Senator de Dolj, Ion Prioteasa (declaraţie politică): Românii au fost abandonați în lupta cu valul 4 al pandemiei de COVID!

0
703

În aceste zile, asistăm la o dramă națională de proporții, provocată de eșecul fără egal al Guvernării Dreptei cu Iohannis și Cîțu vârf de lance, în combaterea pandemiei. Riscăm ca în câteva săptămâni să ajungem într-un colaps total al sistemului de sănătate. Nu mai sunt medicamente, nu mai sunt locuri la secțiile de terapie intensivă, nu mai sunt rezerve de oxigen în spitale, nu mai este nimic din ceea ce ar fi necesar în fața valului 4. Incompetența celor care trebuiau să adopte măsuri, pentru ca toate acestea să nu se întâmple, a făcut ca România să depășească pragul de 300 de decese și de 15.000 de cazuri noi, pe zi.

În urmă cutrei-patru luni, când se înregistrau un număr foarte mic de decese și de îmbolnăviri, Cîțu și Iohannis ne mințeau fără să clipească. Ne asigurau că au luat toate măsurile pentru valul 4 , ba chiar că am învins pandemia. Totul, doar pentru a-și organiza în liniște congresele de partid și aranjamentele politice care să le ofere cât mai multe beneficii personale, nimic pentru români.

Vor muri şi mai mulţi români şi, din păcate, pentru că cei care ne conduc astăzi au dovedit că nu sunt în stare să găsească soluții. Acest eşec li se datorează în totalitate. Nu au testat, nu au vaccinat, nu au asigurat noi paturi la ATI, nu au asigurat bani pentru achiziționarea medicamentelor necesare şi nici măcar medicamentele care erau disponibile în România, nu au obținut autorizarea de funcționare.

PSD consideră că sunt soluții pentru dezastrul provocat de incompetența guvernelor girate de Iohannis, dar trebuie puse în practică acum, nu după ce decid reprezentanții PNL cum ne păcălesc să rămână la guvernare și după ce se ceartă cu USR cum să împartă posturile din guvern.

Așadar e nevoie urgentă de extindereacapacității de terapie intensivă, inclusiv prin redeschiderea unităților mobile de ATI și implicarea rezidenților și a medicilor cu specializări înrudite care să lucreze sub supravegherea medicilor specialiști ATI.

În același timp, trebuie acționat pentru întreruperea lanțului de transmitere epidemiologică prin testarea extinsă, regulată și gratuită a celor din sectoarele esențiale, inclusiv școli.

De asemenea, se impune achiziționarea în regim de urgență a medicamentelor necesare în tratamentul de urgență și pentru tratamentul profilactic, inclusiv la nivelul medicilor de familie.

Toate aceste acțiuni trebuie dublate de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la tratamentul preventiv, în conformitate cu ultimele rezultate ale cercetărilor științifice.

Apelul disperat făcut de guvernul Cîțu pentru activarea mecanismului de protecție civilă privind transportul pacienților și aprovizionarea cu medicamente specifice, precum și realitatea cruntă că nu mai există niciun pat liber la ATI reprezintă practic recunoașterea publică a eșecului acestui guvern. Prin urmare, având în vedere că guvernul demis este incapabil să găsească soluții la criza pe care tocmai el a provocat-o, PSD solicită Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului ca, împreună cu președinții celor două Comisii de Sănătate din Cameră și Senat, să-i convoace pe ministrul Sănătății Cseke Attila și pe șeful DSU Raed Arafat, pentru a găsi soluții urgente pentru accesul nediscriminatoriu la servicii de sănătate atât pentru pacienți COVID, cât și pentru bolnavii cronici.

Totodată, atât eu, cât și colegii mei apreciem că este imperativ necesar ca guvernul să renunțe la măsura catastrofală a interzicerii internărilor bolnavilor cronici în spitale. Cât de dăunătoare a fost și anul trecut această decizie o dovedesc statisticile din perioada octombrie-decembrie 2020, care arată clar o mortalitate excesivă, de peste 6000 persoane/ lună, în rândul românilor neinfectați cu COVID.

PSD susține apelul Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România care solicită autorităţilor să revină asupra deciziei de a suspenda pentru 30 de zile internările şi intervențiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe!

Este inadmisibil ca guvernarea actuală să pună în pericol viața pacienților cronici pentru că nu a făcut nimic luni de zile, preocupată fiind doar de campanii electorale interne. Bolnavii de COVID au nevoie de soluții, dar nu cu prețul sacrificării bolnavilor cronici!