Craiovean “săltat” pentru fraude informatice în Franţa

0
762

Un craiovean de 26 de ani a fost reţinut, marţi după-amiază, de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova împreună cu poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale, întrucât Tribunalul de Mare Instanţă din Marsilia a emis pe numele său un mandat european de arestare. Autorităţile franceze îl suspectează pe craiovean de comiterea unor fraude informatice pe teritoriul acestui stat. Ieri, Curtea de Apel Craiova a confirmat mandatul european şi a dispus arestarea preventivă a craioveanului pentru 29 de zile.

Poliţia judiciară din Marsilia (Franţa) desfăşoară o anchetă faţă de mai multe persoane – cetăţeni francezi, dar şi din alte ţări – suspectate de confecţionarea de faţa de false de automate bancare (guri de bancomat) şi falsificare de carduri. Între persoanele cercetate pentru astfel de fapte se află şi craioveanul Andrei Eugen Stoenescu, în vârstă de 26 de ani, motiv pentru care Tribunalul din Marsilia a formulat o cerere de asistenţă judiciară internaţională către România, solicitând trimiterea bărbatului în Franţa pentru audieri.

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au fost delegaţi să-l ridice pe Andrei Eugen Stoenescu. Oamenii legii au făcut verificările necesare, au aflat unde stă, iar marţi, l-au “săltat” şi l-au dus la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde a fost audiat. În acelaşi timp, împreună cu o grupă de “mascaţi” de la IPJ Dolj, ofiţerii de crimă organizată au efectuat o percheziţie şi la locuinţa pe care Stoenescu o deţine pe raza comunei Pieleşti, unde au fost găsite şi ridicate două laptop-uri, peste 30 de CD-uri şi DVD-uri, 6 telefoane mobile şi mai multe înscrisuri şi documente.

La finalul audierii, Stoenescu a fost dus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde s-a dispus reţinerea sa pentru 24 ore, fiind introdus în arest. În acelaşi timp, Tribunalul de Mare Instanţă din Marsilia a transmis mandatul european de arestare pe numele bărbatului, pentru falsificare şi punere în circulaţie de instrumente de plată falsificate, deţinerea şi confecţionarea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, faptele pentru care este cercetat fiind comise în Franţa, în perioada 2009-2010.

Ieri, Andrei Eugen Stoenescu a fost prezentat Curţii de Apel Craiova, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă. Magistraţii instanţei au emis pe numele său mandat pe o perioadă de 29 de zile, bărbatul fiind introdus în arest, unde va rămâne până la întocmirea tuturor formalităţilor necesare extrădării.