A ajuns după gratii! Poliţist doljean de frontieră, coordonator al unei reţele de braconieri

1
707

mascatiUn grup de braconieri coordonat şi protejat, culmea, de un om al legii, poliţist de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bistreţ, a fost destructurat în urma unei anchete a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. Agentul Poliţiei de Frontieră a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, marţi seară, în baza mandatului emis de judecătorii Tribunalului Dolj, în sarcina sa fiind reţinute trei infracţiuni de luare de mită şi trei infracţiuni de complicitate la braconaj cinegetic. Anchetatorii spun că agentul şi-a luat patru amici, plasaţi acum sub control judiciar, i-a dus pe fondul de vânătoare de la Bistreţ, în timpul serviciului său, şi i-a păzit cât timp au hăituit şi împuşcat animalele. Iar acest lucru nu s-a întâmplat doar o dată. În urma percheziţiilor făcute la locuinţele lor, anchetatorii au găsit patru mistreţi şi trei iepuri braconaţi, valoarea acestora fiind estimată la 6000 de euro. 

Fenomenul braconajului face ravagii în tot judeţul Dolj, şi poate duce la o scădere a fondului cinegetic fără un control adecvat, afectând toate asociiaţiile de profil. Iar atunci când în astfel de activităţi, desfăşurate în afara legii, sunt implicaţi oameni care a căror datorie este tocmai respectarea legilor, situaţia este cu atât mai gravă. Un asemenea caz a scos la iveală o anchetă complexă desfăşurată timp de câteva luni de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Un poliţist doljean de frontieră, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bistreţ, se ocupa să protejeze braconierii, pe care îi ducea noaptea pe fondul de vânătoare şi avea grijă să-l părăsească fără să „pice” în vreo razie a poliţiştilor IPJ Dolj sau jandarmilor, bineînţeles în schimbul unei generoase părţi din pradă.

Astfel, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au anunţat că, luni, 17 octombrie a.c., procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în urma activităţilor complexe desfăşurate, au reuşit destructurarea unui grup de braconieri, coordonat de un agent de poliţie de frontieră din cadrul SPF Calafat – Sector Poliţie Bistreţ. Cele patru persoane vizate de anchetă au fost ridicate şi duse, luni, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea audierilor şi continuării cercetărilor. Este vorba despre Aurel Iovan, de 48 de ani, din comuna Rast, agent al Poliţiei de Frontieră Dolj, acuzat de săvârşirea a 3 infracţiuni de luare de mită şi 3 infracţiuni de complicitate la braconaj cinegetic; Florin Şarlă, de 42 de ani, din Craiova, acuzat de 3 infracţiuni de dare de mită, 3 infracţiuni de braconaj cinegetic şi uz de armă letală fără drept; Ovidiu Alexandru Ozunu, de 34 de ani, din Craiova, Bogdan Cosmin Bărbulescu, de 38 de ani, din Craiova şi Nicolae Balaci, acuzaţi de săvârşirea a câte 3 infracţiuni de dare de mită şi 3 infracţiuni de braconaj cinegetic.frontiera

Patru mistreţi şi trei iepuri împuşcaţi într-o noapte

Cercetările oamenilor legii au scos la iveală o situaţie extrem de gravă, care dura de ceva vreme în zona Bistreţului fără ca cineva să poată controla acest fenomen. Mai exact, anchetatorii au stabilit că, în perioada iunie – octombrie 2016, B.N., Ş.F., O.A.O. şi B.C.B. s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie I.A. care avea în competenţă zona respectivă. Agentul de poliţie facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă a zonei, pentru aceste facilităţi I.A. primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat, în valoare de aproximativ 2.500 euro, după cum au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Având în vedere toate aceste aspecte, anchetatorii au pus la punct detaliile prinderii membrilor grupării. Astfel, în noaptea de duminică spre luni, agentul de poliţie Aurel Iovan a intrat de serviciu, conform graficului şi, la fel ca în alte dăţi, le-a facilitat braconierilor accesul în zonă, aceştia împuşcând 4 mistreţi şi 3 iepuri, a căror valoare a fost estimată la aproximativ 6.000 euro. Numai că acum anchetatorii erau pregătiţi, astfel că, împreună cu jandarmi şi „mascaţi” de la Serviciul de Acţiuni Speciale al IPJ Dolj, au descins la trei locaţii aparţinând braconierilor şi agentului de poliţie, ocazie cu care au fost găsite animalele împuşcate, precum şi o cantitate însemnată de peşte.Braconaj

Poliţistul arestat, braconierii sub control judiciar

Cei patru bărbaţi au fost audiaţi, procurorul de caz dispunând reţinerea pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, a poliţistului de frontieră, Aurel Iovan, dar şi a lui Florin Şarlă, Ovidiu Alexandru Ozunu şi Bogdan Cosmin Bărbulescu, în timp ce faţă de Nicolae Balaci s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Marţi seară, inculpaţii au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, pentru poliţistul de frontieră fiind emis mandat de arestare preventivă pe 30 zile, în timp ce faţă de celelalte trei persoane s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile: „Dispune arestarea preventivă a inculpatului Iovan Aurel, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18.10.2016, până la 16.11.2016, inclusiv. Respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj faţă de inculpaţii Şarlă Florin, Ozunu Alexandru Ovidiu şi Bărbulescu Cosmin Bogdan. Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii Şarlă Florin, Ozunu Alexandru Ovidiu şi Bărbulescu Cosmin Bogdan, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18.10.2016 până la data de 15.12.2016 inclusiv. Dispune ca inculpaţii Şarlă Florin, Ozunu Alexandru Ovidiu şi Bărbulescu Cosmin Bogdan, pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organele de urmărire penală, la judecătorul de drepturi de libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau la instanţă ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Poliţia Municipiului Craiova, jud Dolj, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte este chemat; să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu comunice între ei precum şi cu inculpaţii Balaci Nicolae, Iovan Aurel. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18.10.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei de judecată.arestat

În cauză s-a beneficiat de sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj şi al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, precum şi de suportul DOS – Craiova şi D.I.P.I., după cum au mai precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Fondul de vânătoare Cârna, pe raza căruia s-au petrecut faptele, aparţine Romsilva. Legislaţia în materie (Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic) este suficient de clară şi stipulează obligaţia deţinerii autorizaţiei de vânătoare eliberată de gestionarul fondului, şi alte detalii, precum speciile de vânat în care se poate trage, numărul de exemplare permis a se vâna, etc. Inculpaţii nu aveau aşa ceva, astfel că oamenii legii i-au ridicat arma lui Florin Şarlă şi urmează să-i anuleze dreptul de port-armă.

1 COMENTARIU

  1. In mod eronat se sustine ca ar fi vorba de o cantitate insemnata de peste, in realitate fiind vorba de 10 kg pe peste de dimensiuni mici. De asemenea, acesta este singurul lucru gasit de anchetatori in urma perchezitiei domiciliare efectuate la domiciliul agentului, peste cumparat de acesta in mod legal. O alta informatie eronata ar fi faptul ca agentul a primit mita din partea braconierilor, eronat in sensul in care agentul este unul din cei mai buni agenti din institutie, fapt dovedit in urma evaluarii anuale a agentilor.

Comments are closed.