Ieri, într-o atmosferă caldă și prietenoasă, a fost inaugurat la Liceul “Voltaire” Centrul de Documentare și Informare. Având în vedere complexitatea şi multitudinea provocărilor din toate domeniile vieţii materiale şi spirituale, societatea contemporană trebuie să asigure un loc central sistemului educaţional. Şcoala, ca instituţie de informare, formare şi pregătire a tinerilor pentru viaţă are datoria de a ţine pasul şi chiar de a previziona schimbările rapide din toate domeniile societăţii. Astfel, rolul actual al şcolii este de a dezvolta elevilor capacitatea de a accesa informaţia şi de a o utiliza adecvat în situaţii diverse, de a dezvolta competenţe şi abilităţi necesare tânărului pentru a face faţă provocărilor şi oportunităţilor lumii contemporane.
Realizarea acestui proiect interesant și benefic a putut fi posibilă doar cu sprijinul oferit de Asociația părinților și profesorilor Voltaire, de Primaria Municipiului Craiova şi de Primaria Municipiului Craiova-Consiliul Local. “Ne-am bucurat de prezența unora dintre cei mai ilustrativi reprezentanți ai spațiului cultural craiovean și, cu această ocazie, o parte dintre elevii noștri au aflat că, în spatele unor nume despre care auziseră din diverse surse, sunt oameni cu o sensibilitate aparte, iubitori, protectori sau făuritori ai cărților. Și e cu adevărat o emoție copleșitoare, așa cum am putut afla de la ei, să fii în aceeași încăpare cu aceste spirite frumoase, modele pentru devenirea lor. Mulțumim pentru cuvintele alese domnului Lucian Dindirică – Manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, domnului Cristi Nedelcu –Jurnalist, scriitor și blogger, membru al Uniunii Scriitorilor din România, poetei Camelia Radulian, doamnei Marga Bulugean – Redactor-șef „Cuvântul libertății”, doamnei Larisa Mihaela Răducan, director executiv la Consiliul Judetean Dolj, doamnei Alice Ionescu, lector în cadrul Departamentului de Limbi Romanice și Clasice, Facultatea de Litere – Universitatea din Craiova, doamnei Diana Neamtu, consilier Directia Judeteana pentru Sport si Tineret – DOLJ și, nu în ultimul rând, domnului Calinoiu Eugen Costel, care a donat bibliotecii liceului 300 de cărți în limba franceză”, a precizat prof.dr Dorina Popi, directorul Liceului Voltaire.
Bibliotecile şi Centrele de Documentare şi Informare, ca structuri bine definite ale procesului de învăţământ, au un rol esenţial în demersul educaţional. Dincolo de orice încercare de a defini un astfel de spațiu, Centrul de Documentare si Informare Voltaire este o promisiune pentru calea cunoașterii și a reușitei. El se dovedește cu atât mai mult util cu cât oferă elevilor mediul potrivit pentru elaborarea proiectelor specifice intituțiilor de învățământ aflate în rețeaua națională a liceelor bilingve francofone.
“De ce CDI Voltaire? Pentru că ne-a lipsit (și, ca atare, a trebuit creat) un spațiu care să invite la cunoaștere și la colaborare, dar, în ultimă instanță, chiar la anularea limitelor realității, pentru a face, pas cu pas, incursiuni inițiatice în universul ficțiunii, din care nimeni nu iese vătămat. Dimpotrivă! Astăzi ( n.r ieri) este doar prima zi din restul celorlalte, în care vom continua să fim parteneri (și complici totodată) în pactul acesta minunat cu lectura de plăcere. Cei care pășeau până acum în bibliotecă vor găsi aici, mereu, un ambient plăcut pentru diferite activități inter și trans-disciplinare. Pentru cei care vor să exploreze lumea, dorința noastră este să găsească aici căi de comunicare fie via internet, fie prin carte…”, a mai spus prof.dr Dorina Popi.
Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman :