Brazilia: Bolsonaro acuzat de crime contra umanităţii, în gestionarea Covid

0
582

Preşedintele Braziliei, coronascepticul Jair Bolsonaro, este acuzat printr-un raport care va fi discutat asătzi în comisia senatorială de anchetă de dezastruoasa gestionare a crizei de Covid-19, epidemie care a produs moartea a peste 600.000 de brazilieni. Jair Bolsonaro poate fi acuzat de crime contra umanităţii, scrie presa braziliană.

Raportul citat are nu mai puțin de 1.078 de pagini și ar urma să fie votat de plenul senatului săptămâna viitoare, însă documentul a fost publicat de presa locală. Plenul are puterea de a amenda textul care oferă un portret devastator al neglijenței, incompetenței și al negaționismului în raport cu datele științifice, toate acestea fiind dominante pentru administrația Bolsonaro.

Raportul îl acuză pe  Jair Bolsonaro de nu mai puțin de 11 infracțiuni, printre care crime împotriva umanității, incitare la omucidere și șarlatanie, pentru că a promovat în mod repetat leacuri ineficiente împotriva virusului, printre care hidroxichlorochină.

De asemenea, potrivit The Guardian, cea mai serioasă acuzație rămâne refuzul de a achiziona vaccinuri anti-Covid în prima fază, în ciuda ofertelor prezentate guvernului.

Brazilia a înregistrat 600.000 de decese de COVID, locul al doilea în lume, după SUA. Administrația Bolsonaro este acuzată pentru jumătate din aceste decese. Atât președintel, cât și alte 69 de persoane cu funcții importante în stat sunt incriminate de crimă în masă.

În replică, Bolsonaro a declarat că acuzațiile fac parte dintr-un joc politic împotriva sa.

În Brazilia, țară cu o populație de peste 212 milioane de locuitori, au fost înregistrate peste 21 de milioane de infectări cu SARS-COV-2. Peste 600.000 de persoane au decedat, iar peste 20 de milioane s-au însănătoșit. În prezent, în Brazilia există peste 220.000 de cazuri active.