Cioloş a cerul ca noul Minister pentru Consultare Publică şi Dialog Civic să fie organizat “în termenul cel mai scurt”

0
90

Premierul Dacian Cioloş a declarat, la debutul primei şedinţe a Guvernului, de ieri, că va fi adoptată o ordonanţă privind structura Cabinetului său şi i-a cerut ministrului pentru Consultare Publică şi Dialogului Civic Violeta Alexandru ca “în termenul cel mai scurt” să vină cu o propunere de organizare a acestui minister pentru a se putea stabili cât mai repede platformele de comunicare şi de “schimburi de idei cu diferite organizaţii din societatea civilă”.

“Vom adopta o ordonanţă privind organizarea ministerelor în urma deciziei Parlamentului privind instalarea acestui guvern. Sunt câteva modificări în structura unor ministere, cred că sunt doar cinci ministere care au fost afectate” a spus Cioloş. El a precizat că este vorba de mici modificări de denumire şi crearea unui nou minister – Ministerul pentru consultare şi dialog civic – tocmai pentru a arăta că unul dintre obiectivele noului guvern este comunicarea cu societatea civilă.

 “Avem, totodată, în structura guvernului un nou minister, partea de dialog social din structura acestui guvern a trecut în coordonarea doamnei ministru la Muncii, dar rămâne ca un obiectiv important şi prioritar, pentru Guvern, dialogul social cu patronatele, cu sindicatele, însă am creat un nou minister al Consultării Publice şi Dialogului Civic, tocmai ca expresie a obiectivului pe care acest guvern l-a stabilit, de deschidere spre societatea civilă şi de dezbatere publică, de consultare publică pe marile proiecte ale Guvernului, dar şi pentru a crea un canal de comunicare direct cu societatea civilă”, a arătat Cioloş.

Cioloş a ţinut să precizeze că atunci când se referă la societatea civilă, nu vorbeşte doar despre ONG-uri. “Când vorbesc de societatea civilă nu mă refer doar la ONG-uri, ci la societatea civilă în sens larg, ştiu că sunt diferite forme de organizare sectorială care au idei. Vom avea şi structuri de consultare pe partea economică unde vreau să păstrăm legătura cu mediul de afaceri pentru a infuza idei privind proiecte de dezvoltare economică pe care le putem avea în vedere în perioada imediat următoare. (…) Aş vrea ca şi restul societăţii să aibă canale de comunicare directă cu acest guvern”, a spus primul-ministru.