Masterplanul de deşeuri a mai ars o etapă

0
378

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a condus ieri, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de Gestionare a Deşeurilor „EcoDolj”, adunarea generală în cadrul căreia a fost aprobată documentaţia necesară organizării licitaţiei publice pentru delegarea activităţilor de operare şi administrare a staţiilor de transfer, compostare şi sortare construite şi echipate în cadrul proiectului cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 54 de milioane de euro. Alături de şeful administraţiei doljene au mai participat vicepreşedinţii CJ, Oana Bică şi Cosmin Vasile, administratorul public al judeţului, Cosmin Durle, directorul executiv al ADI „EcoDolj”, Adela Plăcintescu, viceprimarul Municipiului Craiova Adrian Cosman, directorul executiv al Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, Delia Ciucă, precum şi reprezentanţii administraţiilor locale din judeţ.

În acest context, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a evidenţiat faptul că procedura care va fi lansată în urma votului de joi este şi ultima din seria celor care trebuie parcurse pentru realizarea şi punerea în funcţiune a Sistemului de management integrat al deşeurilor. „Ne bucurăm să putem spune că, odată cu decizia adoptată astăzi în cadrul adunării generale, ne aflăm în ultima etapă a demersurilor întreprinse în cadrul acestui proiect, cel mai amplu dintre cele derulate de către CJ Dolj. Fiind vorba despre o iniţiativă care va rezolva problema gestionării deşeurilor în toate localităţile din judeţ, complexitatea ei a fost deosebit de ridicată. Aceasta reiese şi din faptul că echipele de la Consiliul Judeţean şi de la ADI «EcoDolj» care sunt implicate în implementare au avut de organizat, în total, nu mai puţin de 9 proceduri de achiziţie pentru a asigura cadrul necesar realizării sistemului de gestionare a deşeurilor, de la serviciile de asistenţă tehnică şi supervizare la dotări şi la crearea infrastructurii”, a subliniat Ion Prioteasa.

7 staţii din Dolj

Şeful administraţiei judeţene a enumerat achiziţiile făcute de la începutul proiectului.  Au fost procurate 32 de vehicule speciale pentru transportarea deşeurilor şi aproape 4.000 de containere pentru colectare, precum şi peste 100.000 de compostoare destinate cu precădere gospodăriilor din mediul rural, fiind derulate totodată lucrările pentru construirea celor 7 staţii din Dolj. „Ne apropiem de momentul semnării contractului de amenajare a platformelor pentru containere îngropate în municipiul Craiova şi de furnizare a utilajelor pentru deservirea acestora. Am intrat, de asemenea, în linie dreaptă cu procedura prin care va fi delegată activitatea de colectare şi transport al deşeurilor în judeţ, contractul urmând să fie perfectat după ce va fi aprobat prin hotărâri ale Consiliului Judeţean şi ale tuturor celor 111 consilii locale din Dolj”, a consemnat Preşedintele CJ Dolj.

Cele două obiective de la Mofleni fiind deja finalizate

        Ieri, membrii adunării generale a ADI «EcoDolj» au aprobat, în unanimitate, documentaţia în baza căreia va fi organizată ultima licitaţie publică, cea prin care va fi desemnat operatorul staţiilor de transfer, de compostare şi de sortare a deşeurilor, amenajate în judeţ. „Îmbucurător este faptul că investiţiile în realizarea acestor instalaţii, cu o valoare cumulată de peste 20 de milioane de euro, au progresat şi ele vizibil, cele două obiective de la Mofleni fiind deja finalizate, în timp ce restul staţiilor, de la Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi, se află şi ele în stadii de execuţie avansate. Rămânem pe deplin conectaţi la implementarea acestui proiect major, atât prin valoare, cât şi prin importanţă, un proiect care reprezintă nu doar contribuţia judeţului nostru la atingerea unor obiective asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ci şi un notabil pas înainte, în sensul îmbunătăţirii condiţiilor pentru asigurarea sănătăţii publice şi a protecţiei mediului în Dolj“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa.

***

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, include construirea a patru staţii de transfer al deşeurilor, în Calafat, Dobreşti, Băileşti şi Filiaşi, a două staţii de compostare, în Craiova (Mofleni) şi Calafat, precum şi a unei staţii de sortare, în Craiova.