Raeţchi: Cumpărarea sistemelor de rachete Patriot trebuie avizată mâine

0
333

Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL) le-a cerut senatorilor, ieri, cu o zi înainte de şedinţa în care trebuie avizată cumpărarea sistemelor de rachete Patriot, să nu blocheze modernizarea Armatei Române pentru a apăra interesele lui Liviu Dragnea.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor le-a transmis senatorilor că interesele personale ale liderului PSD Liviu Dragnea sunt „secundare”, în timp ce siguranţa naţională a României „e esenţială”, după în urmă cu o săptămână, aceştia au absentat fără explicaţii de la avizarea acestui proiect, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX. „Mâine, la Senat, trebuie avizat sistemul Patriot”, a afirmat vicepreşedintele (PNL) Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, în mesajul adresat senatorilor din Comisia de apărare.

            “Stimaţi colegi, absenţa dumneavoastră în grup de la şedinţa de marţi în care urma să fie avizat proiectul Patriot a surprins şi a îngrijorat opinia publică din România. Nicio o explicaţie nu s-a dovedit credibilă şi satisfăcătoare, în condiţiile în care această temă reprezintă, printr-un acord politic naţional, o prioritate de securitate”, le transmite Raeţchi membrilor Comisiei de Apărare din Senat.

          Faptul că absenţa senatorilor din Comisia de apărare venea la numai câteva ore după apariţia “unui dosar extrem de grav” pe numele lui Liviu Dragnea „a ridicat semne legitime de întrebare, vorbindu-se deschis în media despre şantaj”, a spus Ovidiu Raeţchi.

Ovidiu Raeţchi

          Ovidiu Raeţchi le transmite senatorilor că şedinţa de luni a Comisiei de Apărare din Senat nu se poate solda cu un alt „fiasco”. „Doresc să vă transmit, stimaţi colegi, că niciun interes personal al domnului Liviu Dragnea nu poate fi mai presus de siguranţa naţională a României şi de credibilitatea ei pe plan internaţional. Orice sugestie, oricât de discretă, privind blocarea sau întârzierea programului de modernizare a Armatei Române, trebuie respinsă ferm şi denunţată public”, adaugă Raeţchi, potrivit sursei citate.

        Vicepreşedintele Comisie de Apărare din Camera Deputaţilor le cere senatorilor ca „deasupra oricăror indicaţii politice neoficiale”, să adopte unul din proiectele de modernizare ale Armatei Române.

         Comisia pentru Apărare din Senat se reuneşte astăzi, în şedinţă extraordinară, pentru a discuta achiziţia rachetelor Patriot, anunţul oficial fiind făcut după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că proiectul de lege va intra pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni după-amiază. ”Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională se reuneşte luni, 20 noiembrie, la ora 11,30, în şedinţă extraordinară, pentru dezbaterea Proiectului de lege pentru realizarea «Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol», aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)»”, se arată într-un anunţ al Senatului.

       Potrivit documentului citat, niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat, marţi, la şedinţa Comisiei de apărare şi ordine publică din Senat, pe ordinea de zi aflându-se proiectul de lege care priveşte achiziţia sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, şedinţa nu a avut cvorum şi legea nu a putut fi dezbătută Comisia de apărare a Senatului trebuia să dea un raport, marţi, asupra proiectului de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

           Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, joi seara, că membrii PSD şi ALDE ai Comisiei senatoriale de apărare care au lipsit de la şedinţa în care urma să se discute legea de achiziţie a rachetelor Patriot au trebuit să participe la un alt eveniment.