Elevii doljeni au obţinut rezultate remarcabile la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică

0
916

       În perioada 26-29 iulie 2021, la Suceava, 107 de elevi (33 înscriși la secțiunea Juniori și 74 la secțiunea Seniori), din 16 județe ale țării, au participat la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, organizată de Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică Cygnus. Judeţul Dolj a fost reprezentat  din 6 elevi coordonaţi şi pregătiţi de profesorul Octavian Georgescu, care de-a lungul anilor a pregătit elevi, care astăzi studiază la universităţi de prestigiu din ţară din străinătate. Pentru elevii participanți, Olimpiada a fost un moment aparte al acestui an școlar. Probele şi problemele propuse au fost foarte dificile – însă pe cât de solicitante, pe atât de interesante și creative, punându-le la încercare – în afară de cunoștiințele de astronomie, astrofizică, fizică – și competențele de matematică, valorifcând cultura generală și creativitatea. Despre olimpiada din acest an, dar şi despre rezultatele obţinute şi probele de la concurs am stat de vorbă cu prof. Octavian Georgescu, de la CN Carol I.

         Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică a reprezentat un prilej pentru elevi de a-şi putea exprima într-un mod formal și oficial pasiunea și dedicarea față de această știință.  Ce ne puteţi spune dumneavoastră despre olimpiada de anul acesta ? 

După blocajul de anul trecut, când inerţia nu a permis o organizare online a olimpiadei naţionale, anul acesta colegii din Societatea Ştiinţifică Cygnus , puternic susţinuţi de Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, au reuşit practic imposibilul: organizarea etapei naţionale într-un regim hibrid, cu participarea fizică a elevilor la teste, în regim de siguranţă sanitară (cu respectarea tuturor regulilor de protecţie împotriva infectării cu SARS-nCOV2), astfel încât elevii doritori, deja frustraţi de lipsa naţionalei de anul trecut, să poată demonstra ceea ce au învăţat şi să aibă şansa calificării la etapele internaţionale (majoritatea online în acest an).

Să înţeleg că până la etapa naţională, dumneavoastră, local, aţi organizat şi o fază judeţeană.

La nivel local, etapa judeţeană a fost organizată de grupul de voluntari ai Astrobotic Club Craiova, conform deciziei emise de Societatea Ştiinţifică Cygnus şi  Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, având o comisie restrânsă compusă din foşti olimpici naţionali şi internaţionali şi profesori care au dorit să se implice în nume propriu.

Câţi elevi au participat la faza judeţeană şi câţi au fost selectaţi pentru Suceava ?

Selecţia preliminară a fost anunţată public (pentru toţi doritorii) pe pagina de Facebook “Astrobotic Club” şi realizată în cadrul finalizării pregătirii anuale a celor 21 de elevi înscrişi la grupa de Astronomie a Centrului Judeţean de Excelenţă Dolj. În mai au reuşit calificarea la etapa judeţeană 10 elevi iar pe 25 iunie 2021 aceştia au participat la selecţia pentru etapa naţională, cu subiecte propuse de profesori din Cygnus şi USV. Evaluarea testelor a condus la selecţia a şase elevi pentru lotul judeţului Dolj, toţi având premiul I la judeţeană, ceilalţi 4 obţinând menţiuni, conform regulamentului de acordare a distincţiilor agreat de comitetul IOAA.

       Cine ne-a reprezentat aşadar, la faza naţională a Olimpiadei de Astronomie ?

Lotul Doljului, compus din junioarele Buca Gabriela, Buca Mihaela şi Ganea Daria, seniorul 1 Stănică Iustin, senioara 1 Georgescu Irina şi senioara 2 Catană Diana, elevi proveniţi de la cercul de astronomie şi astrofizică “Cor Caroli” de la C.N. “Carol I” şi C.N. “Fraţii Buzeşti”, pregătiţi şi însoţiţi de prof. Octavian Georgescu la CJEx Dolj / C.N. „Carol I”, adică de subsemnatul, au plecat spre Suceava, în plină vacanţă, iar eu în plin concediu, cu speranţa unor rezultate care să certifice pregătirea efectuată, atât online cât şi faţă-n faţă.

       Cum vi s-a părut organizarea anul acesta ?

Organizată aproape fără reproş în perioada 25-29 iulie, OAA-USV 2021 a avut aproape toate elementele definitorii ale olimpiadelor anterioare, adaptate cerinţelor CNSU. Elevii au fost cazaţi doi în cameră, după provenienţă, în condiţii foarte bune, cu masa asigurată la cantina Universităţii. Au participat la deschiderea festivă, au efectuat recunoaşterea locaţiilor sălilor de examen în campusul USV, au dat testele în condiţii optime (dovadă fiind faptul că nu a fost anunţat niciun caz de infectare la mai mult de trei săptămâni de la finalizarea olimpiadei) şi au participat chiar la o excursie în aer liber cu mocaniţa. Evaluarea lucrarilor s-a realizat online, după scanarea lucrărilor anonimizate ale elevilor şi, din aceasta cauză, rezultatele au putut fi făcute publice doar pe 9 august, în cadrul festivităţii organizate pe platforma Zoom.

       Aşadar, după atâta muncă şi efort, au venit şi rezultatele şi înţeleg că sunt foarte bune…         

Rezultatele obţinute de elevii componenţi ai lotului reprezentativ al judetului Dolj, comparabile cu cele din anii anteriori, ne confirmă pregătirea lor susţinută şi selecţia adecvată a lotului, toţi elevii noştri obţinând distincţii la etapa naţională. Astfel, menţiuni au obţinut elevii Buca Mihaela şi Stănică Iustin (C.N. “Carol I” / CJEX Dolj), medalii de bronz au obţinut Ganea Daria, Buca Gabriela şi Georgescu Irina (C.N. “Carol I” / CJEX Dolj) iar eleva Catana Diana   (C.N. “Fratii Buzeşti” / CJEX Dolj) a obţinut o medalie de argint. Medaliile fiind echivalente premiilor.

Credeţi că aceste rezultate îi vor încuraja pe viitor şi pe alţi elevi să participe la această competiţie ?

Sperăm că aceste rezultate să constituie un îndemn și pentru alți elevi interesaţi, arătându-le că nimic nu e prea greu iar pregătirea se poate efectua în orice condiții dacă doresc să se implice și cu o îndrumare competentă.

Pe plan local dar și național se lansează invitația participarii la proiectul Eratosthenes South, între 20 și 25 septembrie, conform evenimentului anunțat pe „Astrobotic Club”.