Astronomia, o pasiune a elevilor vladimirești!

0
254
În fiecare an, la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, luna octombrie a prilejuit organizarea și desfășurarea unor activități care au reunit elevii pasionați de tainele Universului.
Și în acest an elevii panduri au împărtășit cunoștințele și entuziasmul lor legate de Univers, în cadrul evenimentului „100 de ore de astronomie”, înscris în „IAU Global Outreach Event Calendar”, cu tema „Împreună sub un singur cer”, inspirându-se din modul în care oamenii s-au reunit într-o perioadă în care contactul fizic nu a fost și, în multe locuri, încă nu este posibil.
 Elevii claselor a XI –a B,  a XI –a E, a XII –a A și a XII –a D au prezentat lucrări și au dezbătut tema „Poluarea luminoasă”, mai puțin întâlnită în spațiul public, deși acest tip de poluare are drept consecință reducerea posibilității de observare a luminii stelelor pe cerul nopții, interferează cu cercetările astronomice, perturbă ecosistemele, are efecte negative asupra sănătății viețuitoarelor, risipește energia electrică.
 Eleva sergent Miruna Mocanu din clasa a XII-a A a realizat o creație literară în versuri, inspirată de tema propusă și de situația pandemică prin care omenirea este nevoită să treacă.
 Pandurii talentați în domeniul artelor plastice: elev sergent major Mihaela Troacă – XII C, elev sergent Nicoleta Anghel – XII D, elev caporal Miruna Andreea Ciurpene – XI B, elev caporal Irina Florentina Ciulavu – XI C, elev caporal Florina Andreea Bulz – XI C, elev fruntaș Suzana Andreea Botgros – XI E și elev fruntaș Ștefan Cosmin Dinu – XI E au organizat o expoziție de artă cu tema „Împreună sub un singur cer”.
 Elevii claselor a IX-a au urmărit filmul „Materia întunecată sau gravitația newtoniană modificată?” realizat de fizicianul Cristian Presură; de asemenea, au fost invitați să urmărească lansarea sondei spațiale Lucy, care a plecat pentru 12 ani să studieze asteroizii troieni ai planetei Jupiter.
Activitățile din cadrul acestui eveniment au fost coordonate de cadrele didactice Zamfirică Petrescu, director adjunct, profesor de fizică, Otilia Grigorie, profesor de geografie, Alexandra Marcu, profesor de informatică, Corina Mitrulescu, profesor de limba engleză.