Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat campania „Exploatarea ucide suflete – Alege să CUNOȘTI, Alege să nu JUDECI, Alege să PREVII”, care se va desfășura în perioada octombrie 2014 – martie 2015. Scopul este acela de a contribui la reducerea cererii din perspectiva celor trei forme de exploatare (sexuală, cerșetorie, muncă) prin informarea publicului larg şi a grupului-ţintă asupra condiției victimei, a metodelor de recrutare și a repercusiunilor legale.
Campania a fost lansată cu prilejul „Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane”, marcată anual la data de 18 octombrie. Iniţiatorii își propun, în premieră, să utilizeze mijloace inovatoare de comunicare, prin utilizarea noilor tehnologii, pentru a asigura o diseminare eficientă a mesajului antitrafic către un public larg și eterogen.
Componenta online a campaniei urmărește dezvoltarea atitudinii participative a utilizatorilor de social-media prin lansarea unui concurs cu premii online, care presupune cunoașterea unor informații de bază cu privire la cele trei tipuri de exploatare și redactarea unui scurt eseu, în care concurenții trebuie să justifice de ce nu ar utiliza serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate sexual, prin cerșetorie sau prin muncă. Cele mai creative eseuri vor fi premiate de A.N.I.T.P.
896 de victime ale traficului de persoane, în 2013
Pe de altă parte, materialele outdoor, structurate pe trei categorii de exploatare (sexuală, cerșetorie, muncă), vor fi distribuite la nivel naţional de reprezentanții Centrelor Regionale. În acest sens, reprezentanţii A.N.I.T.P. vor derula o serie de activităţi preventive specifice.
Potrivit datelor statistice, la nivelul anului 2013, din totalul de 896 de victime identificate, 577 au fost de sex feminin, 300 având sub 18 ani. Din acestea, 439 au fost exploatate sexual, 375 au fost exploatate prin muncă, iar 82 prin cerşetorie, pornografie şi obligare la comiterea de furturi.
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.