Republica Moldova: 2221 secţii de votare!

1
419

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a anunţat că pentru referendumul republican constituţional şi alegerile prezidenţiale (primul tur) de astăzi 20 octombrie au fost constituite 2221 secţii de votare. Dintre acestea, 1957 secţii sunt amenajate în circumscripţiile electorale din ţară, 30 de secţii de votare pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului şi 231 secţii de votare pentru cetăţenii din străinătate. Alegerile sunt monitorizate de 2061 de observatori naţionali şi internaţionali. Procesul de recepţionare a voturilor prin corespondenţă s-a încheiat joi seara, la ora 18.00. Alegerile prezidenţiale şi referendumul UE au loc pe fondul îngrijorărilor legate de ingerinţele Moscovei. Opoziţia pro-rusă, la rândul ei, evocă ingerinţele UE. Maia Sandu, considerată unanim un preşedinte pro-occidental speră să câştige un al doilea mandat, asigurând şi un „da” la un referendum pentru aderarea la UE, ca obiectiv ireversibil în Constituţie. S-ar putea confrunta cu o situaţie mai dificilă, dacă intră în turul doi. Autorităţile de la Chişinău au avertizat că rezultatele ar putea fi afectate de o campanie de influenţă pe scară largă de cumpărare de voturi şi dezinformare orchestrată de Rusia. Acuzat este omul de afaceri pro-rus, fugar Ilan Shor un oponent la aderarea în UE. Recent, şeful poliţiei naţionale, Viorel Cernăuţeanu, a acuzat Moscova şi pe Shor că au instituit o schemă complexă de cumpărare a alegătorilor „la bucată”, în stil mafiot şi că mituiţi ar fi fost 130.000 de moldoveni, aproape 10% din cei cu drept de vot. Republica Moldova se află într-o profundă criză financiară deoarece zeci de mii de refugiaţi ucrainieni au pus o presiune imensă asupra sistemului de sănătate, serviciilor publice şi infrastructurii. Inflaţia a crescut până la 40% pe măsură ce comerţul cu Moscova şi Kievul a scăzut. Principalul contracandidat al Maiei Sandu este Alexandr Stoianoglu, fost procuror general demis de Maia Sandu. SUA, UE şi NATO au trimis consilieri, pentru a contracara eforturile Moscovei de a obţine un rezultat favorabil preşedintelui rus Vladimir Putin.

1 COMENTARIU

  1. Desigur, ca peste tot și în moldova sunt,,alegeri libere” ! Îmi pun întrebarea câîi moloveni vor fi ,,observatori ” la alegerile din SUA pentru ca Rusia , China, Iran și Coreea de Nord CRINK)să nu se amestece în circăria americană !
    Îmi pun totuși o întrebare: de ce nu sunt alegeri în tările sclave din Europa de est primăvara?
    Radio Erevan mi-a răspuns: pentru că primăvara nu mai e ,,tulburel”, e cam pe sponci în acest sezon și apoi, alegătorii sunt ocupați cu,, primăverile revoluționare” aduse de păsările răpitoare din vest!
    Nenea Biden să ne ierți, primăvara nu suntem beți!

Comments are closed.