Campanie naţională împotriva traficului de persoane

0
391

În ultima perioadă au fost aduse în atenția opiniei publice mai multe cazuri serie  de  trafic de persoane, exploatate prin muncă, ce au avut un impact emoțional ridicat în rândul populației, cu atât mai mult atunci când a fost vorba de victime minore. În acest sens, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) trage un semnal de alarmă, venind cu precizări şi recomandări.

În vederea creșterii gradului de informare a cetățenilor,  cu privire la pericolul traficului de persoane și reducerea acestui fenomen, ANITP vine cu mai multe precizări. Deși numărul victimelor exploatate prin muncă nu este unul ridicat, în raport cu celelalte forme de exploatare, în anul precedent un procent de aproximativ 15% dintre victimele traficului de persoane de acest gen sunt printre cele mai grave cazuri, de multe ori victimele suportând abuzuri greu de imaginat, ani la rând. Cazurile de exploatare prin muncă , intrate în atenția specialiștilor ANITP au evidențiat următoarele: de foarte multe ori, vorbim de un raport de putere net inferior victimei- traficantul este un om cu putere financiară și influent în comunitate; victimele se află într-o stare evidentă de vulnerabilitate ( om fără adăpost, copil lipsit de îngrijirea și ocrotirea familiei, părinți consumatori de alcool, copil instituționalizat, adulți cu deficiențe fizice sau psihice); cele mai multe victime au fost exploatate prin muncă în gospodăria/ferma/stâna unor cetățeni din mediul rural; recrutarea a avut loc direct, sub promisiunea unui loc de muncă bine plătit, cazare și masă asigurate la fermă agricolă/stână/gospodărie; perioada de exploatare a victimelor s-a întins pe mai mulți ani, unele din cazuri ajungând la 10 ani de exploatare; pe perioada exploatării, victimelor li s-au reținut actele de identitate, au fost obligate să muncească foarte multe ore/zi, li s-a restricționat libertatea de mișcare și de comunicare cu alte persoane; tentativele de a scăpa din situația de trafic erau pedepsite prin violențe fizice sau privarea de hrană/lemne de foc, etc.

Judeţele vulnerabile

Principalele județe de proveniență pentru victimele traficului de persoane, identificate în anul 2023,  au fost: Bacău , Dolj , Brașov , , Vrancea,  Alba ,Constanța ,Sibiu și Covasna, plus Bucureşti . În ceea ce privește destinațiile externe de exploatare, pe primele locuri au fost Germania, Regatul Unit  și Italia. “Legislația specifică infracțiunii de trafic de persoane menționează drepturile pe care le au victimele acestei infracțiuni, dintre care enumerăm: dreptul la asistență și sprijin; dreptul la protecție; dreptul la compensații financiare; drepturi privind munca- drepturi salariale, zile libere, etc; dreptul la perioada de reflecție; drepturi de ședere – în cazul cetățenilor străini; dreptul la reintegrare (educațională, socială, etc). Începând cu anul 2023, pentru acoperirea nevoilor urgente, victimele traficului de persoane beneficiază de un avans al compensației financiare, sub forma unor vouchere, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe țară și într-un termen de cel mult 72 de ore de la aprobarea cererii de către o comisie de specialitate de la nivelul fiecărui Tribunal. ANITP este una din entitățile publice şi private înrolate în procedura de distribuire a acestor vouchere. Prin acțiunile specifice întreprinse, personalul ANITP acționează în sprijinul tuturor victimelor identificate și notificate autorităților antitrafic. Specialiștii ANITP evaluează și referă victimele către furnizorii de servicii specializate, în vederea recuperării fizice și psihice a acestora, monitorizează asistența acordată victimelor și colaborează cu celelalte instituții și organizații , pentru identificarea măsurilor optime de sprijin”, se precizează într-un comunicat al ANITP.

 

Pentru evitarea pericolului, ANITP vine cu recomandări

Iată lista acestora: atunci când vă aflați în căutarea unui loc de muncă să nu vă limitați doar la citirea unui anunț și a comentariilor lăsate de unii sau alții. Comentariile pot fi înșelătoare iar cei ce le-au postat pot să vă inducă în eroare intenționat; numele firmei angajatoare, locația acesteia, punctul de lucru și alte informații pe care le solicitați trebuie să fie transmise transparent de către angajator; nu acceptați niciodată să munciți fără un contract de muncă. Contractele se încheieîn forma scrisă, iar obligația încheierii îi revine angajatorului; ulterior semnării, contractual va fi înregistrat în registrul electronic de evidență al salariaților (REVISAL), cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de începerea activității angajatului; atenție la clauzele evazive de genul : angajatul va presta și alte activități la cererea angajatorului sau costurile chiriei și transportului vor fi deduse din valoarea  salariului; îndatorarea este un mijloc folosit de traficanții de persoane , pentru a obține acceptul persoanei în ceea ce privește reținerea salariului cuvenit și producerea exploatării ; este util ca mai întâi să facem verificarea salariului oferit înraport cu costurile de trai în localitatea sau țara de destinație și, mai apoi, să acceptăm oferta de muncă. ” În situația în care sunteți amenințați, vi se rețin documentelele, vă este restricționată comunicarea cu familia și salariul pe care îl primiți nu corespunde ofertei de angajare, este foarte posibil să fiți victimă a traficului de persoane. Vă încurajăm să rețineți informații despre locația în care vă aflați și să solicitați ajutor, fie prin intermediul liniei de urgență europene112, fie prin intermediul liniei telefonice naționale gratuite : 0800 800 678 sau  +4021.313.31.00  sau 004.021.313.31.00 apelabil și din străinătate. ANITP  a derulat, în anul 2023,  peste 3.650 de activităţi de prevenire, de care au beneficiat în mod direct un număr de aproximativ 246.500 de cetățeni. A.N.I.T.P. desfășoară constant campanii de informare, inclusiv pe principalele rețele de socializare, iar postările conținând mesaje antitrafic și recomandări utile au înregistrat , anul trecut , un impact de peste 7.000.000 de persoane”, mai menţionează comunicatul ANITP.

Daniela Ivănuş

Centrul Regional Craiova, în acţiune de minivacanţa de “Sf. Maria”

Centrul Regional Craiova din cadrul ANITP se circumscrie planului naţional de prevenire şi combatere a traficului de persoane, asigurând, conform prerogativelor legale, buna desfăşurare a activităţilor. Ultima dovadă a apărut în minivacanţa prilejuită de sărbătoarea de “Sf. Maria”. ” În această perioadă , am fost prezenţi la mai multe evenimente desfăşurate în raza noastră de acţiune. Astfel , am fost prezenţi în jud. Olt și în jud. Gorj, atât  în zonele de desfășurare a diferitelor evenimente (Târgul de fete de la Coteana), cât și în perimetrul așezărilor religioase. Totodată, pe paginile noastre de socializare vom posta constant mesaje destinate protetejării celor vulnerabili și informării populației. Datorită creșterii frecvenței evenimetelor cu public în aceeastă perioadă și pentru a spori gradul de informare a tinerilor, în vederea protejării acestora de situațiile periculoase din sfera traficului de persoane, ANITP derulează, pe întreg parcursul sezonului estival , campania națională “Distracţie în siguranţă”, pentru reducerea fenomenului traficului de persoane, a precizat comisar – şef de poliţie Daniela Ivănuş, coordonator al Centrul Regional Craiova din cadrul ANITP.