Primăria Craiova nu a primit banii promişi de la Guvern pentru acoperirea datoriilor la energia termică. Autorităţile au fost informate, ieri, că problema nu a fost rezolvată, dar că va intra în discuţie în şedinţa de săptămâna viitoare. În aşteptarea acestor bani, municipalitatea le promite craiovenilor că vor primi, totuşi, apă caldă, cu condiţia să nu aibă datorii “mari”.
Primarul Antonie Solomon liniştea, luni, populaţia spunând că a cerut guvernanţilor un sprijin financiar pentru stingerea debitelor şi că solicitarea sa va fi luată în discuţie chiar a doua zi. Ieri, guvernanţii s-au întrunit, într-adevăr, dar problema craiovenilor nu s-a aflat printre subiectele care au fost discutate. Aşa se face că, tot ieri, spre prânz, reprezentanţii municipalităţii s-au văzut nevoiţi să dea, din nou, explicaţii în faţa cetăţenilor. Primăria a găsit de cuviinţă să-i informeze pe craioveni că, deocamdată, nu a primit banii promişi, pe un ton sec, prin intermediul unui comunicat de presă: “Primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, a fost informat în această dimineaţă (n.r. – ieri-dimineaţă) de secretariatul general al Guvernului că proiectul hotărârii de Guvern ce prevedea alocarea către municipiul Craiova a 19.283 mii lei pentru achitarea obligaţiilor către furnizorii de energie termică va fi adoptat în şedinţa de săptămâna viitoare, şi nu în cea de astăzi, aşa cum era prevăzut iniţial”.
Primăria Craiova se încrede în semnătura ministrului Igaş
Edilii susţin însă că acest ghinion e pur întâmplător şi că asta nu înseamnă că guvernanţii intenţionează să nu acorde banii Craiovei. Şi ieri, municipalitatea a venit cu acelaşi argument, pe care l-a invocat cu o zi în urmă, când şi cealaltă jumătate a oraşului s-a aflat în pericol de a rămâne fără apă caldă. În comunicatul de presă al Primăriei Craiova se precizează că solicitarea primarului Antonie Solomon a fost deja pusă pe hârtie, căpătând forma unei note de fundamentare care stă la baza unui proiect de hotărâre de Guvern. Mai mult, “nota de fundamentare pentru proiectul hotărârii de Guvern ce va fi adoptat săptămâna viitoare a fost deja întocmită şi poartă semnătura ministrului Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, şi a ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu”, aşa cum se menţionează în comunicat. Cu alte cuvinte, municipalitatea încearcă din nou să calmeze populaţia, asigurând-o că suma de aproximativ 193 miliarde de lei vechi – care ar acoperi numai 1% din întregul debit, de 2.000 de miliarde – va ajunge în conturile Complexului Energetic.
Controale la 70 de asociaţii de proprietari
Partea urâtă a lucrurile nu e că aceste promisiuni nu au fost, deocamdată, onorate. Tot ieri, autorităţile au venit şi cu a doua palmă peste obrazul craiovenilor. Prin acelaşi comunicat de presă, locatarii au fost informaţi că, în zilele următoare, vor fi supuşi unor verificări la sânge în privinţa datoriilor. “Primăria Craiova va demara de mâine (n.r. – joi) acţiuni concertate de recuperare a datoriilor de la populaţie. Peste 70 de asociaţii de locatari din Craiova vor fi verificate de echipe mixte, alcătuite din reprezentaţi ai Primăriei Craiova – Serviciul Coordonare Asociaţii, Serviciul Economic, Regia de Termoficare Craiova şi Poliţia Locală”, a declarat Antonie Solomon. Potrivit acestuia, amânarea cu o săptămână a adoptării actului normativ nu va afecta procedurile de reluare a furnizării agentului termic către asociaţiile de locatari. Pentru prima dată în ultimele zile, municipalitatea pune şi ea o condiţie obligatorie, precizând că vor fi repuse pe energie termică doar acele asociaţii care nu înregistrează “mari” debite la plată.
Datoriile peste 400 de milioane se penalizează
Reamintim că, în urmă cu două zile, directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, a spus că sunt considerate asociaţii rău-platnice cele care au debite de peste 400 de milioane de lei vechi. Dar nici aici lucrurile nu sunt bătute în cuie. Potrivit directorului Regiei, asociaţiile care ating acest prag-limită al datoriilor vor fi puse să-l justifice în detaliu. Acestea pot să pice testul încrederii şi, implicit, să rămână fără apă caldă, iar mai târziu fără căldură, dacă se constată că e vorba de o asociaţie mică, cu un grup restrâns de blocuri şi nicidecum una cu peste 8 sau 9 scări de blocuri, aşa cum este de aşteptat la această sumă. În cazul în care sunt descoperite asociaţii cu debite mai mari de 400 de milioane de lei vechi, li se va lăsa un termen de 45 de zile pentru a coborî la această sumă. Reprezentanţii Termoficării susţin că numai după expirarea acestor zile se va trece la măsuri dure, urmând ca acestea să fie menţinute şi pe timpul lunilor de iarnă. O altă problemă gravă e că Termoficarea nu are posibilitatea tehnică de a-i deconecta de la apă şi căldură doar pe rău-platnici, urmând să sufere întreaga asociaţie.
Este groaznic sa fi pus in aceasta sit.undeva este o explicatie.Este bine ca se verifica asociatiile,aici se ascund anumite inginerii financiare.Nu este corect sa primeasca bani cineva doar ca taie o chitanta cand si cand.Cei care nu platesc ar fi bine ca doar ei sa fie penalizati.Ce vina au cei care nu au niciodata restante.
Comments are closed.