Camere video la patru locuri de joacă din Craiova

0
479

Povestea locurile de joacă din Craiova continuă. Autoritățile locale, care se află în proces cu firma care le-a furnizat și montat pe motiv că le-a confecționat din materiale proaste, încearcă acum să le protejeze cu camere video. Investiția în aparatura de supraveghere se ridică la suma de 80.000 de lei, iar locurile de joacă amenajate, în 2013 și 2014, au costat aproape 12 milioane de lei.

Cele patru locuri de joacă la care s-au oprit autoritățile locale se află amplasate în diferite zone din oraș, fiind considerate ca fiind cele mai frecventate. Lista este deschisă de spațiul de joacă din cartierul Valea Roșie, în spatele pieței, un loc de distracție de mari dimensiuni care este mai tot timpul plin de copii. Un alt loc de joacă ales este unul din zona centrală, lângă părculețul de la biserica „Sfântul Dumitru”. Deși are o capacitate mai mică, și aici sunt destul de mulți bunici care vin cu nepoții să-și petreacă timpul. Cel de-al treilea și cel mai mare loc de joacă este cel care se găsește în cartierul Craiovița Nouă, în zona Poștei, și acesta fiind prins pe listă pentru a fi supravegheat video. Cel de-al patrulea și ultimul este spațiul destinat copiilor care se găsește lângă stația de carburanți de pe bulevardul „Dacia”.

Sub supraveghere non-stop

Potrivit autorităților, aparatura video care va fi amplasată în aceste locuri de joacă va asigura supravegherea non-stop, pe timp de zi și pe timp de noapte, scopul fiind să poată fi detectate și identificate persoanele care săvârșesc infracțiuni în perimetrul supravegheat. Imaginile care vor fi captate de camerele video vor fi transmise prin rețeaua 4G sau prin fibra optică a unui operator de telefonie mobilă sau fixă către dispeceratul care va fi instalat în clădirea Poliției Locale, de pe strada „Dimitrie Gerota”. Înregistrările vor fi stocate pe o perioadă îndelungată de timp pentru a putea fi folosite ca probe în cazul în care se întâmplă vreun incident în respectivele perimetre. Sistemele de supraveghere trebuie să fie rezistente la toate intemperiile, zăpadă sau ploaie, dar și la temperaturi extreme cuprinse între – 30 grade Celsius și +60 grade Celsius.

În garanție 24 de luni

Autoritățile locale au lansat licitația de achiziție și au estimat costurile aparaturii de supraveghere video la valoarea de aproximativ 80.000 de lei. Firma care va câștiga licitația va trebui să monteze camerele, potrivit caietului de sarcini, în termen de 45 de zile. Municipalitatea și-a luat totodată și câteva măsuri de garanție. Astfel, furnizorul trebuie să asigure gratuit repararea sau înlocuirea oricărui subansamblu care se defectează în urma unor vicii de fabricație sau proiectare, în termen de maxim 72 ore din momentul înștiințării acestuia. Produsele care, în timpul perioadei de garanţie, le înlocuiesc pe cele defecte beneficiază de o nouă perioadă de garanţie care curge de la data înlocuirii produsului. Întregul sistem de supraveghere beneficiază de o garanție de 24 de luni. O altă obligație a furnizorului este să garanteze că produsele furnizate prin contract sunt noi, nefolosite.

Primăria își vrea banii înapoi

Locurile de joacă din Craiova au ajuns ele însele o poveste cu cântec după ce procurorii DNA au ridicat, în luna mai a acestui an, mai multe documente legate de achiziția lor. Primăria Craiova și-a propus să investească 37 milioane de lei în amenajarea unor locuri de joacă noi, care să le înlocuiască pe cele vechi și deteriorate. Alocați de la bugetul local, banii au fost împărțiți pe o perioadă de patru ani, sub forma unui acord-cadru. Licitația de achiziție a fost lansată în septembrie 2013, iar câștigătoare a fost declarată firma King Industrial Enterprises din București. Din cele șapte contracte subsecvente, Primăria Craiova a plătit până acum trei, în valoare de 11,2 milioane de lei, circa 30% din suma totală. Locurile de joacă au fost montate și recepționate în cursul anilor 2013 și 2014, iar, pe anul în curs, municipalitatea nu figurează cu nici un contract subsecvent semnat sau plătit din cele două aferente lui 2015. Municipalitatea s-a îndreptat și ea împotriva firmei furnizoare pe care o acuză că ar fi locurile de joacă au fost confecționate din materiale necorespunzătoare.