nu pot decât să mă bucur că am reuşit să obţin această mare performanţă. Este o încununare a întregii mele activităţi artistice», ne-a mărturisit Alexandra Chira imediat după ieşirea din scenă, strângând în braţe trofeul primit. Ce urmează după câştigarea acestuia? «Cu siguranţă multă muncă, pentru că un astfel de premiu reprezintă o mare responsabilitate. Trebuie să confirm, într-adevăr, că l-am meritat şi voi încerca să nu dezamăgesc şi să mă ridic mereu la nivelul aşteptărilor celor care mi l-au acordat», a declarat tânăra, care s-a întors acasă nu numai cu deplina recunoaştere a talentului său, ci şi cu un premiu în bani – 2.000 de euro, brut.

***

Dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă (Bucureşti), membru în juriul festivalului: «Mă bucur că sunt aici, la acest prestigios festival, care, de fiecare dată, cred eu, reprezintă rampa de lansare a unor tineri valoroşi care, personal, mă bucur că sunt continuatorii unor forme de cultură tradiţională ce ne fac cinste nouă, românilor, conferindu-ne identitate, personalitate şi foarte multă originalitate, aşa după cum aţi putut observa în toate aceste ipostaze ale celor două zile de concurs. De fapt, cântecul ne-a bucurat sufletul, ne-a purtat pe aripile sale în întreaga ţară şi ne-am bucurat împreună că avem peste tot tineri care se ocupă de folclor, alături de meserii dintre cele mai diverse. Este, dacă vreţi, o ipostază a sufletului, care alături de aceea a minţii completează pentru noi şi desăvârşesc personalitatea fiecăruia».