O posibilă poveste cu happy-end pentru Casa cu Copaci

1
1203

Casa cu Copaci de pe strada „Olteț” a fost, de departe, una dintre cele mai luxoase case de negustori din Lipscănăria Craiovei. Clădirea este încă destul de solidă și ar mai putea fi refăcută, susțin arhitecții craiovenii. În ciuda stării avansate de degradare în care se află, imobilul ar putea fi readus la viață respectând cele mai mici detalii de arhitectură, specialiștii fiind dispuși să pună la dispoziția autorităților fotografiile-document pe care le păstrează.  
O fotografie alb-negru din anul 1990 păstrează imaginea în stare perfectă a imobilului de pe strada „Olteț”, nr. 23, cunoscută acum, din cauza degradării, drept Casa cu Copaci. „Era o casă superbă, cu siguranță cea mai frumoasă din lanțul de imobile de acolo. Era construită cu mult bun gust, în tonul modei de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, anume cu influențe ale clasicismului francez”, spune arhitectul Bogdan Tiparu, președintele Ordinului Arhitecților – Filiala Oltenia, cel care a pus mult suflet la îndosarierea planșelor, schițelor și fotografiilor cu multe alte case vechi, unele deja demolate, din Craiova.
Imobilul se învecina cu Patiseria Rustica și, mai încolo, cu Cafe Tosca. Ridicate pe un nivel, aceste două clădiri mai mici erau puse în umbră de imobilul impozant care era, pe atunci, Casa cu Copaci. Avea fațada impecabilă, zugrăvită în culori deschise și decorată cu elemente de arhitectură valoroase și greu de executat. „Bovindou-ul, adică acel balcon din față, reprezenta specificul acestei case, fiind un detaliu de arhitectură foarte frumos. La fel de valoros era și acoperișul care era învelit cu ardezie, bătută în cuie de plumb”, mai spune arhiectul Bogdan Tiparu, citind, cu vădită pasiune, detaliile imobilului din fotografie.
O casă negustorească, trainică și luxoasă
Ca orice altă casă de pe Lipscănăria Craiovei, imobilul fusese și el tot o casă de locuit negustorească, dar una executată scump, cu cărămidă de cea mai bună calitate. „Cu siguranță, casa a fost prevăzută și cu o pivniță mare, așa cum au mai toate casele de negustori de pe Lipscani. Ceea ce înseamnă că este o casă clădită solid, în care s-au investit mulți bani de către cel care a comandat-o. Pe lângă faptul că a ținut să arate frumos, proprietarul și-a dorit să aibă o locuință trainică, bine lucrată, cu materiale dintre cele mai bune”, este de părere arhitectul Bogdan Tiparu.
Dintre cele trei case, imobilul de la nr. 23, care era și cel mai impunător și mai frumos decorat, a fost și cel mai puțin norocos. În ciuda faptului că a fost o casă bine construită, din 1990 și până acum, s-a degradat foarte mult, fiind practic de nerecunoscut. Arhitecții spun că lovitura cea mai grea a primit-o în momentul în care și-a pierdut acoperișul. „Tot acest acoperiș extraordinar de frumos, înalt și bogat în ardezie, după cum spuneam, s-a deteriorat de-a lungul timpului și a picat. De atunci, tot interiorul a fost supus degradării. Nu s-a mai ocupat nimeni să o mai protejeze și a ajuns, din păcate, în starea în care o vedem astăzi, cu acei copaci care cresc liberi”, susține arhitectul Bogdan Tiparu.
Arhitecții recomandă o expertiză tehnică
Casa a ajuns o ruină ce nu mai poate fi mascată nici măcar de pânzele de protecție și reprezintă un pericol pentru cei care pășesc pe trotuarul de lângă ea, dar arhitecții privesc cu alți ochi toată această stare de lucruri. Ei spun că imobilul își trăiește agonia, dar că mai există elemente prin care mai poate fi salvat și acum. „În primul rând, sunt pereții din cărămidă, care sunt intacți și foarte solizi, după cum se observă cu ochiul liber. Apoi, sunt grinzile acestei case. Pe unele locuri, în special în partea din față, se vede că au fost preferate grinzile metalice, care sunt mult mai durabile decât cele din lemn. Ploile, ninsorile și alte intemperii, însă, aduc cu ele multă umezeala, iar metalul se  poate forfeta și, în cele din urmă, prăbuși. Cum acest lucru nu s-a întâmplat până acum, mai este încă timp pentru a se interveni”, observă președintele Ordinului Arhitecților din Oltenia.
Bogdan Tiparu spune că pasul imediat care ar trebui făcut, bineînțeles după ce va fi luată decizia de a se reface această casă deosebit de frumoasă, este o expertiză tehnică asupra întregului imobil. „La prima vedere și după cum arată zidurile, care sunt în picioare și intacte, se poate spune că această clădire merită să fie refăcută. Dar o concluzie clară asupra modului cum se prezintă imobilul o poate trage doar un specialist care va veni acolo și va face măsurătorile și testele de rigoare. Și chiar ar trebui făcut acest lucru, cât mai curând posibil, pentru că acest imobil suferă deja de prea multă vreme și trebuie salvat, până când nu va fi prea târziu”, atrage atenția arhitectul craiovean.
De ce merită să fie salvat acest imobil
De ce ar mai trebui să fie salvat acest imobil, cu acoperișul sfârtecat, prin care se vede cerul liber? Tot arhitecții dau răspunsul. Bogdan Tiparu spune că imobilul, chiar și ajuns în acest fel, își păstrează intactă valoarea arhitecturală, care este una incomparabilă cu cea actuală. ”În primul rând, este o casă foarte scumpă. Toate materialele care au fost folosite acolo sunt unele de cea mai bună calitate, care nu se compară cu ce se utilizează astăzi pe piața de construcții, care abundă de tot felul de polistirenuri și alte materiale ieftine. Apoi, mai este vorba și de tehnica de lucru folosită acolo, cu zidărie portantă”, explică Bogdan Tiparu.
Deși arhitectul craiovean se îndoiește că ar mai putea cineva să refacă întocmai acoperișul-unicat al acestei case, din care se mai păstrează doar o fotografie, readucerea la viață a acestui imobil tot merită o încercare. „Când construiau, oamenii de atunci aveau o anumită cultură: construcția presupunea un fel de a te raporta la frumos, ceea ce nu se mai întâlnește astăzi. Fie și numai din respect pentru acest puțin lucru care ne-a mai rămas, ar trebui ca această clădire, care a fost așa de frumoasă cândva, merită să fie refăcută”, este de părere arhitectul Bogdan Tiparu. În numele acestui deziderat, arhitecții craioveni sunt gata să le ofere autorităților locale fotografiile-document și schițele caselor învecinate, pe care le păstrează la sediul Ordinului Arhitecților și care le-ar putea ajuta la refacerea acestui imobil, în cazul în care s-ar decide să-l salveze de la pieire. 

1 COMENTARIU

Comments are closed.