Coplata, redusă la jumătate

1
410

Veste bună pentru pacienţii doljeni. Chiar dacă planul de introducere a coplăţii rămâne, tarifele vor fi reduse la jumătate faţă de ceea ce se estima iniţial. După ce a generat reacţii de nemulţumire atât din partea bolnavilor, cât şi a medicilor, autorităţile sanitare au fost nevoite să revină asupra deciziei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că tarifele pe care pacienţii vor fi obligaţi să le plătească atunci când merg la medic s-au micşorat. Modificările de preţ vin în urma discuţiilor aprinse dintre organizaţiile de pacienţi şi autorităţi de la începutul lunii trecute, cauzate de o coplată mult prea mare pentru serviciile medicale din spitalele publice. În urma negocierilor, tarifele au fost practic înjumătăţite, în unele cazuri chiar micşorate cu două treimi. Astfel, pentru o consultaţie la medicul de familie va fi percepută o taxă între 2 şi 3 lei, faţă de 4-5 lei, în timp ce pentru un RMN coplata va fi între 50 şi 75 lei, comparativ cu 150-250 de lei.

Chiar dacă multe organizaţii prezente la negocieri se opun în continuare coplăţii, cel mai probabil aceasta va fi introdusă după implementarea noii Legi a Sănătăţii.

Spitalizarea va fi taxată cu 50% mai puţin faţă de estimările iniţiale

În momentul în care coplata va fi adoptată, pacienţii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru serviciile medicale acordate atât pentru spitalizare de zi, cât şi pentru spitalizare continuă. Spre exemplu, în ceea ce priveşte îngrijirile medicale acordate în regim de spitalizare de zi, coplata percepută ar putea ajunge la 30 de lei la spitalele clasificate în categoria I, 25 de lei la categoria a II-a, 20 de lei la categoria a III-a, 15 de lei la categoria a IV-a şi 10 de lei la categoria a V-a. Pentru spitalizarea continuă, tariful urcă până la 40 de lei la unităţile sanitare cu paturi din categoria I, 35 de lei la categoria a II-a, 30 de lei la categoria a III-a, 25 de lei la categoria a IV-a şi 20 de lei la categoria a V-a.

Coplată pentru consultaţii

Se estimează că suma minimă de plată pentru o consultaţie la medicul de familie va fi de 2 lei, iar cea maximă nu va depăşi 3 lei. Coplata va fi percepută pentru consultaţiile acordate de medicii de familie atât în cabinetul medical, cât şi la domiciliul asiguratului, inclusiv persoanelor asigurate facultativ, cu excepţia consultaţiilor pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală şi a consultaţiilor pentru care se eliberează certificat constatator de deces. Nu se percepe coplată pentru primul serviciul medical pe trimestru în cazul bolnavilor cu afecţiuni cronice şi nici pentru efectuarea controlului medical anual de prevenire a bolilor cu consecinţe majore în morbiditate şi mortalitate

Pentru eliberarea unui bilet de trimitere taxa prevăzută este de 2 lei, 5 lei va costa cura de tratament de acupunctură, iar 10 lei va fi suma percepută pentru cura de tratament de recuperare şi reabilitare a sănătăţii.

În ceea ce priveşte asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt consultaţiile medicale acordate asiguraţilor. În această categorie pot fi incluse şi persoanele care se asigură facultativ, pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte pentru specialităţile clinice, cu excepţia serviciilor conexe actului medical furnizate de psihologi şi logopezi, serviciilor diagnostice, serviciilor terapeutice / tratamente chirurgicale şi medicale şi a consultaţiilor medicale pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală.

În acest caz, nivelul minim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional de specialist şi este 3 lei pe consultaţie. Nivelul maxim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar şi este 4 lei pe consultaţie.

O investigaţie RMN va costa între 50 şi 75 de lei

Pentru analizele medicale, în situaţia în care sunt efectuate una până la cinci analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 2 lei, dacă sunt efectuate şase până la zece analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 5 lei. În situaţia în care sunt peste zece analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este 10 lei. De asemenea, nivelul coplăţii pentru un RMN nativ va fi de 50 de lei, pentru RMN cu substanţă de contrast 75 de lei, CT nativ 30 de lei, cu substanţă de contrast 50 de lei, pentru angiografie 25 de lei, iar pentru o scintigrafie se vor plăti 30 de lei.

În asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de recuperare, medicină fizică şi balneologie, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt consultaţiile medicale acordate asiguraţilor, inclusiv persoanelor care se asigură facultativ, şi cura de tratament de recuperare şi reabilitare a sănătăţii, pentru care plata se face prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, cu excepţia consultaţiilor medicale pentru situaţii de urgenţă medico-chirurgicală.

Astfel, nivelul minim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional specialist şi este 3 lei pe consultaţie, în timp ce nivelul maxim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar şi este 4 lei pe consultaţie. Nivelul coplăţii pentru cura de tratament de recuperare şi reabilitare a sănătăţii este 10 lei pe cură.

Vor exista categorii scutite

Coplata este considerată un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. Potrivit autorităţilor sanitare, aceasta va fi introdusă cu scopul de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale şi de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de furnizori. Totodată, coplata este văzută ca un instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate.

Nu toţi pacienţii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată. Printre acestea se numără pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei pe lună, dar şi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă. Scutiţi vor fi şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, şi femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii. De asemenea, coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgenţă.

1 COMENTARIU

  1. Stimati jurnalisti ai Cuvantului Libertatii va rog sa ne ajutati sa primim si noi niste raspunsuri la intrebari:
    1. Domnul Ministru al Sanatatii Vasile Cepoi nu a fost in Comisia care a redactat Legea Sanatatii, atat de controversata de a scos oamenii in strada? Ce face acum domnul acesta ne prezinta aceeasi Lege???
    2. Cati bani ne costa Casa Nationala de Sanatate si Casele Judetene de Sanatate (angajati; cladiri; utilitati; prime etc.) din banii platiti de asigurati?? Eu consider ca de fapt banii mei ca asigurat sunt deturnati catre acesti paraziti din CNAS!
    3. Exista Directiile Judetene de Sanatate nu sunt suficiente ??? De ce ne trebuiesc doua structuri paralele in fiecare judet din tara?
    4. Banii asiguratilor ar trebui sa ajunga la medici, spitale, farmacii si nu la sugativele din CNAS!!!
    5. Nu suntem de acord cu coplata niciunde. Platim destul! Ce facem cu cazurile grave: cancere, TBC, hepatita, boli nfectioase etc…. Cu ce platim spitalizarea??? Sau nu o mai platim si ne imbolnavim, stand acasa si devenind purtatari si la locurile de munca in invatamant, alimentatie publica etc… Pericolul este imens chiar nu il observati! Se doreste de fapt o epurare pe cale naturala!!!
    6. Medicii si asistentele din CNAS se pot intoarece in spitale unde avem deficit de personal, nu sa se desclifice in CNAS!!!
    7. De ce platim 2 EURO pe carduri de sanatate care vor fi inutile ! Banii acestia sunt aruncati pe geam !!! Pana cand ???
    Mai bine desfiintam Casa Nationala de Sanatate și Casele Judetene de Sanatate care ”mananca” aproape toti banii asiguratilor…. Intr-o populatie imbatranita si bolnava noi cerem mai multi bani!!!??? De unde? Ce s-a schimbat de ieri pe azi la Ministerul Sanatatii??? Eu nu vad decat o schimbare de nume!!! Este inadmisibil ca noul ministru sa spuna ca doreste: ”Sa limiteze excesul de cereri de servicii medicale”! Nimeni nu cred ca abuzeaza de serviciile medicale daca nu are nevoie! Imi pare rau ca spun asta dar nu este corect ceea ce se intampla! Romanii au din ce in ce mai putini bani si incercam sa ii luam pe toti! Ce faceti de fapt ? Cu o mana ni se da si cu doua ni sa ia ??? Pacat!!!
    Sper sa fiti un om care doreste binele acestei tari si sa ne sprijiniti!!! Si in acest moment exista coplata chiar daca avem trimitere si suntem asigurati!

Comments are closed.