Craiova: Acţiuni informativ-preventive ale poliţiştilor în toată Craiova

0
353

Astăzi, 20 noiembrie a.c., poliţiştii de proximitate din cadrul secţiilor urbane din Craiova, împreună cu ofiţeri de prevenire a criminalităţii şi poliţişti rutieri au organizat acţiuni preventiv – informative prin care s-a urmărit prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, totodată punându-se accent şi pe siguranţa copiilor în mediul online, nefiind uitate nici regulile de circulaţie rutieră.

Poliţiştii Secţiei 4 Poliţie s-au întâlnit cu peste 150 de elevi ai claselor a V-a, VI-a, VII-a  din cadrul Colegiul Naţional „Ştefan Velovan ” din Craiova, fiind dezbătute teme privind adoptarea unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale, prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, totodată punându-se accent şi pe siguranţa copiilor în mediul online, nefiind uitate nici regulile de circulaţie rutieră. Poliţiştii de proximitate ai Secţiei 4 Poliţie Craiova, împreună cu ofiţeri de la Compartimentul de Analiză Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţişti din cadrul Biroului Rutier au discutat cu elevii aspecte referitoare la prevenirea faptelor de natură antisocială comise de către minori sau împotriva acestora, dar şi pericolele la care se expun atunci când navighează pe internet. Cei mici au fost sfătuiţi să  nu ofere persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre ei sau familia lor (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Totuşi, dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, recomandarea oamenilor legii este ca minorii să-şi anunţe imediat părinţii, căci este foarte probabil că interlocutorii au intenţii necurate.

Poliţiştii rutieri le recomandă şcolarilor să se deplaseze numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului public şi cât mai aproape de marginea carosabilului! Un alt sfat venit din parte poliţiştilor din cadrul Biroului Rutier Craiova ar fi : ,,Traversaţi strada numai pe „zebră” şi prin locuri semnalizate cu indicatoare! Acolo unde sunt instalate semafoare, traversaţi numai la culoarea verde a acestora! Evitaţi să traversaţi strada în fugă! ”

La toate activităţile de astăzi, poliţiştii craioveni au transmis mesaje preventiv- informative, mai ales referitoare la riscurile şi efectele asociate comiterii de fapte de natură penală sau contravenţională; încurajarea şi învăţarea unor comportamente şi atitudini non-violente la şcoală şi în societate.

PUTEŢI  EVITA  DELINCVENŢA!

  • Nu vă lăsaţi atraşi de aşa numiţi ,,prieteni”  în comiterea unor  infracţiuni  ale caror consecinţe pot fi grave !
  • Consumul de băuturi alcoolice este cauza comiterii celor mai multe infracţiuni cu violenţă. Din păcate, pentru multi tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri .
  • Evitaţi disputele verbale,  persoanele irascibile, puse pe harţă şi nu vă implicaţi în scandaluri sau încăierări;
  • Folosiţi un limbaj controlat, fără jigniri şi evitaţi pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca alcoolice;
  • Nu vă faceţi singuri dreptate lovind adversarul! De la o palmă sau o îmbrânceală, victimă se poate dezechilibra şi lovi.

De asemenea, o altă activitate preventivă a fost desfăşurată de către poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie Craiova, care s-au deplasat în cartierele craiovene Catargiu şi Mofleni, ocazie cu care au distribuit cetăţenilor broşuri ce conţineau sfaturi utile pentru cetăţeni, în vederea prevenirii  furturilor din locuinţă. Poliţiştii au discutat cu aceştia pe marginea acestui subiect sensibil, furtul din locuinţă, oamenii fiind foarte receptivi la mesajele poliţiştilor de proximitate.

Recomandări adresate cetăţenilor pentru prevenirea furturilor din locuinţă:

  • Să nu permită accesul persoanelor necunoscute în locuinţă, care sună la interfon !
  • Să ţină usa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunt acasă!
  • Să evite să vorbească despre plecarea în concediu atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare!
  • Dacă sunt plecaţi de acasă pentru o perioadă mai mare de timp, este indicat să apeleze la o persoană de încredere pentru a ridica corespondenţa!
  • Când lipsesc de acasă, chiar şi pentru scurt timp, să nu lase ferestrele deschise sau uşa neasigurată!
  • Încuietoarea de la uşă trebuie să fie una performantă, pentru că hoţii acţionează doar acolo unde sunt vulnerabilităţi!
  • Orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie s-a pierdut-trebuie înlocuită rapid!
  • Copiii, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor străine indiferent de motivele invocate de acestea!